Η Αμαλία Κωστοπούλου πήρε το επώνυμο του συζύγου της και δεν καταλαβαίνει γιατί της λένε για πατριαρχία. Ποιος θα της το πει;
- 24 ΙΟΥΛ 2026
Μετά τον γάμο της με τον Jake Medwell η Αμαλία Κωστοπούλου έκανε μια αλλαγή στο προφίλ της στο Instagram. Υιοθέτησε το επώνυμο του συζύγου της και πλέον είναι η Amalia Medwell. Η κίνησή της αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, όπως η ίδια αποκάλυψε, στις οποίες απάντησε μέσα από τοποθέτησή της στα social media.
«Βασικά, εκπλήσσομαι πραγματικά από τον αριθμό των αντιδράσεων για την αλλαγή του ονόματός μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν τόσο ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ. Ειδικά στην εποχή μας. Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι τον κάνει ευτυχισμένο», ανέφερε αρχικά η Αμαλία Κωστοπούλου.
«Δεν καταλαβαίνω τα σχόλια περί “πατριαρχίας”. Έκπληξη, αλλά ΠΑΝΤΑ θα έχεις το όνομα ενός άντρα. Στην πραγματικότητα, μετέτρεψα το πατρικό μου επίθετο σε μεσαίο όνομα», σημείωσε έπειτα η Αμαλία Κωστοπούλου. Και παρόλο που υπάρχει μία δόση αλήθειας σε αυτό, καθώς και το πατρικό μας όνομα ανήκει στην πλευρά του πατέρα, άρα ενός άντρα, υπάρχει εδώ ένα σημείο στο οποίο έχω ένσταση. Αυτό το «πάντα θα έχεις το όνομα ενός άντρα» είναι μηδενιστικό. Υπάρχουν γυναίκες που δίνουν στα παιδιά τους το δικό τους επώνυμο. Υπάρχουν παιδιά που «σπάνε τον κύκλο». Η Αμαλία Κωστοπούλου, ως φαίνεται, δεν θέλει να είναι μία τέτοια περίπτωση. Απόλυτο δικαίωμά της.
Η Αμαλία Κωστοπούλου, δήλωσε ότι με έκπληξη είδε τις αντιδράσεις του κοινού που την ακολουθεί στην αλλαγή του επωνύμου της. Η ίδια ανέφερε επίσης ότι το 2026 θα περίμενε ο καθένας/καθεμία να κάνει αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο/η, χωρίς να δέχεται κριτική. Επί της αρχής συμφωνούμε, θα ήταν πράγματι αναζωογονητικό να σταματούσε η κριτική του ενός προς τον άλλο για κάθε πιθανή ή απίθανη επιλογή του. Ωστόσο το γεγονός ότι η Αμαλία Κωστοπούλου δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει τα σχόλια περί «πατριαρχίας», είναι απορίας άξιο.

Σύμφωνα με το The Cambridge Group for the History of Population and Social Structure η συνήθεια οι γυναίκες να παίρνουν το επώνυμο του συζύγου τους έχει πολύ συγκεκριμένη ιστορία κι αυτή δεν έχει καμία σχέση με μία ρομαντική κίνηση που συμβολίζει την ένωση. Για τον δυτικό κόσμο η πρακτική ξεκίνησε από τη Βρετανία και γρήγορα επεκτάθηκε στις αποικίες της. Έγινε γιατί με τον γάμο όλα τα αποκτήματα ή η περιουσία μίας γυναίκας γινόταν αμέσως ιδιοκτησία του άντρα της. Οι σύζυγοι αποκτούσαν πλήρη κυριότητα στα κινητά και ακίνητα αγαθά των γυναικών και η αλλαγή του επωνύμου σηματοδοτούσε αυτή τη μετάβαση. Υπάρχει κάτι πιο πατριαρχία core από μία συνήθεια που προκύπτει από την αντιμετώπιση των γυναικών ως ιδιοκτησία;
Τυχαίο νομίζεις είναι που η Margaret Atwood στην ιστορία της Θεραπαινίδας, προσδιόριζε κάθε γυναίκα με το όνομα του άντρα που υπηρετούσε;
Τα ονόματα έχουν σημασία. Και συχνά έχουν τη δύναμη να μας στερούν κομμάτια της ατομικής μας ταυτότητας.
Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα νομίζω ότι αυτό που με «ενοχλεί» στον πυρήνα μου (για λίγα δευτερόλεπτα, μην νομίζεις, δεν είναι ότι θα σπαζοκεφαλιαστώ για την προσωπική επιλογή ενός άλλου ανθρώπου) είναι ότι αυτή την εποχή που διανύουμε, στις ΗΠΑ υπάρχει άνοδος στο φαινόμενο των Tradwives, ένας όρος των social media που περιγράφει τις πολύ νεαρές συνήθως γυναίκες που υιοθετούν υπερσυντηρητικούς έμφυλους ρόλους, που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην οικογένεια, την απόκτηση παιδιών, τη φροντίδα του σπιτιού και υποτάσσονται στους συζύγους τους. Δεν θεωρώ ότι η Αμαλία Κωστοπούλου είναι μια τέτοια περίπτωση, φυσικά. Αλλά είναι μία νέα γυναίκα που ζει στις ΗΠΑ, όπου τα δικαιώματα των γυναικών αποδεικνύονται εύθραυστα και καμιά φορά πολύ δημόσια οι ίδιες οι γυναίκες τα απορρίπτουν για χάρη του «ρόλου» τους. Και κάπως αισθάνομαι ότι με το να μην βλέπουμε τη σύνδεση της πατριαρχίας με ορισμένες συνήθειες, δεν βοηθάει στο να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα γύρω μας.
Επιστρέφοντας στην τοποθέτηση της Αμαλίας Κωστοπούλου, εκείνη έδωσε 4 λόγους που επέλεξε να αλλάξει το επώνυμό της και να υιοθετήσει αυτό του συζύγου της.
«Θέλω το ίδιο επώνυμο με τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο στην καθημερινότητα να έχω ένα μακρύ ελληνικό επώνυμο. Δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενο και βασικά είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα να κάνεις στις ΗΠΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ», σημείωσε.
Ελεύθερη βούληση πάνω απ’ όλα. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από περισσότερο από μία δεκαετία (2015) το 70% των γυναικών παίρνουν το όνομα του συζύγου τους. Σίγουρα το «πιο συνηθισμένο πράγμα στις ΗΠΑ» αντικατοπτρίζεται και ερευνητικό. Βέβαια, δεν ξέρω αν το 70% των γυναικών των ΗΠΑ έχει 103 χιλιάδες followers στο Instagram. Η Αμαλία Κωστοπούλου δεν ανήκει στον μέσο όρο με την έννοια ότι αποτελεί ένα πρόσωπο με μία πολύ δυνατή πλατφόρμα όπου ο δημόσιος λόγος έχει την ευθύνη του.
Eπανέρχομαι στον προβληματισμό ότι αν οι influencers της εποχής μας δεν αναγνωρίζουν την πατριαρχία πίσω από συνήθειες που μπορεί να τους αρέσουν, μπορεί να τους εξυπηρετούν, μπορεί να μην τους ενοχλούν καθόλου, τι ακριβώς influencing κάνουν;
Αυτό το «πιο συνηθισμένο πράγμα στις ΗΠΑ» δεν είναι και τόσο συνηθισμένο όταν μιλάμε για διάσημες προσωπικότητες που ήδη έχουν χαράξει τη δική τους αυτόνομη πορεία. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.
Η Beyoncé για παράδειγμα απλά πρόσθεσε το επώνυμο του συζύγου της στο δικό της και πλέον είναι γνωστή ως Beyoncé Knowles- Carter, ενώ η Kim Kardashian έκανε το ίδιο προσθέτοντας το West στο δικό της επώνυμο όσο ήταν παντρεμένη με τον Kanye West. Η Mariah Carey δεν έκανε καμία προσθήκη στο δικό της επώνυμο, ούτε στον γάμο της με τον Tommy Mottola (1993- 2000) ούτε με τον Nick Cannon (2008- 2014). Η Drew Barrymore παρέμεινε Drew Barrymore και στους 2 γάμους της. Το ίδιο και η Jessica Alba κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Cash Warren. Η Diana Ross παρέμεινε η disco diva με το ονοματεπώνυμο που ξέρουμε και στους 2 γάμους της (τόσο με τον Robert Ellis Slberstein όσο και με τον εφοπλιστή Arne Næss Jr). Αυτά νομίζω είναι αρκετά.
Στην Ελλάδα το επώνυμο των γυναικών παραμένει αμετάβλητο με τον γάμο από το 1983. Το σύνθημα «δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, είμαι ο εαυτός μου», είχε ακουστεί κατά κόρον στους δρόμους μέχρι να έρθει αυτή η ώρα που αποσύνδεσε νομικά τον γάμο από αυτή τη συνήθεια που αντανακλούσε ιδιοκτησία. Φυσικά στις κοινωνικές επαφές οι σύζυγοι μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο ο ένας του άλλου, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη και των 2 μερών μπορούν να προσθέσουν επίσημα στο δικό τους το επώνυμο του άλλου μέρους του γάμου.