ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

EURO 2025: Οι 368 ποδοσφαιρίστριες της UEFA δεν βρίζουν «μάνες» στα γήπεδα γιατί ξέρουν τι σημαίνει μητρότητα

Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

To Euro 2025 Γυναικών της UEFA ή απλά Euro 2025 είναι η 14η έκδοση του Πρωταθλήματος Γυναικών UEFA που διεξάγεται στην Ελβετία από τις 2 έως τις 27 Ιουλίου 2025. Τι άλλο πρέπει να ξέρεις; Η Αγγλία είναι η κάτοχος του τίτλου, έχοντας κερδίσει το τουρνουά του 2022. Η Πολωνία και η Ουαλία θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα μεγάλο τελικό τουρνουά. Κάτι άλλο; Από την 1η Ιουνίου 2024, η FIFA ενσωμάτωσε νέους κανονισμούς σχετικά με τις συνθήκες εργασίας για τις επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες, με έμφαση στα δικαιώματα μητρότητας.

Στο τουρνουά, κάθε εθνική ομάδα έχει υποβάλει μια ομάδα 23 ποδοσφαιριστριών, 3 εκ των οποίων έπρεπε να είναι τερματοφύλακες. Το τουρνουά των 16 ομάδων διεξάγεται σε 4 ομίλους των 4, με τους 2 πρώτους σε κάθε τμήμα να προκρίνονται στη φάση knock out. Ο τελικός του Euro 2025 θα διεξαχθεί στο St. Jakob-Park της Βασιλείας.

Πλέον, οι επαγγελματίες παίκτριες έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση και υπάρχει μια νέα ρήτρα που ενθαρρύνει ένα φιλικό προς την οικογένεια περιβάλλον σε επίπεδο ομοσπονδίας για παίκτριες με παιδιά.

Οι κανονισμοί αποτελούν πλέον μέρος των Κανονισμών της FIFA για το Καθεστώς και τις Μεταγραφές Παικτών. Μια παίκτρια μπορεί να πάει σε γιατρό και να ζητήσει άδεια ασθενείας λόγω πόνων περιόδου. Αυτό ήταν ήδη δυνατό, αλλά οι νέοι κανόνες το ενισχύουν και παρέχουν νομική ασφάλεια: αναφέρεται σαφώς ότι ο μισθός μιας παίκτριας πρέπει να καταβάλλεται πλήρως για τις ημέρες που λείπει.

 

Στη Σουηδία υπάρχει άμεση αναφορά στους κανόνες μητρότητας της FIFA σε μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) μεταξύ παικτριών και συλλόγων. Στη Γαλλία, την Αυστραλία και την Αγγλία, τα ίδια δικαιώματα χρησιμοποιούνται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις ΣΣΕ. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι οι περισσότερες από τις 211 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει αυτούς τους υποχρεωτικούς κανόνες μητρότητας σε εθνικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; 

Οι επαγγελματίες παίκτριες των οποίων το συμβόλαιο λήγει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της άδειας μητρότητας πρέπει να μπορούν να επεκτείνουν αυτόματα το συμβόλαιό τους τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μεταγραφική περίοδο. Αυτό το δικαίωμα επέκτασης υπάρχει ήδη στην Αργεντινή και την Ισπανία, όπου η επέκταση γίνεται για ένα ολόκληρο έτος. Το μέσο συμβόλαιο στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ένα έτος και επομένως είναι σημαντικό οι παίκτριες να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.

Οι ποδοσφαιρίστριες του Euro 2025 απαιτούν εργασιακά δικαιώματα  

Απαιτούν και οι πατέρες να επωφελούνται από την άδεια πατρότητας. Αν δικαιούται 8 εβδομάδες άδεια μητρότητας μια γυναίκα σε μια σχέση, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί να δοθεί το αντίστοιχο διάστημα άδειας και σε έναν άντρα σύντροφο – οι κανονισμοί επί του παρόντος εισάγουν διακρίσεις. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το δικαίωμα του παιδιού να είναι και με τους 2 γονείς.

Οι σύλλογοι και οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να πληρώνουν το κόστος ενός παιδικού σταθμού για το παιδί μια παίκτριας που είναι νέα μητέρα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εφαρμόζει για 2η διαδοχική χρονιά το λεγόμενο «πρωτόκολλο μητρότητας» (επιτρέπει την παρουσία μιας νταντάς, αλλά και του πατέρα του παιδιού της στη διοργάνωση), μια πολιτική που επιτρέπει στις διεθνείς ποδοσφαιρίστριες να έχουν τα παιδιά τους μαζί τους κατά τη διάρκεια διεθνών διοργανώσεων. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Amel Majri.

Η Ομοσπονδία καλύπτει πλήρως τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής για έναν συνοδό και το παιδί (μέχρι την ηλικία των 3 ετών), φροντίζοντας να μην επιβαρύνονται οι αθλήτριες με αυτά. Παράλληλα, οι οικογένειες μένουν σε ξενοδοχείο πολύ κοντά στις παίκτριες, ώστε να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα δικά τους ξενοδοχεία εάν αυτό είναι απαραίτητο. Κι αυτό λέγεται με μια λέξη: ισότητα. 

Exit mobile version