PUBLI

Sold out η συναυλία του Yann Tiersen στο Ηρώδειο

Ένας μήνας έχει περάσει από την έναρξη της προπώλησης για την εμφάνιση του Yann Tiersen στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και τα εισιτήρια ήδη εξαντλήθηκαν. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο καταξιωμένος Γάλλος συνθέτης και πολυοργανίστας έχει ριζώσει για τα καλά στις καρδιές του Ελληνικού κοινού. Ανυπομονούμε να τον απολαύσουμε στο Ηρώδειο την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Δεν είμαι κλασικός συνθέτης, δεν έχω κλασική μουσική παιδεία, χώρος μου είναι τα στούντιο και η σκηνή

Πράγματι, ο Yann Tiersen δεν έχει τίποτα το κλασικό. Οι μελωδίες του, μινιμαλιστικές, νοσταλγικές, αρκετές φορές μυσταγωγικές, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του κλασικού και επάξια τοποθετούν τον ίδιο στον πυρήνα της νεώτερης γαλλικής μουσικής σκηνής. Τα συναισθήματα κατακλύζουν τις νότες, που τοποθετούνται άναρχα στο πεντάγραμμο και με συνέπεια αποδίδουν τον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του μαέστρου τους.

«Πολλοί θεωρούν ότι γράφω soundtrack. Όχι, απλά τα τραγούδια μου μπορεί να ταιριάζουν σε κάποια ταινία ή σε κάποιο σκηνοθέτη», λέει ο ίδιος και το επιβεβαιώνει ακόμη και το πιο απαίδευτο μουσικά αυτί, εντοπίζοντας την καλλιτεχνική του σφραγίδα στις μελωδίες που έντυσαν το Amélie – ταινία σταθμό του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου- και το GoodBye Lenin!, αντίστοιχα σημαντικό δημιούργημα του γερμανικού κινηματογράφου.

Το νοητό νήμα που ενώνει αυτές τις δύο ταινίες είναι οι ηλεκτρισμένοι ήχοι, ερωτικοί κι ευαίσθητοι, εύθραυστοι κι αποφασιστικοί, φινετσάτοι και πανκ, τόσο συνεπείς στο δημιουργό τους, που απορρίπτουν κάθε κανόνα στη μουσική δημιουργία. Και το κοινό ερωτεύτηκε τα soundtracks του Yann Tiersen: μέσα από μια χούφτα νότες, μέσα από τα ακατάπαυστα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα, που εκπέμπουν νοσταλγία και σπινθηροβολούν λαχτάρα και επιθυμίες, ο συνθέτης καταφέρνει να χτυπά κατάκαρδα και να ξυπνά τα πιο βαθιά συναισθήματα.