PUBLI

Highland Park, ένα γευστικό ταξίδι στη χώρα του ουίσκι

Όταν ακούς τη λέξη 'Σκωτία", τι είναι αυτό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό; Άλλος θα πει τα καρώ υφάσματα και τις πλισέ φούστες, άλλος τις γκάιντες, κι άλλος τον Braveheart. Φυσικά και η Σκωτία είναι όλα τα παραπάνω - συν τα πεντανόστιμα μπισκότα βουτύρου.

Το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο δικό μου μυαλό είναι το ουίσκι.Το “scotch” που λένε. Ή αλλιώς, το “σκατς”, όπως θυμόμαστε τους γονείς μας να το παραγγέλνουν στις εξόδους τους.

Από τις 18 ως τις 20 Μαΐου οι επισκέπτες του Root Artspace στο Θησείο είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της διαδικασίας παραγωγής σκοτσέζικου ουίσκι, μέσω του 1ου Pop Up Distillery του Highland Park.

Το Highland Park, ένα φίνο single malt ουίσκι με διακριτικά αρώματα κόκκινων φρούτων και καραμέλας, παράγεται σε ένα οικογενειακό αποστακτήριο, που βρίσκεται σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος Όρκνεϊ, στη βόρεια θάλασσα της Σκωτίας. Η μέθοδος παραγωγής παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη από το 1798.

Το κριθάρι, το βασικό συστατικό του συγκεκριμένου ουίσκι, απλώνεται σε ειδικές πέτρινες επιφάνειες και φτυαρίζεται πολλές φορές την ημέρα, για να πάρει αέρα και να βγάλει τα χαρακτηριστικά αρώματά του. Μετά τη διαδικασία της βυνοποίησης, το κριθάρι φουρνίζεται σε φωτιά που έχει ως βάση της την τύρφη. Η τύρφη μαζεύεται στις ακτές των νησιών Όρκνεϊ και περιλαμβάνει ξηρά φύκια, βότανα, λουλούδια και άλλες καύσιμες ύλες, που προσδίδουν στο ουίσκι τον ντελικάτο καπνιστό χαρακτήρα του.

 

Η αργή ωρίμανση του ουίσκι πραγματοποιείται σε δρύινα βαρέλια που προέρχονται από την Αμερική και την Ισπανία. Τα αρώματα του sherry που υπήρχε στα βαρέλια αυτά πριν μπει το ουίσκι, ‘κλειδώνουν’ τα αρώματα των φρούτων και της βανίλιας γύρω από την ‘καπνιστή’ καρδιά της γεύσης του.

Μέχρι να φτάσει στην εμφιάλωση, το Highland Park περνά και από μια διαδικασία πρόσμιξης με το περιεχόμενο άλλων βαρελιών. Οι κλιματολογικές συνθήκες των νησιών Όρκνεϊ είναι ιδανικές για την ωρίμανσή του κι έτσι η αναμονή των παραγωγών παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες. Τότε, το ουίσκι Highland Park, συνολικής ωρίμανσης 12 ετών, είναι έτοιμο να κλειστεί στο μπουκάλι του και να ταξιδέψει εκτός Σκωτίας.

Το Highland Park έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 20 Μαΐου και οι επισκέπτες του Root Artspace ξεναγήθηκαν από έμπειρους bartenders στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του. Το κεχριμπαρένιο του χρώμα είναι εντυπωσιακό, η γεύση του πλούσια και ισορροπημένα γλυκιά και το τελείωμά του φίνα καπνιστό και παρατεταμένο.

Το μόνο που χρειάζεται για να απολαύσεις ένα ποτήρι Highland Park είναι ένα κομμάτι πάγος. Έτσι, κάθε σου γουλιά γίνεται μια βιωματική απόλαυση, που σε ταξιδεύει στην άγρια ομορφιά της Σκωτίας. Ή, όπου αλλού θέλεις εσύ. Εξάλλου, κάθε γευστικό ταξίδι με το Highland Park είναι μοναδικά δικό σου.