HACK MY LIFE

Το απίθανο κόλπο για να κρατάς περισσότερες μέρες φρέσκο το τυρί

iStock

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα θέλεις να φας ένα σνακ με τυρί αλλά όταν ανοίγεις το ψυγείο σου για να πάρεις μια φέτα, βλέπεις ότι έχει χαλάσει παρόλο που το είχες αγοράσει λίγες μέρες πριν.

Συνήθως, αγοράζουμε συσκευασίες που μπορεί να έχουν περισσότερες φέτες μέσα από όσο εμείς τρώμε με αποτέλεσμα να χαλάνε και να υπάρχει αυτή η ανεπιθύμητη μούχλα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να διατηρείς φρέσκο το τυρί για περισσότερες μέρες μέσα στο ψυγείο. Μην ξεχνάς βέβαια σε κάθε προϊόν που αγοράζεις να κοιτάζεις πάντα την ημερομηνία λήξης και να το πετάς αμέσως αν εντοπίσεις κάτι περίεργο όπως μούχλα και άσχημη μυρωδιά.

Ο λόγος που αναπτύσει γρήγορα μούχλα το τυρί

Ναι, το τυρί έχει μικρή διάρκεια ζωής ακόμα και μέσα στο ψυγείο σε σύγκριση με άλλα προϊόντα και μάλιστα αν δεν το αποθηκεύσεις σωστά, η αλλοίωση γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Ως γαλακτοκομικό προϊόν, το τυρί, αποτελεί ιδανικό «έδαφος» αναπαραγωγής για βακτήρια και μούχλα στις κατάλληλες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, όταν το τυρί κόβεται και εκτίθεται στον αέρα και την υγρασία είναι πιο «ευάλωτο» στη μούχλα. Όμως, υπάρχει ένα προϊόν που θα βοηθήσει στο να μείνει φρέσκο το τυρί και σίγουρα το έχεις ήδη στο ντουλάπι σου.

Το υλικό που βοηθά να είναι φρέσκο

Όταν αποθηκεύεις ένα φρέσκο ​​κομμάτι τυριού που μόλις αφαίρεσες από τη συσκευασία, αντί να το βάλεις απλώς σε μια σακούλα, κάνε πρώτα αυτό το απαραίτητο βήμα. Πάρε μια καθαρή χαρτοπετσέτα, βούτηξέ την σε λευκό ξίδι και τύλιξέ την γύρω από το κομμάτι τυριού. Στη συνέχεια, μπορείς να τη μεταφέρεις σε ένα αεροστεγές δοχείο και να την αποθηκεύσεις στο συρτάρι τυριών του ψυγείου. Και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παρακολουθείς την υγρασία της χαρτοπετσέτας κατά διαστήματα, βρέχοντάς την ξανά με περισσότερο ξίδι αν στεγνώσει. Στη συνέχεια, θα έχεις φρέσκο, χωρίς μούχλα τυρί για να το απολαμβάνεις για εβδομάδες.

Πώς το ξίδι βοηθά στη διατήρηση του τυριού

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το ξίδι είναι τόσο χρήσιμο και δεν αλλάζει καθόλου τη γεύση του τυριού. Το ξίδι απλώς θα σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων στην επιφάνεια, ώστε να μπορείς να το απολαύσεις για περισσότερο χρόνο. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση οξικού οξέος, έχει απίστευτες αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τα τρόφιμα.

Διατηρεί επίσης το τυρί στο σωστό επίπεδο υγρασίας. Πρέπει να διατηρεί κάποια υγρασία για να έχει σωστή υφή και γεύση, αλλά η υπερβολική υγρασία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μούχλας και την αλλοίωση. Η χρήση μιας πετσέτας με ξίδι παρέχει ένα αρκετά υγρό περιβάλλον για να αποτρέψει το στέγνωμα του τυριού. Αυτό το κόλπο λειτουργεί στα περισσότερα είδη είτε είναι σκληρά είτε ημίσκληρα. Αλλά και πάλι, να δίνεις μεγάλη προσοχή στην ημερομηνία λήξης.

Exit mobile version