Τα 10 πιο φιλικά μέρη στον κόσμο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και η θέση της Ελλάδας
- 27 ΜΑΙ 2025

Στην κορυφή της λίστας ως η πιο φιλική χώρα προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ευρώπη για 10η συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται η Μαλτα με το ηλιόλουστο αρχιπέλαγός της. Με 85 βαθμούς, το Βέλγιο ανέβηκε στη 2η θέση, αφού υιοθέτησε πολιτικές για την αντιμετώπιση του μίσους που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου. Το Βέλγιο ξεπέρασε την Ισλανδία κατακτώντας τη 2η θέση, με την τελευταία να βρίσκεται πλέον στην 3η θέση.
Τι είναι το Rainbow Map;
Το Rainbow Europe – το ετήσιο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης της ILGA-Europe – περιλαμβάνει τον Χάρτη και τον Δείκτη Ουράνιου Τόξου. Η ILGA-Europe παράγει τον Χάρτη και τον Δείκτη Ουράνιου Τόξου από το 2009, χρησιμοποιώντας τον για να απεικονίσει τη νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ευρώπη. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνεται στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων ή/ και των εγκλημάτων μίσους, γεγονός που ανεβάζει το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Μολδαβία στην κορυφή της κατάταξης μαζί με την Ισπανία.
Πώς γίνεται η κατάταξη των χωρών στο Rainbow Map;
Οι κατηγορίες που αξιολογούνται περιλαμβάνουν την ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+, την οικογένεια, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους, τη νομική αναγνώριση φύλου, τη σωματική ακεραιότητα των ίντερσεξ ατόμων και το άσυλο.
Η ILGA-Europe εξετάζει τους νόμους και τις πολιτικές σε 49 χώρες χρησιμοποιώντας 74 κριτήρια, τα οποία κατανέμονται σε 7 θεματικές κατηγορίες: ισότητα και μη διακρίσεις, οικογένεια, εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση φύλου, σωματική ακεραιότητα μεσοφυλικών (intersex) ατόμων και άσυλο (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λίστα των κριτηρίων και τη βαρύτητά τους στη συνολική βαθμολογία εδώ).
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Ουγγαρία, η Γεωργία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξή τους, με το Ηνωμένο Βασίλειο να υποχωρεί κατά 6 θέσεις από την 16η στην 22η, η οποία είναι η χαμηλότερη κατάταξή του ποτέ. Τα δεδομένα υπογραμμίζουν πώς η άρση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διάβρωσης της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη.
Η Ουγγαρία και η Γεωργία απέσυραν την «ταυτότητα φύλου» από τους νόμους τους περί ισότητας. Η Σουηδία υιοθέτησε ένα νέο σχέδιο δράσης για την ισότητα, ενώ η Ελλάδα δεν διέθετε πόρους ή μηχανισμούς παρακολούθησης για το σχέδιο δράσης της.
Η Ελλάδα είναι περήφανα ΛΟΑΤΚΙ+ χώρα
Το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες που καλύπτουν πλήρως τον νόμο περί κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας (SOGIESC) στις νομοθεσίες τους κατά των διακρίσεων. Τα εγκλήματα μίσους και η ρητορική μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου απαγορεύονται στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Μάλτα και ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι χειρότερες χώρες να είσαι queer
Οι 3 χώρες στο άλλο άκρο της κλίμακας Rainbow Europe είναι το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (9%). Μεταξύ αυτών, μόνο η Αρμενία αύξησε μια μονάδα δείκτη μετά την άρση της απαγόρευσης αιμοδοσίας από άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρωσία έχουν νόμους που καθιστούν εντελώς αδύνατη τη νομική αναγνώριση φύλου.