DESIGN

Πριν και μετά: Πώς ένα δώμα 22 τ.μ. έγινε σπίτι για 3 άτομα

Γιώργος Μεσσαριτάκης, Filip Dujardin

Οι πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας και η μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση σε σχέση με το μέγεθός της, σε συνδυασμό με την -άναρχη σε πολλές περιπτώσεις- δόμησή της, καθιστά σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη την περέμβαση της αρχιτεκτονικής.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα και η πιο απλή ανακαίνιση, μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε σπίτι σε ένα λειτουργικό και πρακτικό χώρο διαβίωσης που όχι μόνο μπορεί καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της καθημερινότητας, αλλά και το αισθητικό κομμάτι. Η μαγεία της αρχιτεκτονικής δε, αποκτά ένα παραπάνω ενδιαφέρον όταν μία ανακαίνιση αφορά μικρά διαμερίσματα μέσα στην πόλη.

Ένα μικρό διαμέρισμα, λοιπόν, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και την απαραίτητη δόση δημιουργικότητας, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο και ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης. Αυτό ακριβώς συνέβη με ένα διαμέρισμα μόλις 22 τ.μ. (με βεράντα 27 τ.μ.) που κατάφερε να μετατραπεί σε διαμέρισμα για 3 κατοίκους. Συγκεκριμένα, ανήκει σε 3 Γάλλους: ένα ζευγάρι που μοιράζεται το σπίτι με έναν φίλο τους. Βρίσκεται στο δώμα μιας τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2022.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός των Point Supreme, έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην εντυπωσιακή αλλαγή, που θα δεις παρακάτω. Οι αρχιτέκτονες του γραφείου που ανέλαβαν το έργο, εμπνεύστηκαν από την πυκνότητα, πολυ-λειτουργικότητα και την ευελιξία των ελληνικών παραδοσιακών σπιτιών. Στις αλλαγές που έκαναν, συμπεριέλαβαν στρατηγικές δημιουργίας ψευδαισθήσεων βάθους και ενοποίησης του μέσα με το έξω.

Πριν και μετά: Η ανακαίνιση σε διαμέρισμα 22 τ.μ. που εμπνεύστηκε από τα παραδοσιακά, νησιώτικα σπίτια

Στόχος ήταν ο διαθέσιμος χώρος να μετατραπεί σε διαμέρισμα με γωνιά ύπνου, μικρή κουζίνα και λουτρό. Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από τα παραδοσιακά, νησιώτικα σπίτια.

Αντί ο χώρος να διατηρηθεί άδειος για να μοιάζει μεγαλύτερος, χωρίστηκε σε 4 διακριτούς και πυκνούς χώρους: Κουζίνα και καθιστικό μπροστά, υπνοδωμάτιο και λουτρό πίσω.

Ένας μικρός διάδρομος παρεμβλήθηκε μεταξύ του υπνοδωματίου και του λουτρού για να επιτρέψει την πρόσβαση σε ένα μικρό, πίσω μπαλκόνι.

Η κύρια είσοδος μετακινήθηκε από την άκρη, στο μέσο του τοίχου ώστε να οδηγεί απ’ ευθείας στο κέντρο του διαμερίσματος. Απελευθερώθηκε, μεταξύ άλλων, πολύτιμος χώρος που βοήθησε στην έξτρα λειτουργικότητα του χώρου.

Κουρτίνες και κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι, δίνουν ευελιξία στους κατοίκους, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν, όποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Για παράδειγμα, ο καναπές μπορεί να μετατραπεί σε διπλό κρεβάτι που περικλείεται από μια κουρτίνα, δημιουργώντας ανά πάσα στιγμή ένα δεύτερο, νοητό υπνοδωμάτιο.

Παρά το μικρό μέγεθος του διαμερίσματος, η ποικιλία των υλικών και των design λεπτομερειών δημιουργούν την αίσθηση ενός πλούσιου μικρόκοσμου.

Η βεράντα συνδέεται με τον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος μέσω μιας πρόσοψης αποτελούμενης από 2 παράθυρα και ένα φαρδύ, συρόμενο, γυάλινο χώρισμα. Ανά πάσα στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια νοητή, χωρική συνέχεια, ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση από τον εξωτερικό προς τον εσωτερικό χώρο και αντίστροφα.

Η κιονοστοιχία, τα χτιστά έπιπλα και οι ζαρντινιέρες σε όλες τις πλευρές της βεράντας μετατρέπουν τον εξωτερικό χώρο του διαμερίσματος σε υπαίθριο δωμάτιο.

Φωτογραφικό υλικό πριν την ανακαίνιση