O Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε το πρώτο του τραγούδι με τον 9χρονο γιο του. Aww
- 8 ΑΠΡ 2026
Η τέχνη καμιά φορά είναι και θέμα DNA, κυλάει στα γονίδια που μοιράζεται η μία γενιά με την άλλη και εκδηλώνεται σε πολύτιμες συμπράξεις. Ο Σταύρος Ξαρχάκος ζει μία τέτοια στιγμή, αφού συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι παρέα με τον γιο του, που σήμερα είναι μόλις 9 ετών.
Το τραγούδι λέγεται Ταξίδι για το Santa Fe και το ερμηνεύει η σύζυγος του Σταύρου Ξαρχάκου, Ηρώ Σαΐα, μαζί με τον Μπάμπη Στόκα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε τη μελωδία του κουπλέ και ο 9χρονος γιος του, Σταύρος Ξαρχάκος Jr., το ρεφρέν. Στη δημιουργία του τραγουδιού συνέβαλε και η μητέρα του και ερμηνεύτρια του Ταξιδιού για το Santa Fe.
«Η γέννηση του “Ταξιδιού για το Σάντα Φε” έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Η μουσική του τραγουδιού αποτελεί τη συνάντηση δύο μελωδιών: μιας μελωδίας του Σταύρου Ξαρχάκου στο κουπλέ και μιας μελωδίας του γιου του στο ρεφρέν. Ένα απόγευμα, η Ηρώ Σαΐα έβαλε στον Νεοκλή Νεοφυτίδη να ακούσει μια παλιά μελωδία του Σταύρου Ξαρχάκου από τον δίσκο “Μοναστηράκι και Τετράγωνο”, το μουσικό κομμάτι “Αύριο θα σου χαρίσω μια κορδέλα”. Ακούγοντάς το, θυμήθηκε ότι ο γιος τους είχε πρόσφατα συνθέσει μια δική του μικρή μελωδία. Μαζί με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη –που είναι και δάσκαλος πιάνου των παιδιών και γνώριζε ήδη τη μικρή αυτή σύνθεση– ένωσαν τις δύο μελωδίες και έτσι γεννήθηκε ένας ολοκληρωμένος μουσικός πυρήνας για ένα νέο τραγούδι», αναφέρει η ανακοίνωση που συνοδεύει την κυκλοφορία του τραγουδιού που μπορείς να ακούσεις παρακάτω.
«Από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Η νέα στιχουργός Ρόζα Θεοτόκη έντυσε τη μουσική με στίχους, ενώ ο Μπάμπης Στόκας και η Ηρώ Σαΐα έδωσαν τη φωνή και την ερμηνεία τους σε αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι. Το “Ταξίδι για το Σάντα Φε” είναι ένα τραγούδι που γεννήθηκε από τη συνάντηση ιδεών, γενεών και μουσικών κόσμων – ένα ταξίδι δημιουργίας που καταλήγει σε έναν τόπο φανταστικό αλλά βαθιά ανθρώπινο: τον τόπο που ο καθένας μας ονομάζει “Σάντα Φε”», καταλήγει η ανακοίνωση.
O Σταύρος Ξαρχάκος και η Ηρώ Σαΐα γνωρίστηκαν σε μία συναυλία στην Κύπρο το 2008. Λίγα χρόνια αργότερα οι 2 τους αποφάσισαν να παντρευτούν, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 απέκτησαν τα δίδυμα παιδιά τους, Σταύρο Jr. και Ιζόλδη. Ο συνθέτης έχει αποκτήσει και μια άλλη κόρη από τον πρώτο του γάμο με την Καρλότα Ξανθοπούλου, την Πανδώρα Ξαρχάκου η οποία ασχολείται με την υποκριτική και τη σκηνοθεσία.

Τα δίδυμα παιδιά του ζευγαριού λατρεύουν τη μουσική και συχνά εμφανίζονται στη σκηνή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εμφανίσεων του πατέρα τους, όπως έχει συμβεί παλιότερα στο Ηρώδειο όπου μάλιστα τραγούδησαν και έπαιξαν πιάνο, αλλά και στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Όταν είχαν γεννηθεί ο Σταύρος Jr. και η Ιζόλδη, την 1η Νοεμβρίου 2016, ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε επικριθεί για την απόφασή του να γίνει πατέρας σε ηλικία 78 χρονών τότε (γιατί στην Ελλάδα διαχρονικά εκφράζουμε απόψεις για τις προσωπικές ζωές των άλλων, δεν είναι τωρινό φαινόμενο αυτό). Ο ίδιος είχε απαντήσει αφοπλιστικά σε συνέντευξή του στα αρνητικά σχόλια.
«Δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι υπεραισιόδοξος, διότι στα 78 μου απέκτησα δίδυμα. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι αυτό. Πόση αισιοδοξία πρέπει να κουβαλάω μέσα μου για να φέρω στον κόσμο δυο ψυχές. Δεν έχω να απαντήσω τίποτα σε αυτούς που με επικρίνουν, διότι θεωρώ κακόγουστα αυτά τα σχόλια. Θα με επικρίνει ο οποιοσδήποτε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζομαι την ζωή μου; Δεν χρειάζεται να πω τίποτα», έλεγε ο Σταύρος Ξαρχάκος.
«Θέλω τα παιδιά µας να ακολουθήσουν τον δρόμο που εκείνα θα επιλέξουν. Εγώ ως μητέρα το µόνο που θέλω είναι να τους δώσουμε, όσο μπορούμε, τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είναι ευτυχισμένα», έλεγε η Ηρώ Σαΐα σε δική της συνέντευξη για τα 2 τους παιδιά.