ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Μια μαμά συμβουλεύει: 10 ερωτήσεις για να ελέγξεις την κατάσταση του ανοσοποιητικού σου

Unsplash

Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε όλες τις υπερμαμάδες που είναι όλη μέρα στο τρέξιμο και «επιβάλλεται» να είναι γερές και δυνατές. Γιατί η καλή (σωματική και ψυχική) υγεία της μητέρας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να κινείται ρολόι ο μηχανισμός της οικογένειας. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, η θωράκιση του ανοσοποιητικού αποτελεί- χωρίς υπερβολή- θέμα ζωτικής σημασίας, όχι μόνο ατομικά αλλά και για τους γύρω μας. Άκου λοιπόν τη μάνα, που ξέρει και που έχει βρει το μυστικό απαντώντας 10 καίριες ερωτήσεις.

Η θωράκιση του ανοσοποιητικού δεν απαιτεί κάποιο μαγικό ραβδί για να επιτευχθεί. Τα πράγματα είναι λίγο πολύ, γνωστά. Ωστόσο, συχνά τα ξεχνάμε, τα παραμελούμε. Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε είναι πως δεν ανανεώνουμε τις γνώσεις μας με όλα εκείνα τα νέα δεδομένα που θα μας φέρουν ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη διασφάλιση της υγείας και τη μακροζωία. Γιατί ο σύνθετος τομέας της ευεξίας εξελίσσεται συνέχεια με νέες αποτελεσματικές μεθόδους. Ακολουθούν λοιπόν μερικές χρήσιμες κλασικές συμβουλές και μερικές ακόμα πιο σύγχρονες που αυξάνουν την ενέργεια και τη ζωτικότητά μας, και πάνω απ’ όλα, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Διάβασέ τες και μετά κάνε το γρήγορο τεστ που θα σε βοηθήσει να το θωρακίσεις.

Να ενυδατώνεσαι πολύ και να τρως σωστά

Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για μια ισχυρή άμυνα. Και το “κλειδί” της η σωστή ενυδάτωση με ορθομοριακό νερό που μας κάνει να θέλουμε να πιούμε πολύ, να χωνεύουμε καλύτερα και να αισθανόμαστε πιο ανάλαφροι και γεμάτοι ενέργεια. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια και δημητριακά, εποχιακά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σιτηρά (χωρίς γλουτένη), ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια, αλλά και φυτικό γάλα συνιστούν τη διατροφική ασπίδα μας ενάντια σε ιούς, κρυολογήματα και λοιπές ταλαιπωρίες υγείας. Όλες οι παραπάνω τροφές συνθέτουν μάλιστα την πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής, για την οποία θα σου μιλήσω ευθύς αμέσως.

Τι είναι η Ορθομοριακή Διατροφή;

Πολύ απλά πρόκειται για τη συνεχή αναβάθμιση της σωματικής και ψυχικής υγείας με φυσικά μέσα. Αν θα μπορούσε να χωρέσει σε μία μόνο φράση το νόημά της, αυτή θα ήταν η εξής: «Η τροφή είναι το φάρμακό σου» που πρώτος απ’ όλους είπε ο Ιπποκράτης. Η Ορθομοριακή Διατροφή (όπου «ορθομοριακή», σκέψου ορθή κυτταρική δομή) βασίζεται σε έρευνες τόσο του «Πατέρα της Ιατρικής» όσο και του δυο φορές νομπελίστα και καθηγητή Χημείας Linus Pauling, σύμφωνα με τον οποίο «όλες σχεδόν οι σωματικές και ψυχικές παθήσεις οφείλονται σε κάποιο βαθμό σε ελλείψεις σωστών θρεπτικών στοιχείων – ορθών μορίων – από τα κύτταρα».

Συχνά επαναλαμβάνουμε πως «είμαστε ό,τι τρώμε». Η συγκεκριμένη διατροφή λοιπόν έχει ως στόχο την ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού, χορηγώντας τους τα σωστά (ορθομοριακά) θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται ώστε να λειτουργούν σε κατάσταση υγείας. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε όλο το σώμα – που αποτελείται από κύτταρα – είναι υγιές, χωρίς παθολογικά συμπτώματα, γεμάτο ενέργεια και ευεξία.

Για να επιτευχθεί, αλλά και για να διατηρηθεί η καλή λειτουργία του οργανισμού χρειάζεται σωστή θρέψη και ενυδάτωση, αποτοξίνωση και ανανέωση των κυττάρων. Επίσης, θα πρέπει να του παρέχουμε τις σωστές ενεργειακές πληροφορίες. Η τροφή, το νερό, ο αέρας, αλλά και οι θετικές ή αρνητικές σκέψεις, επηρεάζουν τον οργανισμό προκαλώντας χαμηλά ή υψηλά επίπεδα υγείας. Ο τρόπος που τον επηρεάζουν περνά μέσα από 5 πύλες – καταστάσεις – που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους και αποτελούν τα 5 Θεμέλια της Ορθομοριακής Διατροφής η οποία επιτρέπει σε κάθε άλλη μέθοδο- κλασικής ή συμπληρωματικής Ιατρικής να οδηγήσει σε πιο γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα, χωρίς υποτροπές. Και το βασικότερο, έχει ως στόχο την ουσιαστική πρόληψη. Πέρα από τη σωματική άσκηση, η ορθομοριακή φιλοσοφία βασίζεται σε μερικές πολύ απλές συμβουλές που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, όπως οι εξής:

  • Να τρως πάντα ένα καλό πρωινό
  • Να μην τρως ποτέ μετά τις 20:00
  • Να αυξήσεις τη χορτοφαγία κυρίως με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας
  • Να μην τρως ποτέ με άγχος ή βιασύνη
  • Να προτιμάς μικρά και συχνά γεύματα
  • Μία φορά κάθε εβδομάδα ή 15 μέρες να προσπαθείς να κάνεις νηστεία καταναλώνοντας μόνο ορθομοριακό νερό απαλλαγμένο από χλώριο, βαρεά μέταλλα και τοξικές χημικές ουσίες, φρούτα και λαχανικά.
  • Να ελέγξεις ποιες τροφές σού προκαλούν δυσανεξία.

Να κοιμάσαι καλά και να τιθασεύεις το άγχος σου

Αν υπάρχει μία συμβουλή που είναι απολύτως ουτοπική και άρα πρακτικά ανεφάρμοστη, αυτή είναι το «μην αγχώνεσαι». Ποιος θέλει να αγχώνεται και να δυστυχεί; κανείς. Η λύση δεν είναι να παλεύεις έτσι γενικά κι αόριστα ενάντια στο άγχος, αλλά να κάνεις πράγματα και σκέψεις που θα το διώχνουν μακριά. Ίσως για σένα λειτουργήσει ό,τι και για μένα: Κάθε φορά που αισθάνομαι ότι το στρες πάει να με νικήσει, αναλογίζομαι το κακό που μπορεί να μου προκαλέσει: Πολύ συγκεκριμένα, όταν έχουμε άγχος απελευθερώνονται αγχωτικές ορμόνες, όπως κατεχολαμίνες και κορτιζόλη, που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες εξασθενίζουν την άμυνα του οργανισμού. Ένας καλός τρόπος για να γλιτώσεις από όλο αυτό είναι να ασκείσαι για εκτόνωση. Αν χρειάζεσαι λίγη ακόμα βοήθεια, κάνε το τεστ για να βρεις τη λύση. Πολύς λόγος γίνεται, ακόμα, για τις ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου. Αυτό στο οποίο έχει καταλήξει πλέον η επιστήμη, είναι πως περισσότερες από 7 και λιγότερες από 9 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά, είναι η ιδανική διάρκεια για έναν οργανισμό υγιή κι ένα πνεύμα συγκεντρωμένο. Απαραίτητη προϋπόθεση, να πέφτεις στο κρεβάτι πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα. Ο ανεπαρκής ύπνος, ανάμεσα σε όλες τις παρενέργειες που προκαλεί, όπως είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, η επίδραση στη διάθεση και στον μεταβολισμό, η χρόνια κόπωση, αποδυναμώνει και το ανοσοποιητικό. Να τηρείς λοιπόν όσο μπορείς το 8ωρο του ύπνου σου.

Να γυμνάζεσαι χωρίς υπερβολές & να αποφύγεις τις καταχρήσεις

Σύμφωνα με μελέτη του 2010, οι άνθρωποι που γυμνάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, έχουν 43% μικρότερο ρίσκο να αρρωστήσουν (ειδικά στο αναπνευστικό) συγκριτικά με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Άρα η γυμναστική κάνει καλό. Να γυμνάζεσαι λοιπόν, αλλά με μέτρο γιατί η έντονη άσκηση που ξεπερνά τα 90 λεπτά μπορεί να στρεσάρει το ανοσοποιητικό. Αν, δε, ανήκεις ακόμα στην όλο και μικρότερη ομάδα των καπνιστών, προσπάθησε να το μειώσεις και να το κόψεις. Είναι ό,τι χειρότερο για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Και τέλος, «επένδυσε» στα σωστά συμπληρώματα διατροφής

Οι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών, γνωστές ως συμπληρώματα διατροφής σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα οφέλη μιας ισορροπημένης δίαιτας. Ωστόσο, αποτελούν ένα ακόμα βήμα πρόληψης και ενίσχυσης του οργανισμού μας. Ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C και ψευδάργυρο ή εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ  βοηθούν το ανοσοποιητικό να αντιμετωπίσει φυσιολογικά ιούς, παθογόνους οργανισμούς, και φλεγμονές

Τώρα που έχεις όλες τις πληροφορίες, ένα μόνο μένει. Κάνε το τεστ εδώ και ανακάλυψε εκείνα ακριβώς τα βήματα που θα αλλάξουν ριζικά την υγεία και την ευεξία σου.