TIPS

Οι καλύτεροι και πιο ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώσεις το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι

Usplash

Σου έχει συμβεί, μου έχει συμβεί. Έχεις σκεφτεί τη συνταγή που θες να μαγειρέψεις για μεσημεριανό και συνειδητοποιείς μία μικρή παράλειψη που έχεις κάνει. Το πιο βασικό συστατικό σου είναι ακόμα στην κατάψυξη. Αναρωτιέσαι αν υπάρχει τρόπος να ξεπαγώσεις το κρέας, το ψάρι ή ακόμα και το κοτόπουλο γρήγορα και με ασφάλεια; Θα σου πω ότι υπάρχει. Και όχι μόνο ένας. Είναι 3 και απαιτούν  από μερικές ώρες, μέχρι μηδενικό χρόνο.

Αρχικά να σου πω ότι μπορεί να φαίνεται ο πιο εύκολος τρόπος, όμως δεν είναι καθόλου ασφαλές να αφήνεις τα κρέατα και τα ψάρια να ξεπαγώνουν για ώρες στον πάγκο της κουζίνας σου. Κι αυτό γιατί η επιφάνεια του είναι πιθανό να εκτεθεί σε θερμοκρασίες που είναι φιλικές στα μικρόβια. Έτσι ενώ θα περιμένεις να ξεπαγώσει το εσωτερικό του κρέατος, η εξωτερική επιφάνεια θα έχει ανεβάσει θερμοκρασία, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Το ίδιο απαγορευτικό είναι και το ξεπάγωμα με ζεστό νερό (για τους ίδιους λόγους). Και τώρα ήρθε η σειρά για τους πολύ σωστούς και πολύ ασφαλείς τρόπους να ξεπαγώσεις το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.

Στο ψυγείο

Αν και δεν είναι ο πιο γρήγορος τρόπος, είναι ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος απόψυξης των κατεψυγμένων τροφίμων. Άσε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο στη συσκευασία τους, τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ ή σε ένα πιάτο και βάλ’τα στο ψυγείο.  Ανάλογα με το μέγεθός τους θα σου πάρει να τα ξεπαγώσεις και τον αντίστοιχο χρόνο. Αν δηλαδή πρόκειται για φιλέτα χωρίς κόκαλα θα χρειαστείς λίγες ώρες, ενώ για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος όπως είναι μία μεγάλη μπριζόλα, η διαδικασία μπορεί να απαιτεί και μία μέρα.

Σε παγωμένο νερό

Βάλε το κρέας σε μία μια σακούλα που σφραγίζει καλά (για να μην έρθει το κρέας σε επαφή με το νερό), αποσυμπίεσε και κλείσε τη σακούλα. Στη συνέχεια βάλ΄τη σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε το με πολύ κρύο νερό. Προσθέστε μια γενναία χούφτα πάγου. Τοποθετήστε ένα πιάτο από πάνω για να είσαι σίγουρη ότι το κρέας θα μείνει κάτω από το νερό. Άλλαζε το νερό κάθε 30 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο πάγο εάν έχει λιώσει. Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για μικρότερα κομμάτια κρέατος, ψαριών και κοτόπουλου.

Μην το ξεπαγώσεις καθόλου

Ναι, τα καλά νέα είναι πως μπορείς να μαγειρέψεις το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο κατεψυγμένα. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι όμως είναι πως ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι αυξημένος -και θα πρέπει να παρακολουθείς το μαγείρεμα και να ελέγχεις τη θερμοκρασία. Και πάλι προτίμησε να μαγειρέψεις με αυτόν τον τρόπο μικρότερα κομμάτια που δεν περιέχουν μεγάλα κόκαλα. Οπότε την επόμενη φορά που θα βάλεις το κοτόπουλο στην κατάψυξη δοκίμασε να το τεμαχίσεις.