ΘΕΑΤΡΟ

Γυναικεία υπόθεση: 6 παραστάσεις θεάτρου και stand up comedy μόνο με γυναίκες

Αγγελική Κοκκοβέ

Οι θεατρικές προτάσεις φέτος μοιάζουν πραγματικά ανεξάντλητες. Αυτή τη φορά στρέφουμε το βλέμμα αποκλειστικά στις γυναίκες που ανεβαίνουν στη σκηνή είτε για να παρουσιάσουν τις δικές τους ξεκαρδιστικές παραστάσεις stand up comedy, είτε ερμηνεύοντας μονολόγους και ρόλους θεατρικών έργων. Οι 6 παραστάσεις που θα δεις σε αυτή λίστα περιλαμβάνουν θέατρο και stand up comedy μόνο με γυναίκες.

Εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις σε ποια από τις γυναίκες δημιουργούς και ηθοποιούς θα εμπιστευτείς την διασκέδασή σου. Η λίστα αυτή αποτελεί «γυναικεία υπόθεση» αφού περιλαμβάνει 6 παραστάσεις θεάτρου και stand up comedy με γυναίκες.

Stand Up Comedy

Κουβέρτα – Θέατρο Άργω

Μέτα την πρώτη επιτυχήμενη σεζόν της παράστασης που δημιούργησε η Χρύσα Κατσαρίνη, αφού περιόδευσε σε 31 πόλεις της Ελλάδας και 11 πόλεις στο εξωτερικό η Κουβέρτα θα φιλοξενείται στη σκηνή του θεάτρου Αργώ μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου.

Στην Κουβέρτα, η Χρύσα Κατσαρίνη τα βάζει με τους ομοφοβικούς, τους σεξιστές και τις ηλίθιες συμβουλές στις γυναίκες για το πώς να μη πέσουν θύματα βιασμού. Γλεντάει τη NASA που ψάχνει κωμικούς για το διάστημα και τους γιατρούς που την εγχείρησαν. Έχει τη λύση για να γλιτώνει κάθε τσακωμό και μία κουβέρτα παραμάσχαλα για να γλιτώνει απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Επιχειρεί να μετουσιώσει τις πιο σκοτεινές ιστορίες της ζωής της σε γέλιο και με τον τρόπο αυτό να αποδείξει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν αστεία και πως ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για την κάθαρση, δεν είναι μέσω της τραγωδίας, αλλά μέσω της κωμωδίας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή στις 21.30

Εισιτήρια εδώ.

Minimal – Θέατρο Αλκμήνη

Μετά την επιτυχία της παράστασης Για γυναίκα καλή είναι, η Ήρα Κατσούδα επέστρεψε με την τρίτη της solo παράσταση, με τίτλο Minimal.

Σε αντίθεση με το σαλόνι στο πατρικό της, η Ήρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλα τα περιττά από τη ζωή της και να την κρατήσει με τα απολύτως απαραίτητα, σε minimal επίπεδα.

Όμως η διάσπαση προσοχής που έχει, μια ομηρία που λαμβάνει χώρα στον νιπτήρα της, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα Ιερά Ζώα, οι τοξικές σχέσεις, οι θεωρίες συνομωσίας, ο Νομός Ηλείας και πολλά ακόμα, δεν την αφήνουν να τα καταφέρει.

Ο Μινιμαλισμός ή Τέχνη του ελάχιστου, είναι καλλιτεχνικό ρεύμα, με εφαρμογή κυρίως την γλυπτική και την ζωγραφική, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1960. Και αυτό από μόνο του δεν έχει καμία σχέση με την παράσταση.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη στις 21.00

Εισιτήρια εδώ

Θεατρικές παραστάσεις

Η ανθρώπινη φωνή – Μικρό Χορν

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Λουκία Μιχαλοπούλου συνάντησε ξανά τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;». Οι δυο τους φέτος αναμετρώνται, εκείνος ως σκηνοθέτης κι εκείνη ως ηθοποιός με τον σπουδαίο μονόλογο του Ζαν Κοκτώ, Η Ανθρώπινη Φωνή.

Η ηρωίδα του έργου είναι μία νέα γυναίκα που συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον εραστή της, ο οποίος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια άλλη. Περικυκλωμένη από την έννοια του θανάτου, βιώνει τον πόνο του έρωτα που ενώ ήταν πηγή ζωής έχει μετατραπεί σε ένα καταστροφικό συναίσθημα.

Η Ανθρώπινη Φωνή είναι ένα μονόπρακτο έργο που γράφτηκε το 1928 από τον Ζαν Κοκτώ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα στην περίφημη Comédie-Française από την Berthe Bovy. Στην Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Έλλης Λαμπέτη το 1978, μαζί με δύο ακόμη μονόπρακτα έργα του ίδιου συγγραφέα, την «Ψεύτρα» και «Την έχασα» σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη.

Η Ανθρώπινη φωνή έχει εμπνεύσει την όπερα του Francis Poulenc, «La voix humaine» (1958), το «The telephone» του Gian Carlo Menotti και την ταινία του Roberto Rossellini με την Anna Magnani, «L’Amore» (1948). Η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» είναι επίσης εμπνευσμένη από αυτό το έργο.

Ημέρες και ώρες παράστασεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Εισιτήρια εδώ.

Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου – Μικρό Άνεσις

Παρατάθηκαν μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου οι παραστάσεις του έργου Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου του Γιάννη Καλπούζου (βασισμένο στο ομώνυμό του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός) στο θέατρο Μικρό Άνεσις. Σε αυτό η Χρύσα Παππά βρίσκεται στη σκηνή και ερμηνεύει όχι έναν, ούτε δύο αλλά 12 ρόλους, ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σωτήρη Χατζάκη.

Η Λεμονιά παρουσιάζεται στο κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, του Γαληνού Φιλονίδη. Μια ιστορία που ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν.

Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπο του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Ένα έργο γεμάτο έρωτα, μυστήριο, ραδιουργίες, τρυφερότητα, αγάπη, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Ένα ταξίδι που γράφει η ζωή, που φαντάζει με τις φλόγες του χορού της φωτιάς, του χορού Σέρρα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Κυριακή στις 21.00.

Εισιτήρια εδώ.

Οι δούλες – Θέατρο Αποθήκη

Οι Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου ερμηνεύουν τους τρεις ρόλους του εμβληματικού έργου του Ζαν Ζενέ που σκηνοθετεί στο θέατρο Αποθήκη ο Γιώργος Σκεύας.

Η κυρία ντύνεται από την υπηρέτριά της. Η κυρία είναι ακατάδεχτη, η υπηρέτρια δουλοπρεπής. Και οι δύο χλευάζονται μεταξύ τους, η δούλα χαστουκίζει την κυρία. Ξαφνικά χτυπάει ένα ξυπνητήρι και όλη η σκηνή καταρρέει. Αποκαλύπτεται πως η κυρία δεν είναι καθόλου κυρία αλλά η μια από τις δύο δούλες, που παίζουν το παιχνίδι της κυρίας και της δούλας, όταν η κυρία τους απουσιάζει.

Έτσι ξεκινούν Οι Δούλες που από το 1947, όταν ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι και μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί και παρασταθεί αμέτρητες φορές στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας την αντοχή του έργου στον χρόνο.

Ένα κείμενο, που το χαρακτηρίζει μία έντονα ποιητική φόρμα. Η εναλλαγή των ρόλων, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής, η αγωνία για την κυριαρχία απέναντι στον άλλον, οι ταξικές διαφορές που αποδεικνύονται αγεφύρωτες, ο ερωτισμός και η εξάρτηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αγωνίας και σασπένς, μέσα από τον συνδυασμό ονείρου και πραγματικότητας, επιθυμίας και αυτοτιμωρίας, άρνησης αλλά και αποδοχής του απαράβατου κανόνα της ζωής.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη – Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00.

Εισιτήρια εδώ.

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης Κάποιος μιλάει μόνο του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα, με ηθοποιούς επί σκηνής τις Τζωρτζίνα Λιώση και Νάνσυ Μπούκλη. Πρόκειται για ένα έργο του Ευθύμη Φιλίπππου που συνσκηνοθετούν οι δύο ηθοποιοί στο Δώμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου.

«Παλιά, όταν ήμουν δέκα περίπου ετών, παραθέριζα με τους γονείς μου στο εξοχικό μας. Ένα βράδυ, την ώρα που τρώγαμε, η μητέρα μου έβαλε τα κλάματα. Έκλαιγε σπαρακτικά πάνω από το πιάτο της, χωρίς να μιλάει, και ύστερα ο πατέρας μου σηκώθηκε, της έφερε ένα ποτήρι νερό και της χάιδεψε τα μάγουλα. Όταν ηρέμησε ύστερα από λίγη ώρα, ο πατέρας μου τη ρώτησε τι της συνέβη και εκείνη τον κοίταξε, τίναξε τα μαλλιά της προς τα πίσω, έκοψε μια μπουκιά από το κρέας που είχε στο πιάτο της και μασώντας το αργά του είπε: “Τίποτα. Μην ανησυχείς. Απλώς θέλω να μου υποσχεθείς ότι το σκάφος που θα πάρουμε θα το ονομάσουμε “Bobby”. Χωρίς να με ρωτήσεις γιατί”. Ύστερα συνεχίσαμε το φαγητό μας.

Σ’ ένα ζαχαροπλαστείο.

Σε απροσδιόριστο χρόνο.

Στην Αθήνα.

Δυο άνθρωποι μονολογούν κουβεντιάζοντας.

Προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

Γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Παραμένουν καθισμένοι εκεί, πολλές φορές σκεπτόμενοι να φύγουν. Ίσως σ’ αυτή την απόφαση συμφωνήσουν σε κάτι. Θα προλάβουν όμως να αποφασίσουν;

“Πώς θα ήταν, άμα δε φεύγαμε ποτέ από αυτό το ζαχαροπλαστείο;”

Το ζαχαροπλαστείο αυτό θα είναι ειδικά διαμορφωμένο, για να χωρέσει την όρεξη, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση όλων των συντελεστών που θα συνεργαστούμε γι’ αυτή την παράσταση».

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 (Από τις 6 Φεβρουαρίου 2023).

Εισιτήρια εδώ.