ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Φροντίδα του δέρματος και θεραπείες ανά δεκαετία: Μυστικά και συμβουλές από την ειδικό

Η ομορφιά είναι συνυφασμένη με τη γυναικεία φύση και αποτελεί βασική επιδίωξη των γυναικών σε κάθε ηλικία. Και ενώ καμία γυναίκα δεν μπορεί να αποφύγει τη φυσιολογική «φθορά» του χρόνου, η σύγχρονη αισθητική δερματολογία μας παρέχει μια πληθώρα επιλογών, ώστε να καταστήσουμε λιγότερο ορατή την επίδρασή της στην επιδερμίδα μας.

Συναντήσαμε την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, κ. Νάντια Διαμαντή, η οποία μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προφυλάξουμε την επιδερμίδα μας από τους εξωγενείς παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά προς το δέρμα μας. Παράλληλα, μας ενημερώνει για τη φροντίδα και τις θεραπείες που έχουν ένδειξη σε κάθε δεκαετία της ζωής μας, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας σε κάθε ηλικία.

Οι ανάγκες του δέρματός μας μεταβάλλονται συν τω χρόνω. Πριν μιλήσουμε για την εξειδικευμένη φροντίδα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες συμβουλές που μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του δέρματος;

Γνωρίζουμε πλέον ότι η γήρανση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που δεν οφείλεται μόνο στα γονίδιά μας, αλλά και σε παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής μας και την επίδραση του περιβάλλοντος. Είναι φυσικό ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη γενετικά προγραμματισμένη γήρανση, αυτό που ονομάζουμε «βιολογικό ρολόι». Μπορούμε, εντούτοις, με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους πια, με τη βοήθεια ενός ειδικού, να κάνουμε λιγότερο ορατή την επίδρασή της στην όψη του δέρματός μας. Αυτό που μπορεί να ελέγξει ο καθένας μας, όμως, είναι η αποφυγή των παραγόντων που επιταχύνουν την εξωγενή γήρανση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ονομάζονται εκθεσίωμα (π.χ. η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, η ατμοσφαιρική ρύπανση) και προκαλούν οξειδωτικό στρες μέσω των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα του δέρματός μας. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, γνωρίζουμε πια ότι η συνολική κατάσταση του δέρματός μας εξαρτάται κατά 90% από επιδράσεις που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Η πρόληψη (prejuvenation), λοιπόν, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία. Είναι ωφέλιμες, λοιπόν, πιστεύω, οι ακόλουθες συμβουλές:

  • ΦΩΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η ακτινοβολία UV είτε από τον ήλιο είτε από τεχνητές πηγές (solarium) είναι μια σημαντική αιτία γήρανσης του δέρματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να το διαπιστώσει είναι να δει πόσο περισσότερο «ζαρωμένες» και «σημαδεμένες με καφέ κηλίδες» είναι οι περιοχές που συνήθως εκτίθενται στον ήλιο, όπως ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα αντιβράχια και το πάνω μέρος των χεριών, συγκριτικά με τις περιοχές που δεν έχουν εκτεθεί. Άρα συστήνουμε αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο σε ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια και τη χρήση προϊόντων με υψηλό αντιηλιακό δείκτη όλον τον χρόνο.

  • ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, καθώς το τσιγάρο έρχεται δεύτερο, μετά τον ήλιο, στην πρόκληση ρυτίδων και ξηρού δέρματος.
  • ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών και υδατανθράκων, τροφές πλούσιες σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ψάρια, φρούτα και λαχανικά, είναι εξαιρετικά σημαντικά ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει τα εργαλεία που χρειάζεται για την άμυνα και αναγέννηση των ιστών. Επίσης απαιτείται επαρκής πρόσληψη νερού, καθώς οι ρυτίδες είναι περισσότερο εμφανείς σε αφυδατωμένο δέρμα.

  • ΜΕΙΩΣΗ ΑΓΧΟΥΣ, ΕΠΑΡΚΗΣ ΥΠΝΟΣ

Το άγχος παράγει πολλές ελεύθερες ρίζες και επιπλέον στο πρόσωπο προκαλεί μυϊκή ένταση και σπασμό με συνακόλουθο σχηματισμό ρυτίδων. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου μειώνει την ικανότητα του σώματος να αναγεννάται και να αμύνεται.

  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ, καθώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου δημιουργούν ρυτίδες προϊόντος του χρόνου (ρυτίδες έκφρασης).
  • ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΆΣΚΗΣΗ, καθώς αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη θρέψη του δέρματος.
  • ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ

Σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου κατάλληλος για τον τύπο δέρματός σας, ιδίως το βράδυ, για να απομακρυνθεί οποιοδήποτε ίχνος μακιγιάζ και ατμοσφαιρικών ρύπων. Σε γενικές γραμμές (δεν ισχύει για όλους), το πρωί χρήση αντιοξειδωτικών και ενυδατικών παραγόντων (που περιέχουν π.χ. βιταμίνη C, E, υαλουρονικό οξύ), συσφιγκτικών παραγόντων όπως βιοπεπτίδια που προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου και οπωσδήποτε αντιηλιακής προστασίας, ενώ για το βράδυ, προτιμήστε προϊόντα με αντιγηραντικές ουσίες όπως α-υδροξυοξέα (ΑΗΑs) που ανανεώνουν την επιδερμίδα ή ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α).

Στη δεκαετία των 20 ποιες είναι οι ανάγκες της επιδερμίδας μας και ποιες είναι θεραπείες που θα προτείνατε στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας;

Από δεκαετία σε δεκαετία ή και λιγότερο, η επιδερμίδα αλλάζει. To ίδιο και οι ανάγκες της.

Σίγουρα, ένα δερματολογικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετές γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι η το λιπαρό δέρμα και η ακμή. Οπότε η επιδερμίδα τους έχει ανάγκη (αν όχι από φαρμακευτική αγωγή κατά της ακμής) από προϊόντα που μειώνουν την έκκριση του σμήγματος και συρρικνώνουν τους πόρους. Ένας βαθύς δερματολογικός καθαρισμός μπορεί να τις βοηθήσει να αποκτήσουν το λείο, καθαρό δέρμα που επιθυμούν. Αν το κύριο πρόβλημά τους είναι οι ουλές ακμής και οι διεσταλμένοι πόροι, τότε η θεραπεία που προτείνεται με θεαματικά αποτελέσματα είναι το fractional laser. Ένα μικρότερο ποσοστό των γυναικών αυτού του ηλικιακού γκρουπ ταλαιπωρούνται από υπερευαίσθητο δέρμα με τάση για ερυθρότητα, οπότε θα λάβουν ανάλογη θεραπευτική/δερμοκαλλυντική αγωγή.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο οποίο επικεντρωνόμαστε στη δεκαετία αυτή είναι η εκπαίδευση στη σωστή καθημερινή περιποίηση του δέρματος στο σπίτι, βασισμένη στη χρυσή τριάδα του καθαρισμού, της ενυδάτωσης και της ηλιοπροστασίας, ακόμη και τον χειμώνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη, από την ηλικία των 20 ετών, αρχίζουμε να χάνουμε κατά μέσο όρο 1% του κολλαγόνου ανά έτος. Άρα δεν είναι νωρίς να ξεκινήσει κάποιος από τότε κατάλληλες θεραπείες αντιγήρανσης, ώστε να προλάβει την εμφάνιση ρυτίδων, καφέ κηλίδων, αλλά και καλοήθων ή κακοήθων δερματικών βλαβών που σχετίζονται με τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Η περιοχή, ειδικά των ματιών, χρήζει ειδικής φροντίδας από αρκετά νωρίς.

Για την πρόληψη των ρυτίδων και για λάμψη, φρεσκάδα και όχι θαμπό δέρμα προτείνονται επίσης μεσοθεραπείες ενυδάτωσης και τα κατάλληλα χημικά peelings.

Τέλος, αρκετές νεαρές κοπέλες επιθυμούν να τονίσουν κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπως είναι τα χείλη και τα ζυγωματικά, ή να διορθώσουν την εικόνα του πιγουνιού τους (κατασκευαστικά έντονο προγούλι), οπότε τότε συστήνονται ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος.

Στη δεκαετία των 30 αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες. Πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκτασή τους και να προλάβουμε το σχηματισμό νέων;

Όντως στην αρχή της δεκαετίας αυτής αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες και τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης και κούρασης του προσώπου, ιδίως στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Η αντιμέτωπισή τους έγκαιρα είναι σημαντική, καθώς έτσι αποκαθίστανται με επιτυχία, κάτι που δεν είναι το πάντα το ίδιο εύκολο στις επόμενες δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνεται και η επίδεινωσή τους τα επόμενα χρόνια. Είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Οι millennials αναζητούν, λοιπόν, όμορφο, λαμπερό και φρέσκο πρόσωπο. Αγαπημένες τους θεραπείες είναι η βοτουλινική τοξίνη (botox/dysport) που λειαίνει με φυσικό τρόπο την περιοχή του μετώπου, του μεσόφρυου και του έξω ορίου των ματιών («πόδι της χήνας») και προλαμβάνει την επιδείνωσή τους, καθώς και τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος που τοποθετούνται σε τέτοια σημεία ώστε να καθίσταται λιγότερο «βαρύ» και κουρασμένο το πρόσωπο, να περιορίζονται οι ρινοχειλικές αύλακες και να μειώνονται οι γραμμές θλίψης κάτω από τις γωνίες του στόματος ή οι ρυτίδες «του καπνιστή» περιστοματικά, που συχνά απασχολούν τις γυναίκες αυτές.

Το fractional laser που, προάγοντας την κολλαγονογένεση, βελτιώνει την υφή του δέρματός μας, επιφέρει σφρίγος, ελαστικότητα, άμβλυνση των ρυτίδων και πρόληψη της δημιουργίας νέων, προσδίδει με τη σειρά του εξαιρετικά αποτελέσματα. Πιο οικονομική λύση με επίσης καλά αποτελέσματα αποτελούν τα χημικά peelings. Κι αυτά ανανεώνουν τα κύτταρα του δέρματος και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών. Τέλος, οι ενέσιμες θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης με skinboosters ενισχύουν την ποιότητα του δέρματός μας βελτιώνοντας κι αυτές τις λεπτές ρυτίδες και χαρίζοντας λάμψη.

Στις ηλικίες των 40 και των 50 ποιες είναι οι συνήθεις θεραπείες που εφαρμόζονται στις ασθενείς;

Στις ηλικίες αυτές οι επιδράσεις της γήρανσης είναι πιο εμφανείς και η εμμηνόπαυση στις γυναίκες 45-55 ετών επιτείνει τις αλλαγές. Μειώνεται αρκετά η παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, που είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες για ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Οι βαθύτερες αλλαγές στο πρόσωπο είναι επίσης πιο έντονες. Τα οστά του προσώπου απορροφώνται και χάνουν την καμπυλότητά τους, άρα μειώνεται και η καλή στήριξη των μαλακών ιστών του προσώπου. Το λίπος ατροφεί και ολισθαίνει χαμηλότερα. Τα παραπάνω οδηγούν σε πιο βαθιές ρυτίδες, πιο θαμπό δέρμα, απώλεια όγκων από το πρόσωπο, και χαλάρωση του περιγράμματος.

Όμως η γενιά των 40 θέλει να διατηρήσει τη νεανικότητα και την αυτοπεποίθησή της, ενώ η γενιά των 50 είναι ακόμη πολύ δραστήρια και παραγωγική, και μια φροντισμένη εικόνα βοηθά τις γυναίκες και τους άντρες αυτής της ηλικίας να νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους. Είναι, λοιπόν, αυτή σίγουρα η στιγμή να επενδύσουν στο πρόσωπό τους με ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος. Στόχος δεν είναι απλώς να γεμίσουν οι ρυτίδες, αλλά να αντιμετωπιστούν συνολικά οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του προσώπου, ώστε να ανορθωθούν οι ιστοί και να φαίνεται λιγότερο «βαρύ» και κουρασμένο το πρόσωπο. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία για τα άτομα γύρω στα 40 ή 50. Χρήσιμη, όμως, σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ είναι και μια άλλη κατηγορία ενέσιμων εμφυτευμάτων, οι βιοδιεγέρτες, που ονομάζονται έτσι επειδή διεγείρουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου από το δέρμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 30% του κολλαγόνου χάνεται τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Η βοτουλινική τοξίνη εξακολουθεί, φυσικά, να έχει απόλυτη ένδειξη προκειμένου να δείχνει πιο ξεκούραστο το ανώτερο τμήμα του προσώπου μας. Η αναζωογόνηση του δέρματος με fractional lasers συνιστά, εξάλλου, μια εξαιρετική θεραπεία για να βελτιωθεί η υφή και ο τόνος του δέρματος και για να εξαλειφθούν οι καφέ κηλίδες. Τα χημικά peelings χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα συμπληρωματικά για να αποχρωματιστούν οι πανάδες. Τα skinboosters με τη σειρά τους πάντα βοηθούν στην ενίσχυση της ποιότητας του δέρματος και στην αποκατάσταση της λάμψης και της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ των 40+ – 50+, μάλιστα, ο συνδυασμός θεραπειών πάντα δίνει μεγαλύτερα αποτελέσματα, γιατί βελτιώνεται το δέρμα σε πολλαπλά επίπεδα.

Να επισημάνω τέλος ότι οι ασθενείς σήμερα δεν θα έπρεπε να φοβούνται τις αισθητικές θεραπείες. Στα χέρια ενός εξειδικευμένου ιατρού και με τα κατάλληλα υλικά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η φυσική πραγματική ομορφιά. Ελπίζω ότι τελικά, η πλαστική ομορφιά θα είναι εκτός μόδας. Με τις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες η αντίδραση του περίγυρού μας είναι η αναγνώριση της βελτίωσης, αλλά η αδυναμία προσδιορισμού του τι ακριβώς έγινε. Και η αίσθηση του «αφήστε τους να αναρωτιούνται» είναι αυτή που πραγματικά χαρακτηρίζει κάθε επιτυχημένη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.nantiadiamanti.gr ή καλέστε στο 2107777351.

Το Ιατρείο βρίσκεται: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 98Α, πλατεία Μαβίλη, 11528
Δείτε το εδώ

Ακολουθήστε την Δερματολόγο Νάντια Διαμαντή σε:
Facebook & Instagram

Η Νάντια Διαμαντή είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Το 2000 εισήχθη μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων με την πρώτη προσπάθεια στην Ιατρική Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2006. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε δύο φορές υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ως αριστεύσασα προπτυχιακή φοιτήτρια.

Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με Άριστα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μοριακή Ιατρική» του ΕΚΠΑ. Διαβάστε αναλυτικά το βιογραφικό της εδώ