Είδα το πιο γουστόζικο μιούζικαλ και πέρασα τόσο καλά που σκέφτομαι να ξαναπάω σε αυτό το ξέφρενο πάρτι
- 28 ΔΕΚ 2025
Φαντάσου, για να προτείνω μιούζικαλ ενώ δεν μου αρέσει το είδος, πόσο ωραία πέρασα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το ροκ μιούζικαλ Tick, Tick… Boom! του βραβευμένου με Πούλιτζερ και Τόνυ συνθέτη και στιχουργού Jonathan Larson. Ήταν σαν να με κάλεσαν σε ένα ξέφρενο πάρτι οι κολλητοί μου και να μπήκαμε σε μια χρονομηχανή και να γυρίσαμε στα 90s.
Γιατί είναι τόσο ωραίο αυτό το μιούζικαλ;

Καταρχάς, θέλω να σου πω ότι τόσο ταλέντο μαζεμένο σε μια παράσταση μιούζικαλ δεν είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει στην Αθήνα. 3 ηθοποιοί παίζουν 10 χαρακτήρες, τραγουδάνε 14 τραγούδια, και αυτό το μιούζικαλ είναι αφιερωμένο στα όνειρα, τη νεότητα και την πάλη ανάμεσα στον ρομαντισμό και τον κυνισμό. Τους ρόλους ερμηνεύουν 3 ταλαντούχοι ηθοποιοί και τραγουδιστές της νέας γενιάς: ο 33χρονος Πάρις Παρασκευάδης ως Τζον, ο 27χρονος Αργύρης Λάμπρου ως Μάικλ και η 24χρονη Δανάη Βασιλοπούλου (που όπως αποκάλυψε στη Χριστίνα Φαραζή του Oneman, έπαιξε πρώτη φορά σε μιούζικαλ στα 12 της στο Annie) ως Σούζαν. Τι με ξετρέλανε; Το σπάσιμο του 4ου τοίχου και το γεγονός ότι έχει μια ατμόσφαιρα αγάπης για το μουσικό θέατρο, με κλείσιμο ματιού στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ.
Τη σκηνοθεσία του μιούζικαλ έχει αναλάβει η ανερχόμενη Έμιλυ Λουίζου, στην πρώτη της συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή. Η μουσική διεύθυνση ανήκει στον έμπειρο του είδους Μιχάλη Παπαπέτρου. Η μετάφραση του κειμένου και η απόδοση των στίχων του μιούζικαλ έχει γίνει από την Τζούλια Διαμαντοπούλου.
Τι υπόθεση έχει;
Αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός νεαρού καλλιτέχνη (που είναι άφραγκος και δουλεύει ως σερβιτόρος για να πληρώνει το ενοίκιο του στη Νέα Υόρκη των 90s) λίγο πριν κλείσει τα 30 που παλεύει ανάμεσα στα όνειρα, την καλλιτεχνική του φιλοδοξία και την πραγματικότητα μιας ζωής γεμάτης αβεβαιότητα (γιατί η κοπέλα του ονειρεύεται μια νοικοκυρεμένη ζωή στα προάστια και ο γκέι κολλητός του έχει γίνει φάει την παραμύθα της εταιρικής κουλτούρας). Είναι ένα μιούζικαλ που η πρόζα του έχει πάρα πολύ χιούμορ, πάθος και αφοπλιστική ειλικρίνεια τον φόβο του χρόνου που περνά, την ανάγκη για δημιουργία και την πίστη ότι, παρά τα εμπόδια, αξίζει να κυνηγάς το πάθος σου.
Γιατί είναι τόσο ιστορικό αυτό το μιούζικαλ που έγινε και ταινία στο Netflix
Το Tick, Tick… Boom! παρουσιάστηκε αρχικά το 1990 με τον τίτλο Μποέμικες μέρες, ως μονόλογος με τον ίδιο τον Λάρσον και το πιάνο του επί σκηνής. Στη συνέχεια μετασχηματίστηκε σε μιούζικαλ δωματίου για 3 πρόσωπα. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του δημιουργού του, λίγο πριν συμπληρώσει τα 36 του χρόνια και μία μόλις ημέρα πριν από την πρεμιέρα του Rent (1996), το Tick, Tick… Boom! έκανε την «οφ-Μπρόντγουεϊ» πρεμιέρα του το 2001.
Αν και η πρώτη αυτή παραγωγή κατέβηκε σύντομα εξαιτίας του πλήγματος που δέχτηκε ο χώρος των παραστατικών τεχνών από τα επακόλουθα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, η επιτυχία του έργου στο ευρύτερο αμερικανικό κύκλωμα, αλλά και διεθνώς, ήταν αρκετή ώστε να εγγυηθεί τη μακροβιότητά του. Η διαδρομή του κορυφώθηκε με τη βραβευμένη κινηματογραφική μεταφορά του το 2021, σε σκηνοθεσία Lin-Manuel Miranda και με πρωταγωνιστή τον Andrew Garfield, ο οποίος απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.
Αυτό το σκηνικό αξίζει βραβείο
Μια πελώρια τούρτα γενεθλίων που μεταμορφώνεται συνεχώς, η παράσταση βρίσκει τον Τζον μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 30 να μετρά αντίστροφα πριν σκάσει το μεγάλο «μπουμ». Ξαφνικά αισθάνεται τόσο μόνος. Θα ήθελε να είναι ένας αλλιώτικος Πήτερ Παν ή ένας Μικρός Πρίγκιπας, να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα στο ταξίδι προς το όνειρο. Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι της Νίκης Ψυχογιού, η κίνηση και χορογραφία της Ιόλης Φιλιππακοπούλου, ο σχεδιασμός φωτισμών του Χρήστου Τζιόγκα και ο σχεδιασμός ήχου του Νταβίντ Μπλουέν.
Τι πρέπει να ξέρεις;
Στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2026, το μιούζικαλ Tick, Tick… Boom! θα παρουσιαστεί σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Info: Tick, Tick… Boom! Σε κείμενο, στίχους και μουσική Τζόναθαν Λάρσον. 28, 30 Δεκεμβρίου 2025/ 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11 Ιανουαρίου 2026. Ώρα έναρξης: 20.30. Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ. Εισιτήρια εδώ.