HACK MY LIFE

7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο

iStock

Το αλουμινόχαρτο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά στην κουζίνα, τόσο για την αποθήκευση, όσο και για το ψήσιμο φαγητών. Είναι πρακτικό, εύχρηστο και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.

Αν τυλίγεις με το αλουμινόχαρτο λαχανικά ή κρέας για να τα ψήσεις, τότε είναι μια ασφαλής επιλογή. Όμως, όταν μαγειρεύεις με αλουμινόχαρτο σε υψηλές θερμοκρασίες, όξινα ή πικάντικα τρόφιμα, πρέπει να είσαι πιο προσεκτική/-ος καθώς η χρήση των γυαλιστερών φύλλων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος, μπορεί να μεταφερθεί, κατά λάθος, κάποιο κομμάτι στο φαγητό. Έρευνες έχουν δείξει πως η υπερβολική χρήση αλουμινίου μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες (παθήσεις που προσβάλλουν τον εγκέφαλο) ωστόσο όμως συνεχίζονται να διεξάγονται μελέτες.

Διαιτολόγος συνιστά να μαγειρεύεις με αλουμινόχαρτο που φέρει την ένδειξη «κατάλληλο για τρόφιμα», ώστε να γνωρίζεις ότι είναι ασφαλές για την κουζίνα γιατί δεν είναι όλα ίδια. Αν, ωστόσο, δεν ξέρεις αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αλουμινόχαρτο ή όχι χρησιμοποίησε καλύτερα λαδόκολλα.

7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεις σε αλουμινόχαρτο

Οτιδήποτε ψήνεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Το αλουμινόχαρτο και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν πάνε μαζί. Το αλουμινόχαρτο που εκτίθεται σε ακτίνες μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και φωτιά και μόνιμη ζημιά στη μαγειρική συσκευή. Τα περισσεύματα δεν πρέπει συνήθως να φυλάσσονται σε αλουμινόχαρτο, καθώς δεν είναι αεροστεγές.

Ντομάτες και εσπεριδοειδή

Οι ντομάτες, όπως και άλλες όξινες τροφές με βάση το κρασί ή λεμόνι, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αλουμινόχαρτο κατά το ψήσιμο ή το τύλιγμα. Η υψηλή οξύτητα αυτών των τροφών αντιδρά με το αλουμίνιο και οδηγεί σε διάβρωση του υλικού, με αποτέλεσμα μικρές ποσότητες αλουμινίου να εισχωρούν στο φαγητό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταλλική γεύση και ενδεχομένως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, αν η έκθεση είναι συνεχής και σε μεγάλες ποσότητες.

Φαγητά με αλάτι

Το αλάτι, επιταχύνει την αντίδραση του αλουμινίου με το φαγητό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλεί οξείδωση, και όπως συμβαίνει με τις όξινες τροφές, έτσι και εδώ υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μετάλλων στο φαγητό. Άρα πιάτα όπως μακαρόνια, μαρινάδες με σάλτσες σόγιας, αλμυρά κρέατα ή έτοιμες σούπες δεν πρέπει να ψήνονται ή να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο.

Φαγητά που θέλουν αργό ψήσιμο για πολλές ώρες

Τα πιάτα που απαιτούν αργό ψήσιμο, όπως μαγειρευτά για πολλές ώρες, δεν είναι ιδανικά για ψήσιμο με αλουμινόχαρτο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της έκθεσης του φαγητού στο αλουμίνιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μετανάστευσης του μετάλλου στο φαγητό.

Φαγητά που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή πάνω από 180 βαθμούς Κελσίου, επιταχύνει τη διάσπαση του αλουμινίου και την απελευθέρωσή του στα τρόφιμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το αλουμίνιο απορροφάται περισσότερο από τον οργανισμό όταν προέρχεται από ψημένο φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι ευαίσθητα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και συχνά μαγειρεύονται με λεμόνι ή άλλα όξινα υλικά. Το ψήσιμό τους σε αλουμινόχαρτο, μπορεί να οδηγήσει σε χημική αντίδραση με το οξύ και την απελευθέρωση αλουμινίου. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιηθεί λεμόνι, η υγρασία των ψαριών μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της επιφάνειας του αλουμινίου. Καλύτερα να χρησιμοποιείς λαδόκολλα ή ειδικά πυρίμαχα σκεύη.

Μπισκότα

Αν και το αλουμινόχαρτο χρησιμοποιείται συχνά για την κάλυψη γλυκών ή το τύλιγμα κατά την αποθήκευση, δεν είναι κατάλληλο για το ψήσιμο μπισκότων. Αντανακλά τη θερμότητα, με αποτέλεσμα τα μπισκότα να ψήνονται άνισα και συχνά καίγονται στις άκρες. Ορισμένα υλικά της ζαχαροπλαστικής περιέχουν βούτυρο, αυγά ή και όξινα στοιχεία.

Exit mobile version