TIPS

7 συμβουλές για να είσαι πιο αποτελεσματική στη δουλειά σου

Το να είσαι αποδοτική δε σημαίνει ότι πρέπει να λιώνεις στη δουλειά 12ωρα και βάλε, αλλά κυρίως να έχεις πρόγραμμα. Οι παρακάτω 7 απλοί κανόνες θα σε βοηθήσουν ώστε να είσαι αποτελεσματική και γρήγορη, μια υποδειγματική επαγγελματίας!

Απομονώσου

Έστω ότι έχεις να φέρεις εις πέρας μία πολύ σημαντική δουλειά σε σύντομο χρόνο. Το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί όταν το γραφείο σου είναι εξ’ αδιαιρέτου με άλλων συναδέλφων. Βρες λοιπόν ένα μέρος όπου θα είσαι απολύτως μόνη χωρίς περισπασμούς και κλείσου εκεί για να κάνεις τη σημαντική δουλειά της ημέρας που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση.

Δούλεψε πολύ για λίγο

Προσπάθησε να συγκεντρωθείς απόλυτα σ’ αυτό που κάνεις για ένα σύντομο, ρεαλιστικό χρονικό διάστημα. Όρισε στενά deadlines, τήρησέ τα και όταν ολοκληρώνεις κάτι κάνε δώρο στον εαυτό σου μερικά λεπτά απόλυτου distraction. Κατόπιν συνεχίζεις. 

Δες τα όλα απλά

Είσαι σίγουρη πως όλα όσα κάνεις καθημερινά στη δουλειά και τη ζωή σου σου προσφέρουν κάτι; Ο Κινέζος φιλόσοφος Λαοζί είχε πει το εξής: “Για να αποκτήσεις γνώση, πρόσθετε πράγματα κάθε μέρα στη ζωή σου. Για να αποκτήσεις σοφία, απομάκρυνέ τα”. Είναι σημαντικό ό,τι κάνεις; Αξίζει να χάνεις ώρες ολόκληρες σε κάτι που γίνεται γρήγορα και που δεν θα κριθείς απ’ αυτό;  Γίνει πιο πρακτική σ’ ό, τι κάνεις.

Αποδέξου τον ρυθμό σου

Είναι λογικό να μην είσαι εξίσου αποδοτική όλες τις ώρες. Ο καθένας από μας γνωρίζει πότε δουλεύει πιο συγκροτημένα μέσα στη μέρα. Αν λοιπόν είσαι πρωινός τύπος, αξιοποίησε τη διαύγεια του πνεύματός σου, βάζοντας προτεραιότητα τα δύσκολα καθήκοντα της ημέρας. Άσε το σβήσιμο των emails για εκείνη την ώρα που ξέρεις ότι δεν ρολάρεις με τίποτα.

Εστίασε σε ό,τι είσαι καλή

Πόσες ώρες της ημέρας ξοδεύεις παλεύοντας να βελτιωθείς σε πράγματα που δεν “τα ‘χεις”; Όχι, δεν είμαστε όλοι καλοί σε όλα, ούτε εσύ. Ίσως είναι πιο χρήσιμο να θέσεις ως προτεραιότητα να τελειοποιηθείς και άρα να γίνεις πιο χρήσιμη σε εκείνα που είσαι ήδη καλή.

Μη φοβάσαι να σκεφτείς

Το να είσαι δημιουργική είναι ίσως το πιο πολύτιμο και ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς σου, αλλά προφανώς δεν είναι πάντα και το πιο εύκολο. Απαιτεί σκέψη, έμπνευση και άλλα τέτοια απαιτητικά. Κάποιοι προτιμούν να δουλεύουν στον αυτόματο και να αποδίδουν τα απολύτως απαραίτητα για να τελειώνουν μία ώρα αρχύτερα. Αυτή η προσέγγιση απέχει πολύ από το να είσαι ουσιαστικά αποτελεσματική. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει και θα εντυπωσιαστείς με τις επιδόσεις σου.

Άλλαξε ό,τι φταίει

Οι πιο παγιωμένες μας συνήθειες είναι εκείνες που μας εμποδίζουν από είμαστε πιο γρήγοροι και συνάμα πιο καλοί στη δουλειά μας. Είναι τα πολύωρα, ανούσια μίτινγκ; το χαζολόγημα στο facebook; Δες τι φταίει και προσπάθησε να το αλλάξεις. Κι όχι μόνο αυτό. Αν ο φόρτος εργασίας είναι δυσβάσταχτος και νιώθεις ότι δε μπορείς ν’ αντεπεξέλθεις, άσε τους ηρωισμούς και δήλωσέ το εκεί που πρέπει.