ΘΕΑΤΡΟ

7 παραστάσεις που ολοκληρώνουν την περιοδεία τους στην Αθήνα και δεν πρέπει να χάσεις

Εθνικό Θέατρο

Αν δεν κατάφερες να βρεθείς στην Επίδαυρο ή έστω να πετύχεις μία από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού που βγήκαν σε περιοδεία σε κάποια από τις πιάτσες τους, τώρα είναι η ευκαιρία σου να τις παρακολουθήσεις. Οι τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου είναι γεμάτες θέατρο και θα αποχαιρετίσεις το φετινό καλοκαίρι με πολλά χειροκροτήματα.

Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάζονται για λίγες μόνο βραδιές στην Αθήνα, η Ειρήνη με τη ματιά του Νίκου Καραθάνου, οι ανατρεπτικές Εκκλησιάζουσες/ Γυναίκες στην εξουσία, κωμωδίες της παγκόσμιας και ελληνικής δραματουργίας αλλά και η sold out Μήδεια με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, είναι ανάμεσα στις προτάσεις μας. Αυτές τις 7 παραστάσεις που ολοκληρώνουν την περιοδεία τους στην πόλη, δεν πρέπει να τις χάσεις.

Άλκηστις

Μετά την πρεμιέρα της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Άλκηστις του Ευριπίδη, η πολυαναμενόμενη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, ταξίδεψε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η τελευταία σου ευκαιρία να τη δεις είναι απόψε, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Σχολείον της Αθήνας- Ειρήνη Παπά.

Ο Άδμητος θα σωθεί από τον θάνατο, μόνο εάν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Η Άλκηστις, η σύζυγός του, προσφέρει τον εαυτό της ως «αντάλλαγμα». Η θυσία της εκτυλίσσεται δημόσια, μπροστά στα μάτια των πολιτών, ως μια προδιαγεγραμμένη δολοφονία – μια πράξη που σήμερα διαβάζεται αναπόφευκτα ως γυναικοκτονία, νομιμοποιημένη από την κοινωνική και πολιτική τάξη.

Η Άλκηστις, το ανηλεές και ειρωνικό αυτό αριστούργημα του Ευριπίδη, είναι το μοναδικό σωζόμενο έργο της αρχαίας τραγωδίας που φέρνει επί σκηνής όχι μόνο τον Θάνατο, αλλά και την Ανάσταση. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: τι σημαίνει επιστροφή στη ζωή, όταν η θυσία έχει ήδη συντελεστεί; Τι σηματοδοτεί η εκκωφαντική σιωπή της Άλκηστης; Και ποιο είναι το πραγματικό τίμημα της σωτηρίας;

Παίζουν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης Φέρης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου Υπηρέτρια, Γιώργος Ζυγούρης Ηρακλής, Ηρώ Μπέζου Άλκηστις, Γιάννης Νιάρρος Άδμητος, Κώστας Νικούλι Απόλλων, Αινείας Τσαμάτης Υπηρέτης, Θεοδώρα Τζήμου Θάνατος

Χορός (αλφαβητικά): Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελισσαίος Βλάχος, Δημήτρης Καυκάς, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Κατερίνα Λάττα, Ιωάννης Μπάστας, Μαρία Μοσχούρη, Άγγελος-Προκόπης Νεράντζης, Γιώργος Σκαρλάτος

Πότε και πού: Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Σχολείον της Αθήνας- Ειρήνη Παπά στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Εκκλησιάζουσες/Γυναίκες στην εξουσία

Mια πρωτότυπη διασκευή της ανατρεπτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη, Εκκλησιάζουσες, συνυπέγραψαν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Νεφέλη Μαϊστράλη. Ο πρώτος σκηνοθετεί την παράσταση όπου η μουσική κυριαρχεί, συνδυάζοντας την πολυχρωμία και τον ήχο του τσίρκου, με το τζαζ ηχόχρωμα και τη σκοτεινιά του καμπαρέ. 10 ερμηνευτές ζωντανεύουν επί σκηνής, ένα ξέφρενο καρναβάλι, που ενορχηστρώνει και σχολιάζει ο ποιητής ή ο ίδιος ο Διόνυσος, θεός του καρναβαλιού και του θεάτρου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ίντρα Κέιν, Φοίβος Ριμένας, Δήμητρα Βήττα, Μαρία Κυρώζη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Ερωφίλη Παναγιωταρέα, Αναστασία Τζελέπη.

Τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου και την κινησιολογία η Πατρίσια Απέργη.

Πότε και πού: Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο Άλσος Νέας Σμύρνης στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Μήδεια

Μετά τη θρυλική ερμηνεία της το 1997, η Καρυοφύλλια Καραμπέτη επιστρέφει, 29 χρόνια μετά, στον εμβληματικό ρόλο της Μήδειας, πρωταγωνιστώντας στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Nikita Milivojević.

Η παράσταση διατηρεί τον κλασικό άξονα του κειμένου, αφήνοντας τα υπόγεια ρεύματα μιας ισχυρής μνήμης να διαπερνούν τη δράση. Η ιστορία μοιάζει να ξεδιπλώνεται μέσα από όσα ανακαλεί η ίδια η Μήδεια, σαν εικόνες που επιστρέφουν επίμονα· ο έρωτας, η φυγή, τα παιδιά, η προδοσία.

Στον ρόλο της Μήδειας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ενσαρκώνει μια γυναίκα που αγάπησε ολοκληρωτικά και οδηγήθηκε στην απόλυτη ρήξη. Δίπλα της, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και ο Άρης Λεμπεσόπουλος αποτυπώνουν με καθαρότητα τη σύγκρουση έρωτα, εξουσίας και ευθύνης που διαπερνά το έργο, ενώ η Ρένη Πιττακή, στον ρόλο της Τροφού, φέρει τη φωνή της μνήμης και της συνείδησης της τραγωδίας.

12 ηθοποιοί συγκροτούν ένα συμπαγές σκηνικό σώμα, όπου οι φωνές ενώνονται και λειτουργούν ως καθρέφτης της πτώσης της ηρωίδας. 2 μουσικοί επί σκηνής συμμετέχουν οργανικά στη δράση, με τη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού να δημιουργεί ένα ηχητικό τοπίο που συνομιλεί με τον αρχαίο λόγο.

Η Μήδεια μιλά για την προδοσία, την εξορία, την αξιοπρέπεια και το οριακό σημείο όπου ο άνθρωπος συνθλίβεται ανάμεσα στον έρωτα και την κοινωνική τάξη. Η ηρωίδα του Ευριπίδη δεν είναι «τέρας» αλλά μια ανθρώπινη ύπαρξη που φτάνει στο έσχατο όριο.

Πότε και πού: 13/9 στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής στις 21:00, 14/9 στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια στις 21:00, 15/9 και 16/9 στο Θέατρο Βράχων- Βύρωνας στις 21:00, 27/9 στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά. Η τελευταία από τις παραστάσεις έχει ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια.

Εισιτήρια εδώ.

Υπηρέτης δύο Αφεντάδων

Το αριστούργημα του Κάρλο Γκολντόνι, μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες της παγκόσμιας δραματουργίας, συνάντησε ξανά αυτό το καλοκαίρι το ελληνικό κοινό μέσα από μια παράσταση με ξέφρενο ρυθμό, απολαυστική θεατρικότητα και αστείρευτη σκηνική ενέργεια που φέρει την πρωτότυπη και εκρηκτική σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Κακλέα.

Στον ρόλο του παμπόνηρου και ακαταμάχητου Τρουφαλντίνου, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δίνει το δικό του στίγμα σε έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες της παγκόσμιας κωμωδίας, οδηγώντας το έργο σε μια αδιάκοπη αλυσίδα παρεξηγήσεων, ανατροπών και εκρηκτικών καταστάσεων. Στο πλευρό του, η Φαίη Ξυλά και ένας καλοκουρδισμένος θίασος κρατούν τον ρυθμό της παράστασης σε διαρκή κίνηση, ανάμεσα στη φάρσα, τη σωματική κωμωδία και το παιχνίδι των μεταμφιέσεων.

Γραμμένο το 1745, το θεατρικό έργο του Γκολντόνι παραμένει επίκαιρο. Με κέντρο τον αεικίνητο Τρουφαλντίνο —έναν υπηρέτη που, κυνηγώντας το φαγητό και την επιβίωση, αποφασίζει να δουλέψει ταυτόχρονα για δύο αφεντικά— ο Γκολντόνι χτίζει μια αριστοτεχνική κωμωδία παρεξηγήσεων, όπου ο έρωτας, η απάτη, η πείνα, η κοινωνική θέση και η ανθρώπινη επινοητικότητα μπλέκονται ασταμάτητα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φαίη Ξυλά, Γιωργής Τσαμπουράκης , Γιώργος Ψυχογυιός, Άρης Κακλέας, Λυδία Τζανουδάκη, Μένη Κωνσταντινίδου, Πάνος Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Σωτηροπούλου, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Νίκος Μυλωνόπουλος

Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας

Πότε και πού: 16/9 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά στις 21:30, 25/9 στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Τρωάδες

Μετά την εξάντληση των εισιτηρίων για όλους τους προγραμματισμένους σταθμούς της περιοδείας τους, οι Τρωάδες του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, ανεβαίνουν για μία ακόμη, τελευταία φορά, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων- Μελίνα Μερκούρη. Ένα ξεχωριστό σκηνικό ανέβασμα χωρίς αποκλεισμούς, ξανά προσβάσιμο σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, μετά την πρώτη του παρουσίαση τον περασμένο Αύγουστο, στο —για πρώτη φορά στην ιστορία του— προσβάσιμο σε άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Οι Τρωάδες ανεβαίνουν με ένα μεικτό θίασο 22 ερμηνευτριών και ερμηνευτών —μεταξύ των οποίων μέλη της ομάδας Εν Δυνάμει— διαφορετικών ηλικιών, με και χωρίς αναπηρία, ως ένα ποιητικό και βαθιά πολιτικό σκηνικό ανέβασμα. Και, ταυτόχρονα, ως ένα εγχείρημα πολιτιστικής πολιτικής και προάσπισης της ισότητας και του δικαιώματος όλων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση και την ισότιμη συμμετοχή στη θεατρική — και όχι μόνο— τέχνη.

Η παράσταση θα πλαισιώνεται από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπερτιτλισμό για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

Αιχμάλωτες μετά την άλωση της πόλης τους, οι Τρωάδες αναμετρώνται και με τις δικές τους ευθύνες, όταν η σιωπηρή αποδοχή του πολέμου αποκαλύπτει τις ολέθριες συνέπειές της. Είναι πια φανερό πως ούτε οι θεοί, ούτε ο μύθος, ούτε η μοίρα ορίζουν τη ζωή τους. Παρά την οδύνη και την απόγνωση μπροστά στην καταστροφή, οι Τρωάδες βιώνουν την απώλεια, μα δεν παραδίδονται. Οι λέξεις γίνονται τα όπλα της αντίστασής τους -έστω και την ύστατη αυτή στιγμή- απέναντι στη σκλαβιά και την απώλεια της ταυτότητας που η νέα πραγματικότητα τους επιφυλάσσει. Στέκουν όρθιες, βρίσκουν τη φωνή τους και σταδιακά το πένθος τους μετασχηματίζεται σε μια εύθραυστη αλλά επίμονη μορφή εξέγερσης, με την αλληλεγγύη να είναι πλέον η μεγαλύτερή τους δύναμη.

Θα μπορέσουν άραγε οι καταπιεσμένες αυτού του κόσμου να ξανακερδίσουν το δικαίωμα της επιλογής; Να κραυγάσουν τον θυμό και το μίσος τους, να θρηνήσουν, να γελάσουν μες στο χάος και το αδιέξοδο; Θα επαναοικειοποιηθούν ποτέ οι γυναίκες της Τροίας τα σώματά τους;

Παίζουν (αλφαβητικά): Αργύρης Ξάφης (Ταλθύβιος), Εύη Σαουλίδου (Ανδρομάχη), Νάνσυ Σιδέρη (Κασσάνδρα), Βασιλική Τρουφάκου (Ελένη), Λυδία Φωτοπούλου (Εκάβη), Γιώργος Χριστοδούλου (Μενέλαος)

Χορός: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Μαρία Δαχλύθρα, Eλένη Δημοπούλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Ειρήνη Κουρούβανη, Λωξάνδρα Λούκας, Λυγερή Μητροπούλου, Θεανώ Παπαβασιλείου, Κατερίνα Παπανδρέου, Νίκη Πεταλά, Χρύσα Τουμανίδου

Μαζί τους, στους ρόλους της νεαρής Πολυξένης και του μικρού Αστυάνακτα η Άνα Τζουλάκη Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Μήτσης αντίστοιχα.

Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο), Γιώργος Μπουκαούρης (κρουστά), Σοφιανός Πεσιρίδης (όμποε)

Πότε και πού: 23/9 στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη- Βύρωνας στις 21:00.

Η παράσταση είναι sold out ωστόσο πάντα μπορείς να ενημερώνεσαι για ακυρώσεις.

Εισιτήρια εδώ.

Ειρήνη

Ο Νίκος Καραθάνος, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Άγγελος Τριανταφύλλου, βασικοί συνένοχοι αυτής της νέας επίσκεψης στο έργο του Αριστοφάνη, παρέδωσαν μια παράσταση πληθωρική, κωμική και βαθιά πολιτική: μια απάντηση στην τρέλα του πολέμου με τη ζωτική δύναμη της μουσικής, της συλλογικότητας και της λαϊκής γιορτής.

Η αριστοφανική κωμωδία, γραμμένη σε μια εποχή εξάντλησης από τον πόλεμο, συναντά στη σκηνή έναν κόσμο που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη βία, τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια. Σε αυτήν την νέα ανάγνωση η Ειρήνη είναι μια γιορτή ενός αγροτικού κόσμου που χάθηκε, ένα κωμικό, ακατανίκητο επιχείρημα, ένα πανηγύρι του λαϊκού ανθρώπου με υλικό τους ίδιους τους καπνούς του πολέμου, ένας αναμμένος μπερντές μέσα στη φρίκη.

Μετά την Επιδαύρια πρεμιέρα της η Ειρήνη ταξίδεψε ανά την Ελλάδα και πλέον κατακτά και την Αθήνα.

Ο Αριστοφάνης στην Ειρήνη αντιπαραβάλλει τη βία και το κέρδος των πολεμοκάπηλων με τη γονιμότητα, τον έρωτα και τη συλλογική ευημερία που φέρνει η ειρήνη. Παρά τη φαινομενικά ουτοπική λύση, η κωμωδία δεν είναι αφελής: αναγνωρίζει τις αντιστάσεις, τα συμφέροντα και την αδράνεια που εμποδίζουν την αποκατάσταση της ειρήνης. Η κωμωδία του παραμένει επίκαιρή, αφού φωτίζει έναν μηχανισμό που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα: πολέμους που παρατείνονται εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων. Η επιμονή του απλού ανθρώπου να διεκδικήσει την ειρήνη, ακόμη και κόντρα στη λογική της εξουσίας, καθιστά το έργο απόλυτα επίκαιρο στον σημερινό κόσμο όπου οι εισβολές, η βία, οι απειλές, η ανασφάλεια και ο κυνισμός εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως αναπόφευκτα.

Παίζουν: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θανάσης Αλευράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Πάνος Παπαδόπουλος, Ζέτα Μακρυπούλια, Βάσω Καβαλιεράτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Καραθάνος, Άγγελος Τριαντάφυλλου, Γιλμάζ Χουσμέν, Άλκης Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιάννης Σαμψαλάκης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μπόσγας, Αντώνης Χρήστου

Ορχήστρα επι σκηνής: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Θοδωρής Ρέλλος, Γιόελ Σότο, Γιάννης Αγγελόπουλος (Jan Van De Engel).

Πότε και πού: 14/9 και 15/9 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου στις 21:00, 16/9 στο Θέατρο Νταμάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια στις 21:00, 17/9 στο Δημοτικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω στις 21:00, 21/9 Θέατρο Πέτρας- Πετρούπολη στις 21:00, 22/9 και 23/9 στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής στις 21:00, 26/9 στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ!

Ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ δεν είναι απλώς μια κωμωδία· είναι ένα γλωσσικό και κοινωνικό φαινόμενο. Με τον χαρακτηριστικό δεκαπεντασύλλαβο και την σκοπίμως ανατρεπτική γλώσσα του, το έργο σατιρίζει τον μικροαστικό καθωσπρεπισμό, τις διαχρονικές ελληνικές παθογένειες και τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας, προκαλώντας ουσιαστικά ερωτήματα αβίαστο γέλιο.

Την παράσταση υπογράφει σκηνοθετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Νικορέστης Χανιωτάκης, ενώ την πρωτότυπη μουσική, που παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς, συνθέτει ο Γιώργος Ανδρέου, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες.

Στους ρόλους του πιο διάσημου ερωτικού ζευγαριού στην ιστορία του θεάτρου, βλέπουμε την Υρώ Μανέ (Ιουλιέτα) και τον Άκη Σακελλαρίου (Ρωμαίος). Την σκηνή δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο οι Σπύρος Μπιμπίλας (Μερκούτιος), Γιάννης Δρακόπουλος (Πάτερ Λαυρέντιος) και ο Γιάννης Ζουγανέλης ως Παραμάνα της Ιουλιέτας! Μαζί τους και οι Δαυίδ Μαλτέζε, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Αρετή Πασχάλη, Νίνα Φώσκολου, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος σε έναν θίασο που, με όχημα την υψηλή ενέργεια, τον γρήγορο ρυθμό και το χιούμορ, υπόσχεται στιγμές γέλιου και ξεκαρδιστικών ανατροπών.

Πότε και πού: 14/9 στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής στις 21:00, 15/9 στο Θέατρο Πέτρας- Πετρούπολη στις 21:00, 18/9 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου στις 21:00 και 19/9 στο Σχολείο της Αθήνας- Ειρήνη Παπά στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Exit mobile version