ΦΥΤΑ

6+1 φυτά εσωτερικού χώρου που αγαπάνε τα ηλιόλουστα παράθυρα

Pexels

Ανάμεσα στα λάθη που κάνεις σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σου είναι και το μέρος που θα τα τοποθετήσεις μέσα στο σπίτι.

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ηλιόλουστα μέρη για να ευδοκιμήσουν. Ωστόσο, το άμεσο ηλιακό φως δεν τους κάνει καθόλου καλό και αυτό γιατί εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, οι ακτίνες του ήλιου να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα με αποτέλεσμα να μαραθούν τελείως. Οι καφέ κηλίδες στα φύλλα, τα αφυδατωμένα φύλλα καθώς και αυτά που «κουλουριάζονται», είναι όλα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να τους αλλάξεις τοποθεσία μέσα στο σπίτι.

Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στους κανόνες. Τα παρακάτω φυτά αγαπάνε ιδιαίτερα τα ηλιόλουστα παράθυρα και μπορείς να τα τοποθετήσεις στο δικό σου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και κανέναν φόβο.

Δράκαινα bicolor

Η δράκαινα bicolor λατρεύει το άμεσο ηλιακό φως. Μπορεί, επίσης, να φτάσει το ένα μέτρο σε ύψος, ενώ είναι εύκολη στη φροντίδα της καθώς δεν χρειάζεται πολύ νερό.

Κάκτος Candelabra

Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφουν οι κάκτοι στον ήλιο. Και οι εν λόγω αφρικανικοί κάκτοι είναι πιο χαρούμενοι (και μεγαλώνουν ακόμα πιο γρήγορα) όταν τοποθετούνται σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Και το καλύτερο; Δεν απαιτούν ιδιαίτερα την προσοχή σου το καλοκαίρι (λίγο νερό ανά διαστήματα τους αρκεί), πόσο μάλλον τον χειμώνα που μπορούν να μείνουν για μήνες χωρίς σταγόνα νερού.

(Κοίτα στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας όπου μία λάμπα έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στο πλευρό τους)

Φυτά: Μπανανιά Dwarf Cavendish

Τα καταπράσινα και πελώρια φύλλα της μπανανιάς θα φέρουν τα exotic vibes μέσα στο σπίτι σου, δίπλα στο παραθυρό σου. Η ιδανική τοποθεσία για το συγκεκριμένο είδος μπανανιάς που αγαπάει εξίσου πολύ την ενυδάτωση. Φρόντισε να το ποτίζεις όταν το πρώτο επίπεδο χώματος στεγνώνει.

Στερλίζια/Το πουλί του παραδείσου

Εγγενής στη Νότια Αφρική, η κομψή και γοητευτική στερλίζια ευδοκιμεί και ανθίζει σε ηλιόλουστες τοποθεσίες, όπως είναι το παράθυρό σου τώρα το καλοκαίρι. Τα βαθυπράσινα, γυαλιστερά φύλλα της, αγαπούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Φυτά: Βιγόνια Polka Dot

Η πουά βιγόνια αγαπάει και αυτή την ηλιοθεραπεία που προσφέρει το παράθυρό σου. Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις ότι τα φύλλα της ξεκινούν να αποχρωματίζονται, τότε το φως του ήλιου ίσως παραείναι έντονο για τις ανάγκες της. Μπορείς απλά να τη μετακινήσεις σε ελάχιστα πιο μακρινή απόσταση από το παράθυρο ή να την τοποθετήσεις σε αυτό που βλέπει δυτικά.

Αλόη (Aloe arborescens)

Η αλόη arborescens που ευδοκιμεί σε όλη τη Νότια Αφρική, φυτρώνει κυριολεκτικά παντού. Μπορείς να την εντοπίσεις σε αμμουδένιες παραλίες μέχρι βουνοκορφές. Ωστόσο, οι ηλιόλουστες τοποθεσίες είναι οι αγαπημένες της. Την καλοκαιρινή σεζόν, μάλιστα, ανθίζει πορτοκαλί και κόκκινα λουλούδια που μοιάζουν με πυροτεχνήματα, προσθέτοντας την πιο ζωντανή πινελιά χρώματος στο δωμάτιο που θα την τοποθετήσεις.

Φυτά: Κρασούλα

Η κρασούλα χρειάζεται τουλάχιστον 4 ώρες ήλιο την ημέρα για να ευδοκιμήσει, επομένως θα εκτιμήσει το ηλιόλουστο παράθυρό σου. Ως γνήσιο παχύφυτο, η κρασούλα απαιτεί ελάχιστο νερό, καθώς έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει νερό στα ογκώδη και χυμώδη φύλλα της. Αρκεί να την ποτίζεις όταν το πρώτο επίπεδο χώματος (5 εκατοστά) στεγνώσει εντελώς.