ΘΕΑΤΡΟ

6 θεατρικές παραστάσεις για 6 απίθανες γυναίκες

Κωνσταντίνος Ρήγος

Παραστάσεις (σχεδόν) one woman show περιλαμβάνουν οι θεατρικές προτάσεις της εβδομάδας. Και λέω σχεδόν γιατί η οι θεατρικές παραστάσεις που θα δεις παρακάτω είναι στην πλειοψηφία τους μονόλογοι, ενώ σε αυτές περιλαμβάνονται και παραστάσεις που οι πρωταγωνίστριες μοιράζονται τη σκηνή με ένα ακόμα πρόσωπο ή και μουσικούς, η προσοχή μας όμως είναι απόλυτα στραμμένη πάνω τους. Οι 6 παραστάσεις που ακολουθούν μιλού για ισάριθμες απίθανες γυναίκες και μέσα από αυτές σε όλες μας.

Γυναίκες δυναμικές, γυναίκες μύθοι, γυναίκες με όνειρα, γυναίκες που αντιμετώπισαν τη μία δυσκολία μετά την άλλη, γυναίκες που ξεκίνησαν το ταξίδι της ανακάλυψης του πολύτιμου εαυτού τους κι άλλες που τερματίζουν το ταξίδι τους κάνοντας έναν απολογισμό της ζωής τους. Τέσσερις από αυτές ήταν προσωπικότητες που σημάδεψαν την ελληνική μουσική, μία ήταν η αθέατη γυναίκα πίσω από έναν σπουδαίο συγγραφέα και μία ακόμα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας μέσα στον οποίο θα αναγνωρίσεις κομμάτια σου. Οι 6 αυτές γυναίκες ζωντανεύουν στη σκηνή από άλλες απίθανες γυναίκες που τις ενσαρκώνουν στις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις.

Αγγέλα Παπάζογλου

Εδώ και 24 χρόνια η Άννα Βαγενά παραδίδει το δικό της masterclass ερμηνείας κάθε φορά που γίνεται επί σκηνής η τυφλή ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης, του Γιώργη Παπάζογλου ο οποίος κατέφραψε τις μνήμες της Μικρασιάτισσας συζύγου του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου και μητέρας του.

Η Αγγέλα Παπάζογλου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, μιλά για την ιστορία της ζωής στη Σμύρνη τις ομορφιές της και την καταστροφή της, τον ξεριζωμό των ανθρώπων και την προσφυγιά, την μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και τον αγώνα που χρειάστηκε να δώσουν εδώ για να ριζώσουν στη μαμά- πατρίδα. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Άννα Βαγενά και Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος έχει κάνει και την επιλογή κειμένων και τη μουσική επιμέλεια.

Τόπος: Θέατρο Αλάμπρα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 20.00
Εισιτήρια εδώ.

Σεβάς Χανούμ

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στη Σεβάς Χανούμ, τη θρυλική μορφή του λαϊκού τραγουδιού και σκηνοθετεί την Κωνσταντίνα Μιχαήλ που ενσαρκώνει τη θρυλική τραγουδίστρια των ’50s, μία από τις ωραιότερες λαϊκές φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, σε ένα έργο βασισμένο στη χειμαρρώδη αφήγηση της ζωής της από την ίδια στον ποιητή Γιώργο Χρονά.

Το 1983 η Σεβάς Χανούμ, διηγείται την ιστορία της ζωής της σ’ ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Θεσσαλονίκης, στο κασετοφωνάκι του ποιητή και εκδότη Γιώργου Χρονά. Η «αμαζόνα» – όπως ήθελε να την αποκαλούν- του ρεμπέτικου τραγουδιού τού μιλά για τον φλογερό της έρωτα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον παρ ολίγον γάμο τους, για τον Πόντο, τη μεταπολεμική Αθήνα, τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου, αλλά και για την αρρώστια και το παιχνίδι με τον θάνατο.

Αυτές τις εκτενείς μαρτυρίες ο Γιώργος Χρονάς τις έκανε μονόπρακτο έργο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός), το οποίο ακολούθως ο Κωνσταντίνος Ρήγος «μεταμόρφωσε» σε θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μοναδική αυτή ιέρεια του λαϊκού τραγουδιού (αρχικά η παράσταση είχε παρουσιαστεί το 2012 και για δύο σεζόν στο Αγγέλων Βήμα και στο Θέατρο Πόλη).

Τώρα, ο Κωνσταντίνος Ρήγος επαναπροσεγγίζει και επανασυστήνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη θρυλική αυτή μορφή του ελληνικού τραγουδιού με την ηθοποιό Κωνσταντίνα Μιχαήλ να την ενσαρκώνει εκ νέου.

Στον ρόλο του δημοσιογράφου ο Ιάσονας Χρόνης.

Τόπος: Θέατρο Σημείο
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.
Εισιτήρια εδώ.

Σωτηρία με λένε

Η παράσταση-αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, που έγραψε η Σοφία Αδαμίδου παρουσιάζεται για 2η χρονιά θέατρο Μικρό Χορν με ζωντανή μουσική επί σκηνής. Η σκηνοθεσία, η διασκευή και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Γιώργου Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη.

Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε.

Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, Ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές.

Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Στον ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα.

Μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Τόπος: Θέατρο Μικρό Χορν
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00.
Εισιτήρια εδώ.

Σίρλεϊ

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο συμβατικό, με έναν καταπιεστικό σύζυγο και μία κοινωνία που την περιορίζει. Μια γυναίκα που αποφασίζει όμως να κάνει το μεγάλο βήμα, να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κυνηγήσει τα όνειρά της. Να ζήσει πραγματικά. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα όπου, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, βρίσκει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε.

Η Ελένη Ουζουνίδου ερμηνεύει για 2η χρονιά τον κωμικό μονόλογο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ουίλι Ράσελ, ένα έργο για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στο γάμο, αλλά και για την αναζήτηση της ταυτότητας του κάθε ανθρώπου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό, με άφθονο χιούμορ και με την υποκριτική δεινότητα της Ουζουνίδου ως αδιαμφισβήτητο προτέρημα. Η παράσταση παρουσιάζεται στην Κέντρικη Σκήνη του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Τόπος: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Kάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη στις 21.00, Σάββατο στις 18.30 και Κυριακή στις 21.15.

Εισιτήρια εδώ.

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή

Για 3η χρονιά η Ράνια Σχίζα ερμηνεύει τον μονόλογο Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή της Κικής Μαυρίδου, που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λάσκαρης στον Πολυχώρο Vault. Τη φωνή του χαρίζει στον ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος.

Η Ράνια Σχίζα, που έχει βραβευτεί για την ερμηνεία της στον μονόλογο (Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης από την Kulturosupa.gr, 1ο Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στα θεατρικά βραβεία κοινού του All4fun), ζωντανεύει στη σκηνή την Έλλη Ζάχου Τσαχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή. Ήταν μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του, Το Τρίτο Στεφάνι, που εκτός από ιστορική καταγραφή λειτούργησε και ως το απόλυτο ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το Τρίτο Στεφάνι ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Τόπος: Πολυχώρος Vault Theatre Plus
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 21.15.
Εισιτήρια εδώ.

Marika’s Dream

Η Φένια Παπαδόδημα ρίχνει φως στη σπουδαιότερη ελληνική φωνή της Αμερικής των αρχών του 20ού αιώνα, τη Μαρίκα Παπαγκίκα, και γράφει (και ερμηνεύει) το Marika’s dream. Η Μαρίκα Παπαγκίκα ξεκίνησε τη ζωή της στην Κω, τη συνέχισε στην Αλεξάνδρεια κι έκανε τα όνειρά της αληθινά στην Αμερική της δεκατίας του ’20. Το μεγάλο Κραχ του 1929 την κατέστρεψε οικονομικά, αλλά είχε ήδη αφήσει τη σφραγίδα της στη νυχτερινή ζωή των ΗΠΑ με το club της και τη δισκογραφία με τη φωνή της. Στην Ελλάδα το ρεπερτόριό της έγινε ευρύτερα γνωστό τη δεκαετία του 1970.

Το Marika’s dream είναι ένας καταιγιστικός μονόλογος που αφηγείται την περιπετειώδη ζωή της σπουδαίας τραγουδίστριας, τα όνειρα, τις δυσκολίες, τον ρατσισμό που βίωναν όλοι οι μετανάστες εκείνης της εποχής στην Νέα Υόρκη.

Η Φένια Παπαδόδημα συνδέει την ζωή της Μαρίκας Παπαγκίκα με την ζωή μιας άλλης εμβληματικής τραγουδίστριας, της Μπίλι Χόλιντεϊ που ξεκινάει την καριέρα της στο Χάρλεμ το 1929, όταν η Μαρίκα μεσουρανεί ακόμη στο Μανχάταν τραγουδώντας στο δικό της club, το Marika’s.

Η Μαρίκα Παπαγκίκα και η Μπίλι Χόλιντεϊ έχουν ένα κοινό. Μια φωνή που θεραπεύει ψυχές. Γιατί το μπλουζ δεν έχει πατρίδα.

Η Φένια Παπαδόδημα ερμηνεύει ζωντανά τα πιο γνωστά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της Μπίλι Χόλιντεϊ, γλιστρώντας με δεξιοτεχνία από τις τζαζ μπαλάντες στους αμανέδες.

Την συνοδεύουν 3 κορυφαίοι μουσικοί: Ο Πάνος Βέργος στο σαντούρι, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο και ο Γιώργος Μικρός στο πιάνο.

Τόπος: Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 3, 4, 10, 11 Νοεμβρίου στις 21.00 & 18 Νοεμβρίου στις 20.30 και 21.00.
Εισιτήρια εδώ.