10 παραστάσεις έως 90 και κάτι λεπτά που αξίζει να δεις το φθινόπωρο
- 2 ΝΟΕ 2025
Είσαι από τους θεατές που εκτιμούν τις παραστάσεις που ολοκληρώνονται σε λιγότερο από 2 ώρες; Είσαι στο σωστό άρθρο. Οι παρακάτω 10 παραστάσεις που μπορείς να δεις αυτό το φθινόπωρο έχουν διάρκεια μέχρι 90 και κάτι λεπτά, εξαιρετικούς ηθοποιούς και θέματα που δεν θα σε αφήσουν ασυγκίνητη/ο.
Παραστάσεις που διαρκούν έως 90 λεπτά και κάτι για να σχεδιάσεις βράδια διασκέδασης που περιλαμβάνει θέατρο, ποτό και επιστροφή στο σπίτι έγκαιρα για τις 8 ώρες ύπνου σου. Οι παρακάτω προτάσεις που μπορείς να δεις το φθινόπωρο στην Αθήνα, είναι οι κατάλληλες για να διαλέξεις ποια θα δεις στην επόμενη θεατρική έξοδό σου.
10 παραστάσεις που θα δεις αυτό το φθινόπωρο στην Αθήνα με διάρκεια έως 90 λεπτά και κάτι
Πριν ανοίξουμε φτερά

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί το έργο Πριν ανοίξουμε φτερά, του βραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller, σε σκηνοθεσία της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους.
Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο θεατρικό κείμενο που ακουμπά ευαίσθητα θέματα όπως η φθορά της μνήμης, η οικογενειακή φροντίδα και η απώλεια. Ο Αντρέ και η Μαντλέν ζουν μαζί μια ζωή. Όμως κάτι αρχίζει να αλλάζει: η μνήμη διαρρηγνύεται, ο χρόνος διπλώνεται και το διαμέρισμά τους γίνεται ένας λαβύρινθος. Οι κόρες τους προσπαθούν να τους στηρίξουν, αλλά τι κάνεις όταν αυτός που αγαπάς αρχίζει να χάνεται μπροστά στα μάτια σου;
Τον κεντρικό ρόλο του Αντρέ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καταλειφός, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Πλάι του, ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών που δίνουν πνοή στους χαρακτήρες του Ζελέρ: η Ζωή Ρηγοπούλου, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Φιόνα Γεωργιάδη, ο Σαράντος Γεωγλερής και η Ντίνα Αβαγιανού. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν έναν ζωντανό μικρόκοσμο γεμάτο αγάπη, αγωνία και τρυφερότητα.
Διάρκεια: 85 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο 17:30 και 21:00 και Κυριακή 19:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Εισιτήρια εδώ.
Κοιμούνται τα ψάρια;
Μετά Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος, η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί άλλον έναν συγκινητικό μονόλογο, το Κοιμούνται τα ψάρια; του Jens Raschke. Στο έργο του Raschke η 10χρονη Γέτε αφηγείται με απλότητα και συχνές πινελιές χιούμορ – έχει πολύ χαμόγελο αυτό το έργο, άλλοτε πικρό κι άλλοτε λυτρωτικό – τη δική της απώλεια. Δεν κρύβει τίποτα, δεν φοβάται τις λέξεις, δεν φοβάται τις εικόνες. Μαζί της αντικρίζουμε κι εμείς τη φευγαλέα σκιά αυτού που μας στοιχειώνει και τελικά απρόσμενα μας λυτρώνει.
Το θέμα του έργου θα μπορούσε εύκολα να προσδιοριστεί ως «διαχείριση πένθους», αλλά είναι πολύ περισσότερα από αυτό: είναι μια παιδική, αθώα, κλεφτή ματιά στην τραγικότητα της ανθρώπινης συνθήκης, στο άδηλο «μετά», στην οδυνηρή συμφιλίωση με την απώλεια.
Στον ρόλο της Γέτε, η Ευγενία Δημητροπούλου.
Διάρκεια: 65 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 18:15 στο Θέατρο Σταθμός.
Εισιτήρια εδώ.
Η κουζίνα
Το εμβληματικό έργο τουArnold Wesker Η κουζίνα, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου, ανεβαίνει τη σεζόν 2025-2026 στο Θέατρο Κιβωτός. Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί ένα ensemble 14 ηθοποιών και μουσικών, με τον Μιχάλη Σαράντη στον κεντρικό ρόλο.
Γραμμένο το 1956, το έργο έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο – από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία – και έχει μεταφερθεί 2 φορές στον κινηματογράφο και δύο στην τηλεόραση. Σήμερα, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, φωτίζοντας με κυνισμό και ευαισθησία το υπαρξιακό αδιέξοδο των ανθρώπων, στην παγκόσμια εργασιακή ζούγκλα.
Η δράση εκτυλίσσεται στα σπλάχνα ενός πολυσύχναστου εστιατορίου κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εξαντλητικής ημέρας. Μάγειρες από διαφορετικές χώρες δουλεύουν αδιάκοπα σ’ αυτό το καζάνι που βράζει για να εξυπηρετήσουν έναν ατελείωτο όγκο παραγγελιών. Στη δίνη αυτού του αμείλικτου ρυθμού, προσπαθούν να βρουν μια ρωγμή χρόνου για να ονειρευτούν, να ερωτευτούν, να ζήσουν. Και ίσως – να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.
Μια παράσταση-κραυγή για τον κατακερματισμένο άνθρωπο του σήμερα, H κουζίνα, είναι μια διασκεδαστικά τρομακτική, πολιτική αλληγορία για το πώς η πίεση για παραγωγικότητα αποκτηνώνει την ίδια τη ζωή.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σαμουήλ Ακίνολα, Πολύδωρος Βογιατζής, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Καλούτσα, Ιλιάνα Καραπασιά, Γιώργος Κατσής, Ειρήνη Μακρή, Γιώργος Μπουκαούρης, Gary Salomon, Χρήστος Σαπουντζής, Μιχάλης Σαράντης, Αναστασία Στυλιανίδη, Πήτερ Τζέικς, Γιλμάζ Χουσμέν κ.α.
Διάρκεια: 93 λεπτά
Πότε και πού: Από 7 Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 στο Θέατρο Κιβωτός.
Εισιτήρια εδώ.
Baby Reindeer
Μία από τις μεγαλύτερες, πρόσφατες θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί το Baby Reindeer (Μικρό Ταρανδάκι), ένα θρίλερ που αποκαλύπτει την κόλαση ενός άνδρα που πέφτει θύμα μιας stalker. O Διονύσης Πιφέας ερμηνεύει τον κεντρικό ήρωα, σε έναν απαιτητικό ρόλο-πρόκληση, που μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που κόβουν την ανάσα.
Το Baby Reindeer ξεκίνησε την πορεία του τον Αύγουστο του 2019 από το Fringe Festival του Εδιμβούργου, όταν ο Richard Gadd ανέβηκε στη σκηνή με ένα αυτοβιογραφικό one-man show, που αφηγούταν την ασταμάτητη και τρομακτική καταδίωξή του από μία επίμονη stalker. Η ιστορία του ξεκίνησε το 2016, όταν ο Gadd, επίδοξος τότε κωμικός, δούλευε σε ένα μπαρ για τα προς το ζην. Η φοβερή περιπέτειά του ξεκίνησε όταν μια μέρα αποφάσισε να κεράσει ένα τσάι σε μία πολύ θλιμμένη πελάτισσα, τη Μάρθα, η οποία και άρχισε να καταδιώκει και να παρενοχλεί τον ίδιο, αλλά και μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντός του.
Στη διάρκεια των 6 ετών που μεσολάβησαν μέχρι να καταφέρει να δικαιωθεί ο Gadd στο δικαστήριο, έλαβε από τη Μάρθα 41.071 email, φωνητικά μηνύματα που έφταναν σε διάρκεια τις 350 ώρες, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και περίεργα δώρα. Πολλά από τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια στο έργο.
Με τον Διονύση Πιφέα
Τις φωνές τους χαρίζουν οι: Ευαγγελία Καρακατσάνη ως Μάρθα, Στρατής Χατζησταματίου ως Μπάρμαν, Σεσίλ Μικρούτσικου ως Τέρι, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου ως μητέρα, Στεργιός Μικρούτσικος ως Ντάρεν, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου ως Μπίτι, Κώστας Μάρης ως πατέρας και Τόνια Μαράκη ως φωνή τηλεφωνητή.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.
Εισιτήρια εδώ.
Οι ερωτευμένοι
Η σκηνοθέτρια και συγγραφέας Έλενα Πέγκα παρουσιάζει από τις 16 Οκτωβρίου στο BIOS το εμβληματικό έργο του Sam Shepard, Οι ερωτευμένοι (Fool for Love). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Μελία Κράιλινγκ, ο Παναγιώτης Γαβρέλας, ο Δημήτρης Καραβιώτης και ο Νίκος Βατικιώτης καλούνται να αναμετρηθούν με το πάθος, τη βία και τα μυστικά ενός έρωτα χωρίς διέξοδο σε μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.
Το έργο κινείται ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό και την ποιητικότητα, φωτίζοντας τα πιο σκοτεινά τοπία της ανθρώπινης ψυχής. Γραμμένο το 1983, το «Fool for Love» αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένα από τα πιο ισχυρά και αντιπροσωπευτικά έργα του συγγραφέα, φτάνοντας μέχρι και την υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.
Πρόκειται για την ιστορία 2 ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν έρωτα ικανό να τους καταστρέψει. Η Μέι και ο Έντι συναντιούνται ξανά σ’ ένα παλιό μοτέλ, χαμένο μέσα στην έρημο της Καλιφόρνιας. Ο χώρος, απομονωμένος και κλειστοφοβικός, γίνεται το πεδίο μιας ανελέητης αναμέτρησης, όπου η αγάπη μετατρέπεται σε εμμονή και η έλξη σε βία. Πάθος, ζήλια, πόθος και οργή εναλλάσσονται με καταιγιστικό ρυθμό, καθώς οι 2 τους παλεύουν να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον, την ίδια στιγμή που ξέρουν πως δεν μπορούν να ζήσουν χωριστά.
Καθώς η νύχτα προχωρά, το παιχνίδι της έλξης και της απόρριψης αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο: η σχέση τους είναι δεμένη όχι μόνο με το πάθος αλλά και με ένα μυστικό που βαραίνει σαν κατάρα. Το παρελθόν τους, ενσαρκωμένο στη φιγούρα ενός ηλικιωμένου άνδρα, ξετυλίγεται σαν φάντασμα που δεν λέει να φύγει. Η παρουσία του φωτίζει την κρυμμένη αλήθεια και αποκαλύπτει το τραύμα που τους κρατά αλυσοδεμένους. Ένα τραύμα που γίνεται ταυτόχρονα δεσμός και καταστροφή.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, στo BIOS.
Εισιτήρια εδώ.
Blue Train
Το δημοφιλές Blue Train του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, συνεχίζει για 2η χρονιά στο Θέατρο Άλμα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μιχάλη, ενός 45χρονου άνδρα που αντιμετωπίζει την υπαρξιακή του κρίση, επιστρέφει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Στο ρόλο της μητέρας Σοφίας, η διαχρονική και αγαπημένη του κοινού Μαρία Αλιφέρη. Μαζί τους συνεχίζει ο Γιάννη Τσουμαράκης – σε έναν ρόλο που κέρδισε τις εντυπώσεις – ενώ στο Blue Train «επιβιβάζονται» φέτος, οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Μαριλού Κατσαφάδου και Λάμπρος Κωνσταντέας, που με τις ερμηνείες τους έρχονται να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στους πολυδιάστατους χαρακτήρες του έργου.
Μια φαινομενικά συνηθισμένη Κυριακή, λίγες μέρες πριν τα 45α πέμπτα του γενέθλια, ο Μιχάλης δέχεται τις διαδοχικές επισκέψεις 4 κομβικών προσώπων της ζωής του, οι οποίες καταλήγουν να γίνουν συναισθηματικές εισβολές που τον απογυμνώνουν. Η μητέρα του, η κολλητή του, ο πρώην σύντροφός του και ένα εικοσάχρονο αγόρι ως ραντεβού για ευκαιριακό σεξ, ξεδιπλώνουν όλη την βεντάλια των επιλογών που θα μπορούσε να έχει κανείς, ώστε να προλάβει το τρένο της ενηλικίωσης του.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Άλμα.
Εισιτήρια εδώ.
Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες
Η παράσταση Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, ανεβαίνει το φθινόπωρο στη σκηνή του Πτι Παλαί, προσκαλώντας τους παλιούς θεατές να θυμηθούν και τους καινούργιους να γνωρίσουν μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων ετών. Η Ρένη Πιττακή συναντά και πάλι τη μοναχική Λίλυ, έναν ρόλο για τον οποίο ξεχώρισε και επαινέθηκε ιδιαίτερα. Δίπλα της, στον ρόλο του δασκάλου χορού Μάικλ, θα βρίσκεται ο Κώστας Βασαρδάνης.
Η δραματική κομεντί αφηγείται την ιστορία 2 μοναχικών και εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, που αναπτύσσουν μία απρόβλεπτη και ιδιαίτερη σχέση. Η αστή Λίλυ καλεί τον νεαρό χορευτή Μάικλ να της παραδώσει κατ’ οίκον μαθήματα χορού.
Με πολύ χιούμορ και με κάθε μάθημα να διακόπτεται από το τηλεφώνημα της ενοχλημένης από τη μουσική γειτόνισσας, η Λίλυ και ο Μάικλ όχι μόνο συμφιλιώνονται, αλλά διαμορφώνουν μια βαθιά ανθρώπινη σχέση ζωής. Σε κάθε συνάντησή τους, οι 2 ήρωες ανοίγουν όλο και πιο πολύ την καρδιά τους, αποκαλύπτοντας τις αγωνίες και τους φόβους τους.
Διάρκεια: 80 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 στο Πτι Παλαί.
Εισιτήρια εδώ.
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού
Το πολυβραβευμένο έργο του Mark Medoff, Τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού, παρουσιάζεται στο θέατρο Άλφα Ληναίος Φωτίου.
Η σκηνική διασκευή και σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Δημοσθένη Παπαδόπουλο, ο οποίος προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το έργο αυτό που θίγει την έννοια της διαφορετικότητας, της επικοινωνίας και της ανθρώπινης ανάγκης για σύνδεση.
Στους 2 πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Ευσταθία Τσαπαρέλη και ο Πάρης Θωμόπουλος. Εκπροσωπούν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που αγωνίζονται να γεφυρώσουν τις κοινωνικές και προσωπικές τους αντιφάσεις.
Η υπόθεση του έργου ακολουθεί τη σχέση ενός δασκάλου που αναλαμβάνει να διδάξει σε ένα σχολείο κωφών, και μιας πρώην μαθήτριας του σχολείου, η οποία τώρα εργάζεται ως καθαρίστρια. Εκείνη έχει συνειδητά επιλέξει να μην διαβάζει τα χείλη και να ζει απομονωμένη, αποφεύγοντας κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Εκείνος, βλέποντας την περίπτωσή της ως «επαγγελματική πρόκληση», προσπαθεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος της. Μέσα από τις διαφορές τους, αναπτύσσεται μία ιστορία αγάπης, γεμάτη ένταση και συναισθηματικές συγκρούσεις.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Άλφα- Ληναίος- Φωτίου.
Εισιτήρια εδώ.
Misery
Ο διάσημος συγγραφέας Πωλ Σέλντον σώζεται από ένα αυτοκινητικό ατύχημα από τη «νούμερο ένα θαυμάστριά του», Άννι Γουιλκς. Ανίκανος να κινηθεί, σταδιακά συνειδητοποιεί πως είναι εγκλωβισμένος σε ένα απομονωμένο σπίτι, στη μέση μιας χιονοθύελλας, από μια διαταραγμένη γυναίκα που δεν σκοπεύει να τον αφήσει να φύγει ποτέ.
Την επικίνδυνη και απρόβλεπτη Άννι Γουίλκς που κινείται μεταξύ λατρείας και ακραίας βίας και ταυτίζεται με την Μίζερι, ενσαρκώνει η Φιλαρέτη Κομνηνού.
Τον συγγραφέα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη παγίδα της ζωής του, υποδύεται ο Αναστάσης Ροϊλός.
Το Misery, του Stephen King, που σκηνοθετεί η Έλενα Καρακούλη στο θέατρο Άνεσις, δεν περιορίζεται στην ένταση και την απόλαυση ενός θρίλερ· αναδεικνύει και μια ιστορία εξάρτησης, εγκλεισμού και επιβίωσης.
Με ποιους δαίμονες αναμετριέται ένας καλλιτέχνης; Ως που μπορεί να φτάσει η νοσηρή λατρεία της νούμερο ένα θαυμάστριάς του; Η συνέχεια επί σκηνής.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα στις 21:00, Τρίτη στις 20:00 και Κυριακή στις 21:15 στο Θέατρο Άνεσις.
Εισιτήρια εδώ.
Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.
Τις τελευταίες παραστάσεις της στην Αθήνα (πριν συνεχίσει το θεατρικό της ταξίδι στη Θεσσαλονίκη) πραγματοποιεί για 2η χρονιά η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου, με τη Μαρία Σολωμού, σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα.
Μία γυναίκα 37 ετών, μας ταξιδεύει -πάνω από το ανταριασμένο αρχιπέλαγος της Αθήνας- προς τη δική της Ιθάκη, με μια και μοναδική σωσίβια λέμβο: το καυστικό και ειρωνικό χιούμορ της.
Ανοίγει την πόρτα του μπάνιου της στο κοινό και μοιράζεται μαζί του, μία απίστευτη εμπειρία ενσυναίσθησης και διαφυγής από την αμείλικτη καθημερινότητα.
Στη λευκή μπουγάδα της απλώνει και τα άπλυτα της ανθρώπινης φυλής, τα πιάνει με μανταλάκια και περιμένει να στεγνώσουν για να τα μαζέψουμε όλοι μαζί.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Πότε και πού: Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00 στο Θέατρο Μικρό Χορν.
Εισιτήρια εδώ.