ΤΑΙΝΙΕΣ

10 φορές που η ποπ κουλτούρα μάς έδειξε τη φρίκη της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών». Μία ημέρα που θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1991 και μία ημέρα που- δυστυχώς- συνεχίζει να έχει τεράστια σημασία υπενθυμίζοντάς μας ότι η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να υφίσταται.

Η πανδημία ήρθε να διογκώσει το πρόβλημα με καταγεγραμμένες δολοφονίες σε όλον τον κόσμο και κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. Η πρόσφατη περίπτωση της γυναικοκτονίας στη Μάνη κάνει τη σημερινή μέρα μία σημαντική υπενθύμιση. Προς όλες τις γυναίκες εκεί έξω που φοβούνται να μιλήσουν και σιωπούν. Η τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμμής  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητος των Φύλων είναι διαθέσιμη 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 25ωρο. Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό.

Η ποπ κουλτούρα έχει αναδείξει το πρόβλημα μέσα από ταινίες και σειρές, ακόμη και με αγριότητα. Ίσως είναι ένας τρόπος να ταυτιστείς με αυτό που βλέπεις για να μπορέσεις να πάρεις δύναμη και να μιλήσεις. Όχι μόνο στην περίπτωση που αφορά εσένα, αλλά τη γειτόνισσα, τη φίλη, την αδερφή σου. Μην σιωπάς και μην γίνεσαι συνένοχος στη βία.

Sleeping With The Enemy (1991)

Μία από τις πιο δυνατές ταινίες της Julia Roberts, η οποία υποδύεται τη Laura Burney, μία γυναίκα που υφίσταται βία από τον άντρα της. Φτάνει στο σημείο να σκηνοθετήσει τον ίδιο της τον θάνατο, αλλά αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο να του ξεφύγει.

Enough (2002)

Άλλη μία δυνατή ερμηνεία, αυτήν τη φορά από την Jennifer Lopez. Μία γυναίκα που δοκιμάζει να φύγει κρυφά από τον κακοποιητικό σύζυγό της. Όταν εκείνος την απειλεί, εκείνη εκπαιδεύεται στο Krav maga και τον αντιμετωπίζει, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν για την κηδεμονία του παιδιού.

Big Little Lies (2017-2019)

Η σειρά της HBO που συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των ηθοποιών και κατέδειξε τη βία εναντίον των γυναικών. Οι ζωές τους θα αλλάξουν μετά από μία δολοφονία στην πόλη τους και με τον ερχομό μία νέας μαμάς που έχει ένα μυστικό.

The Shining (1980)

To λατρεμένο βιβλίο του Stephen King πήρε σάρκα και οστά μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία του Jack Nicholson, ο οποίος παθαίνει ψύχωση και επιτίθεται στη γυναίκα και τον γιο του. Το βιβλίο αποτυπώνει τη φρίκη πολύ πιο γλαφυρά, αλλά η «Λάμψη» είναι μία ταινία που σε συγκλονίζει.

Twin Peaks (1990)

Η κλασική πλέον σειρά έχει ως αφετηρία την κακοποίηση και δολοφονία μίας μαθήτριας λυκείου. Απεδείχθη ότι δολοφονήθηκε από τον πατέρα της, τον οποίο κατέλαβε ένα κακό πνεύμα και όχι η πατριαρχία. Ένα λάθος παράδειγμα που δείχνει ότι ακόμα και η κινηματογραφική απεικόνιση μπορεί να γελοιοποιεί τη γυναικοκτονία.

Room (2015)

Αν αντέχεις, η ανατριχιαστική ιστορία που βλέπουμε μόνο σε true crime ντοκιμαντέρ, δείχνει πώς μία κοπέλα πέφτει θύμα απαγωγής, βιάζεται και φυλακίζεται σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο. Μένει έγκυος και μεγαλώνει μαζί με το παιδί που είναι προιόν βιασμού.

Ο Ταξιτζής (1976)

Η φρικτή σκηνή με τη 12χρονη sex worker που υποδυόταν η Τζόντι Φόστερ και έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού. Η ίδια είχε πολλά να πει αργότερα για αυτήν τη σκηνή, που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 70 με τέτοιο τρόπο ώστε να εξηγείται απλά και μόνο επειδή ήταν όμορφη και θελκτική.

Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος (2013)

Μία ταινία για τη δουλεία των μαύρων και τη βία που ασκείτο επάνω τους. Ωστόσο, η σκηνή με το μαστίγωμα της Lupita Nyong’o από τον Fassbender, για λόγους ζήλειας, θυμίζει την ορολογία «έγκλημα πάθους» προκειμένου να δικαιολογήσει την πατριαρχία και τη δολοφονία από σύντροφο.

Τυραννόσαυρος (2011)

Μία λιγότερο γνωστή ταινία της Olivia Colman που κακοποιείται συστηματικά από τον σύζυγό της. Εννοείται ότι κάθε καυγάς γίνεται «στο όνομα της αγάπης».

Το Κορίτσι με το Τατουάζ (2011)

Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η εύρεση μίας γυναίκας που χάθηκε πριν από 40 χρόνια. Το αληθινό όμως θέμα είναι η βία που υφίσταται η πρωταγωνίστρια Lisbeth από διάφορους άντρες.