ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Get vintage with me: 3 δεκαετίες στην ιστορία της μόδας του μαγιώ

Το κείμενο αυτό είναι μέρος του project "Panteio Day". Φοιτητές του Ad&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκαν μία ημέρα στο Σπίτι της 24MEDIA και εκεί πήραν brief από 8 αγαπημένα brand για να δημιουργήσουν native content.

Από τη Βασιλική Δήμα

Kάποια στιγμή στη ζωή σου, σίγουρα, έχεις ακούσει τις φράσεις «κάθε πέρυσι και καλύτερα», «οι παλιοί ήξεραν», «ο παλιός είναι αλλιώς».

Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά καλά ή κακά, αφήνει το δικό της στίγμα. Το οποίο ,βέβαια, θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία και ,εν προκειμένω, στην ιστορία της μόδας.

Η πορεία της μόδας είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και επαναλήψεις. Περιστρέφεται, αγκαλιάζει αλλά και ενοχλεί.

Από τους κορσέδες στα σουτιέν. Από τις τουαλέτες του 19 αιώνα στα crop top και τα σκισμένα jeans. Από το ολόσωμο μαγιό στο μπικίνι.

 

Το μαγιό και ειδικά το γυναικείο μαγιό είναι το πιο αμφιλεγόμενο ρούχο που (δεν) φόρεσε ποτέ η γυναίκα, σύμφωνα με τα κοινωνικά λεγόμενα. Και αφού σάμερ ιζ ολ αράουντ, ας κάνουμε ένα ταξίδι -μια κρουαζιέρα βρε αδελφέ- σε 3 δεκαετίες που διαμόρφωσαν την ιστορία και τη μορφή του γυναικείου μαγιό.

 

60’s: Teenie Weenie yellow polka dot bikini. Πασίγνωστο τραγούδι (ψάχτο ντε!) όπου εμφανίζονται κοπέλες με, όπως λέει και το άσμα, κίτρινο πουά μπικίνι. Μαζί με το τίναγμα των αναστολών τινάζονται και όλα τα γνωστά και συντηρητικά μαγιό που φορούσαν ως τότε οι κοπέλες. Στη θέση τους έρχονται τα μπικίνι. Τα tops μικραίνουν όλο και περισσότερο ,οι τιράντες λεπταίνουν ενώ η απόλαυση για τον ήλιο και τα 60’s ανοίγουν το δρόμο για την απελευθέρωση και μία brand new εποχή στη μόδα όπου όλα τα δεδομένα καταρρίπτονται πανηγυρικά .

 

70’s: Οι αναστολές έχουν φύγει για τα καλά με τη νέα, ρηξικέλευθη τάση να δίνει χαρά στους άνδρες με την έλευση του topless αλλά και του brasil κοψίματος (aka tanga). Η μόδα λοιπόν ορίζει, και τα κορίτσια υπακούν σαν πιστές μαθήτριες. Το πίσω μέρος γίνεται κοφτό και τα αποτριχωτικά παίρνουν φωτιά! Κάθε κοπέλα προβαίνει σε ολόκληρο τελετουργικό πριν φορέσει το μαγιό της και ανεβάσει τον πυρετό στους αθώους και ανυποψίαστους αρσενικούς λουόμενους, οι οποίοι τι κάνουν; Μα φυσικά, απολαμβάνουν το θέαμα!
Τέλη δεκαετίας 1970 και η Farrah Fawcett φωτογραφίζεται για τους Άγγελους του Τσάρλυ σπάζοντας τα κοντέρ. Κάθε εφηβικό δωμάτιο γεμιζει με αφίσες της ντυμένη με το κόκκινο ολόσωμο μαγιώ, το οποίο θα σηματοδοτήσει την επόμενη δεκαετία, σαν τις ψυχούλες των έφηβων αγοριών,αλλά και γενικότερα την ιστορία του μαγιό αφού το συγκεκριμένο στυλ είναι διαχρονικό και κλασική επιλογή.

 

80’s: Η δεκαετία ξεκινά δυναμικά με επεκτάσεις στήθους, αθλητικά κοψίματα, αποκαλυπτικούς γοφούς και γενικότερα έναν συνδυασμό των τελευταίων δεκαετιών. H Carrie Fischer πρωταγωνίστρια των 80’s με την αλησμόνητη –επική- εμφάνιση του μεταλλιζέ μπικίνι για τις ανάγκες του Star Wars, δίνει τη σκυτάλη στην Pamela Anderson που με το πλουσιοπάροχο μπούστο και τα μεγάλα κοψίματα στους γοφούς γίνεται η φαντασίωση κάθε άνδρα και το πρότυπο κάθε γυναίκας.

 

Τρεις δεκαετίες ορόσημα στην ιστορία του bathing suit, τρία vintage styles και ένα brand που τα καλύπτει όλα, το Regalis Collection!

Και το vintage το αγαπάμε. Γιατί το στυλ είναι διαχρονικό.

Eσένα, ποια δεκαετία θα γίνει η αγαπημένη σου;

Δείτε όλα τα κείμενα της ενέργειας στην σελίδα http://panteio-day.24media.gr/.