ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εισβολή της Ρωσίας στο Κίεβο μέσα από 15 φωτογραφίες

H Natali Sevriukova δίπλα στο σπίτι της μετά από επίθεση ρουκετών στο Κίεβο στις 25 Φεβρουαρίου. @2022 Emilio Morenatti/ AP Images

Ο πόλεμος μετά από πολλά χρόνια έχει επιστρέψει στα εδάφη της Ευρώπης. Ο Vladimir Putin διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου και σήμερα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στο Κίεβο. Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες της πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τις «εν ενεργεία στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Οι άνθρωποι ζουν καταστάσεις που ίσως δεν περίμενε κανείς να δει στην Ευρώπη εν έτει 2022. Η εισβολή της Ρωσίας στο Κίεβο έχει την εικόνα της καταστροφής, της απόγνωσης μπροστά στα ερείπια, της ετοιμότητας των στρατιωτών να υπερασπιστούν την ίδια τους την πόλη, της θλίψης στα πρόσωπα όσων παραμένουν στα καταφύγια, τη βιασύνη εκείνων που προσπαθούν να φύγουν. Τέτοιες είναι οι εικόνες που καταγράφονται τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι βίαιες μάχες σε ολόκληρη την Ουκρανία μαίνονται κι ο πόλεμος είναι εκεί. Τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά μας. Στη Ρωσία και σε πόλεις όλου του κόσμου οι ακτιβιστές βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν για την ειρήνη, διαμαρτύρονται για την εισβολή των Ρώσων στο έδαφος της Ουκρανίας. Η διαφορά είναι ότι στη Ρωσία οι ακτιβιστές συλλαμβάνονται και η εισαγγελία έχει προειδοποιήσει για «αρνητικές συνέπειες» που έχει η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις που δεν έχουν την έγκριση των αρχών.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το παρατηρητήριο OVD-Info μετέδωσε χθες πως η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 700 άτομα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και άλλες 39 πόλεις της Ρωσίας. Ο ΟΗΕ μιλά για 1800 διαδηλωτές που συνελήφθησαν.

Στους δρόμους του Κιέβου της Ουκρανίας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα πράγματα αποπνέουν οδύνη, φρίκη, δυσπιστία για τη δυστοπία που οι κάτοικοι του ζουν. Είναι αυτός ο κόσμος μας; Είναι, δυστυχώς. Κι οι παρακάτω 15 φωτογραφίες τον αποτυπώνουν σε όλη τη φρικτή του διάσταση.

Εδώ κι ένα 24ωρο ο κόσμος δέχεται εικόνες και πληροφορίες που προκαλούν σοκ. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στραμένα τα μάτια της στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Δεν γνωρίζει κανείς πώς θα είναι η επόμενη μέρα, ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες που θα προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος που μαίνεται.

Στο Κίεβο, αυτές οι πρώτες συνέπειες είναι απτές, είναι υπαρκτές, είναι το βίωμα των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Είναι οι τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες της πρώτης μέρας του πολέμου. Είναι κι εκείνοι που έμειναν πίσω.

Άνθρωποι σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στην πόλη.
Ένας τραυματισμένος Ουκρανός στρατιώτης δίπλα στον συνάδελφό του.
Ουκρανοί στρατιώτες σε γέφυρα στο Κίεβο.
Άνθρωποι τρέχουν στα καταφύγια για να σωθούν.
Ουκρανοί πυροσβέστες κοιτάζουν τα συντρίμια αεροσκάφους που κατέπεσε στο Κίεβο.
Άνθρωποι κοιτάζουν τις ζημιές που προκάλεσε επίθεση ρουκετών στο Κίεβο.
Αεροσκάφος, άγνωστο ποιας πλευράς κατέπεσε στο Κίεβο.
Ένας άνδρας που απέμεινε σε ένα κτίριο που καταστράφηκε από επίθεση ρουκετών την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.
Μετά την επίθεση των ρουκετών.
Μέσα στο καταφύγιο.

Βρίσκοντας καταφύγιο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Κιέβου.

H Natali Sevriukova δίπλα στο σπίτι της μετά από επίθεση ρουκετών στο Κίεβο στις 25 Φεβρουαρίου.