ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: Σε 6 λέξεις είπε αυτό που σκεφτόμαστε όλοι για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

8084472 NDP Photo

Σοκ. Αυτά τα 3 γράμματα μπορεί να φαίνονται λίγα, αλλά μερικές φορές είναι τα μόνα που μπορούν να περιγράψουν επαρκώς το συναίσθημα που βιώνεις. Αυτά τα 3 γράμματα είναι ίσως τα μόνα που μπορούν πειστικά να περιγράψουν το συναίσθημα που βιώνει κάθε άνθρωπος που γνωρίζει ότι δεν γεννήθηκε για να μισεί, βλέποντας την εικόνα του όχλου που ξεσπούσε όλο τον θυμό και το σκοτάδι του σε 2 διεμφυλικά άτομα που περπατούσαν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Πρώτα περπατούσαν, μετά επιτάχυναν το βήμα τους, στο τέλος κατέφυγαν τρέχοντας σε καφέ – εστιατόριο της πλατείας που τους πρόσφερε άσυλο από τον όχλο που ξερνούσε ομοφοβία, που πετούσε πέτρες και μπουκάλια, που φώναζε κακοποιητικές λέξεις κατά πάνω τους. Τι να πεις για όλα αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη; Τι να σκεφτείς όταν ακούς ότι από τους συλληφθέντες οι περισσότεροι ήταν ανήλικοι; Η Έλενα Ακρίτα σκέφτηκε και κατέληξε στις 6 λέξεις που σκεφτήκαμε μάλλον όλοι.

«Όχλος νεαρών επιτέθηκε σε 2 queer άτομα στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες εδώ, τύπου “είναι ανήλικα”. Και τα δικά μας παιδιά όταν ήταν ανήλικα, δεν τραμπουκίζανε κόσμο», έγραψε αρχικά η Έλενα Ακρίτα για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη. Η βουλεύτρια επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης, αρμόδια για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα που νομίζαμε ότι έχουμε όλοι, αυτά που ο όχλος δεν αναγνώρισε στα 2 άτομα που περπατώντας στην πλατεία Αριστοτέλους, ξύπνησαν μέσα τους κάθε βίαιο ένστικτο.

Η Έλενα Ακρίτα κατέληξε στις 6 λέξεις που όλοι σκεφτήκαμε για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη, όταν μάθαμε ότι μέρος των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι. «Όχι δεν είναι ανήλικα: είναι κ@λ@παιδα», έγραψε η δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλεύτρια.

Αργότερα στα σχόλια της ανάρτησής της, που έγινε στη σελίδα της στο Facebook, Η Έλενα Ακρίτα συνέχισε γράφοντας «Βασανίζουν αδύναμα παιδιά και ζώα και λέμε “έλα μωρέ ανήλικα είναι”. Τα δικά μας γιατί δεν γίνανε τραμπούκοι; Γιατί δεν τα μεγαλώσαμε έτσι. Έλεος πια».

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδι του Σαββάτου, 9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη όταν 2 διεμφυλικά άτομα περπατούσαν στην πλατεία Αριστοτέλους. Νεαροί άρχισαν να τους βρίζουν, να τους πετούν μπουκάλια και να τους φτύνουν. Τα θύματα της επίθεσης μπήκαν στο εσωτερικό ενός εστιατορίου για να προστατευθούν και ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 24 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 11 από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι, με τον νεότερο να είναι 14 ετών.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου η αγάπη έσβησε το μίσος από το ίδιο σημείο της πόλης, αφού χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της τρανσφοβίας. Όχι ότι εξαφανίστηκε η σκοτεινή πλευρά της πόλης, αφού σημειώθηκαν εντάσεις και κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Αλλά τουλάχιστον αυτή η πλευρά που στέκεται στο φως έγινε πηγή ελπίδας για όλους.

«Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι, θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός, θα μάθετε να εσωτερικεύετε όλο αυτό τον θυμό με τους εαυτούς σας και όχι να εκφράζεστε επιθετικά σε άλλα άτομα. Αλλά θα σας πω ότι δεν θα το βάλω κάτω, θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν και να παραδειγματιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές! Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου τη ζωή! Για όλα τα 20 χρόνια που ζω και παλεύω θα τα χαρίσω προς όλα τα άτομα που έχουν χαθεί άδικα», έγραψε ένα από τα θύματα της επίθεσης στο Instagram.

«Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε το ελεύθερο να επιτίθεστε σε μειονότητες, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία ελευθερία, όχι κοινωνική αλλά προσωπική, και για αυτό σας λυπάμαι πραγματικά, που δεν έχετε εκφραστεί ούτε μια φορά στη ζωή σας αληθινά, που δεν θα καταφέρετε ποτέ να μάθετε τι σημαίνει αλληλεγγύη», συμπλήρωσε.

Αλληλεγγύη, είναι οι άνθρωποι στο εστιατόριο που πρόσφεραν άσυλο στα θύματα της σοκαριστικής επίθεσης. Αλληλεγγύη είναι εκείνοι που ειδοποίησαν την αστυνομία. Αλληλεγγύη είναι όσοι βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά της τρανσφοβίας. Αλληλεγγύη, είναι τα posts που γέμισαν τα social media, όπως αυτό που έγραψε η Έλενα Ακρίτα. Αλληλεγγύη, είναι το τέλος της ανοχής στη βία, στις συμπεριφορές των κακοποιητών, του μίσους, του σκοταδιού που θέλει να επιμένει να μας πείσει ότι ζούμε στον Μεσαίωνα. Δεν ζούμε εκεί. Κι ας φαίνεται καμιά φορά να έχει σκοτάδι πυκνό. Είναι που σε λίγο ξημερώνει.