ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί να γίνει τσουνάμι στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ; Τι απαντούν οι σεισμολόγοι

AP Photo/Harry Nakos

Η Κρήτη και η γύρω περιοχή θεωρούνται μία από τις πιο σεισμικά ενεργές ζώνες της Ευρώπης. Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ  στην Κρήτη αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Τουρκίας και του Ισραήλ. Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, συμβουλεύοντας τους κατοίκους στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Ο πρώτος ανησυχητικός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/05) 35 χλμ. νότια της Κάσου (ανατολικά της Κρήτης). Μετά τον σεισμό αυτό το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας προειδοποίησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για κίνδυνο τσουνάμι σε τμήματα των ακτών της χώρας.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι ο σεισμός στην Κρήτη είναι απίθανο να προκαλέσει τσουνάμι

Μια εβδομάδα μετά, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:19 το πρωί της Πέμπτης (22/5), στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους, καθώς έγινε αισθητή μέχρι και την Αττική.

@forecastweathergreece ❗️Βίντεο από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ από την περιοχή του Ηράκλειο 22-05-2025 06:19 Βίντεο : Ψιμουλάκης Γιώργος #earthquake #greecequake #seismos ♬ πρωτότυπος ήχος – ForecastWeatherGreece

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 55 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, με εστιακό βάθος 37 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «μάλλον δεν υπάρχει φόβος για τσουνάμι».

Ο καθηγητής Γεωφυσικής, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας κι ούτε κρύβουν Ρίχτερ για λόγους αποζημιώσεων ή επειδή είναι τουριστική περίοδος. Βέβαια στα σχόλια κάτω από την εν λόγω ανάρτηση οι Κρητικοί επιμένουν ότι «κουνήθηκαν» έντονα. Ο σεισμός σύμφωνα με τους κατοίκους θύμισε εποχές Αρκαλοχωρίου το 2021(απ’ όπου είναι και η φωτογραφία του εξωφύλλου σε αυτό το άρθρο).

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη και ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Χιλιάδες σεισμοί, κυρίως χαμηλού μεγέθους, έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο μεταξύ των νησιών Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος και Ανάφη στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Τον λόγο που η σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ  έγινε αισθητή σε μεγάλο εύρος, μέχρι και στην Αίγυπτο, εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς: «Ο ισχυρός σεισμός που μας κτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω από την Κρήτη, αφρικανική πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι’ αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, από ό,τι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική».

Μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 13 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 18.400 σεισμοί, κυρίως χαμηλού μεγέθους, καταγράφηκαν στα ανοικτά των νησιών του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι δυνατόν να δούμε τσουνάμι στην Κρήτη; 

Τα περισσότερα τσουνάμι παρατηρούνται στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 10% των τσουνάμι που παρατηρούνται παγκοσμίως λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο (π.χ. 1755 Πορτογαλία, 1908 Μεσίνα, 1999 Τουρκία, 2002 Στρόμπολι, 2003 Αλγερία). Ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι γνωστά μεγάλα και καταστροφικά τσουνάμι που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα:

  • Το τσουνάμι που ακολούθησε την ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τον 17ο αιώνα π.Χ. και έπληξε τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε αυτό αποδίδεται η εξαφάνιση του Μινωικού πολιτισμού.
  • Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό του 365 μ.Χ. ανατολικά της Κρήτης (Μ~8.5) και κατέστρεψε παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου (π.χ. Αίγυπτο, Αλεξάνδρεια και Ανατολική Σικελία).
  • Στη σύγχρονη εποχή, ο σεισμός του 1956 στην Αμοργό (M=7.5) προκάλεσε τσουνάμι που κατέκλυσε τις νότιες ακτές της Αμοργού και τη βόρεια ακτή της Αστυπάλαιας, με κύματα ύψους 25 m και 20m αντίστοιχα.

Υπάρχει Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.

Exit mobile version