CELEBRITIES

O Robert De Νiro πετσοκόβει Trump στις Κάννες: «Είμαστε απειλή για τους αυταρχικούς και τους φασίστες»

Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images)

Σε μια τελετή αφιερωμένη στην τέχνη και τον κινηματογράφο, ο Robert De Niro μετέτρεψε τη σκηνή των Καννών σε βήμα για έναν τολμηρό πολιτικό λόγο, με ξεκάθαρο στόχο τον Donald Trump. Παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, ο 81χρονος ηθοποιός δεν μάσησε τα λόγια του: μίλησε για απειλή στη δημοκρατία, επίθεση κατά της τέχνης και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει.

 Robert De Niro κατά Trump: «Η τέχνη είναι απειλή και αυτό φοβίζει τους αυταρχικούς»

Ο Robert De Niro, μιλώντας στην τελετή έναρξης του 78ου Φεστιβάλ Καννών, ήταν σαφής: «Στη χώρα μου παλεύουμε με όλη μας τη δύναμη για τη δημοκρατία που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένη. Και αυτό μας αφορά όλους εδώ, γιατί η τέχνη ενώνει. Η τέχνη αναζητά την αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Κι αυτό είναι απειλή».

Με το κοινό στο Grand Lumière να τον χειροκροτεί θερμά, συνέχισε πιο αιχμηρά: «Γι’ αυτό αποτελούμε απειλή για τους αυταρχικούς και τους φασίστες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτός ο “φιλισταίος”, αυτοδιόρισε τον εαυτό του επικεφαλής ενός κορυφαίου πολιτιστικού ιδρύματος, του Kennedy Center. Έκοψε τη χρηματοδότηση για τις τέχνες, τις ανθρωπιστικές σπουδές και την εκπαίδευση».

Οργή για τον νέο δασμό 100% στις ξένες ταινίες

Η ομιλία του De Niro έγινε ακόμη πιο καυστική όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη εξαγγελία του Trump περί επιβολής 100% δασμών σε ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ. «Δεν μπορείς να βάλεις τιμή στη δημιουργικότητα – αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, μπορείς να βάλεις δασμούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όλες αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες», δήλωσε οργισμένος.

Robert De Niro: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε σαν σε ταινία πρέπει να δράσουμε»

Με εμφανή συγκίνηση, ο Robert De Niro κατέληξε με ένα κάλεσμα σε κινητοποίηση: «Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής, είναι παγκόσμιο. Όπως σε μια ταινία, δεν μπορούμε απλώς να καθίσουμε και να παρακολουθούμε. Πρέπει να δράσουμε. Και να δράσουμε τώρα χωρίς βία, αλλά με πάθος και αποφασιστικότητα».

«Ήρθε η ώρα όλοι όσοι νοιαζόμαστε για την ελευθερία να οργανωθούμε. Να διαμαρτυρηθούμε. Και όταν έρθει η ώρα, να ψηφίσουμε. Ψηφίστε. Απόψε και τις επόμενες 11 ημέρες, δείχνουμε τη δύναμή μας τιμώντας την τέχνη σε αυτό το ένδοξο φεστιβάλ. Liberté, Égalité, Fraternité».

Πέρα από τα κόκκινα χαλιά. Κάννες με πολιτικό παλμό

Το φετινό Φεστιβάλ Καννών δεν έχει μόνο σινεμά έχει και έντονο πολιτικό και κοινωνικό παλμό. Από την καταδίκη του Gérard Depardieu για σεξουαλική επίθεση, μέχρι την απαγόρευση γυμνών εμφανίσεων στο κόκκινο χαλί και τις διαμαρτυρίες εργαζομένων του φεστιβάλ, το πολιτιστικό γεγονός του έτους δεν αποφεύγει την πραγματικότητα.

Η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, Juliette Binoche, πήρε θέση λέγοντας πως o Depardieu «έχασε την αίγλη του», ενώ εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατέβηκαν σε συμβολική διαμαρτυρία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, δέχτηκε επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνέντευξης Τύπου του φεστιβάλ, σχετικά με το γιατί δεν υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει τη «σιωπή» και την «παθητικότητα» της κινηματογραφικής βιομηχανίας, μετά τη δολοφονία της Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ Fatma Hassona σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον περασμένο μήνα.

(Η Fatma Hassonaείναι μία από τις βασικές μορφές στο ντοκιμαντέρ της Sepideh Farsi για τη σύγκρουση στη Γάζα, με τίτλο Put Your Soul on Your Hand and Walk, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ).

«Ίσως το μάθετε αργότερα», απάντησε αινιγματικά η Juliette Binoche στον δημοσιογράφο που της απηύθυνε την ερώτηση. Ωστόσο, στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ λίγες ώρες αργότερα, η Binoche, ντυμένη με μια λευκή ρόμπα με κουκούλα, ανέβηκε στη σκηνή και μίλησε με έντονο συναίσθημα για τη Hassona.

«Στις 16 Απριλίου, τα ξημερώματα στη Γάζα, σε ηλικία 25 ετών, η φωτορεπόρτερ Fatma Hassona και 10 συγγενείς της σκοτώθηκαν από πύραυλο που έπληξε το σπίτι τους», δήλωσε η Binoche πριν διαβάσει ένα ποίημα της Hassona για τον θάνατό της γραμμένο πριν πεθάνει.

«Το βράδυ πριν από τον θάνατό της, έμαθε ότι η ταινία στην οποία εμφανίζεται επιλέχθηκε να προβληθεί εδώ, στις Κάννες», πρόσθεσε η Binoche. «Η Fatma έπρεπε να είναι εδώ μαζί μας απόψε».

Όταν η τέχνη γίνεται πολιτική πράξη

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι λόγος του Robert De Niro ήταν μια απλή στιγμή υπεροψίας του σταρ, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για μια βαθιά πολιτική δήλωση. Η τέχνη, όπως τόνισε, δεν είναι απλώς ψυχαγωγία. Είναι δύναμη. Είναι ενότητα. Και όταν δέχεται επίθεση, το χρέος όλων μας είναι να την υπερασπιστούμε. Στο Φεστιβάλ Καννών του 2025, η τέχνη πήρε θέση μέσω του Robert De Niro – και ήταν ξεκάθαρη.

Exit mobile version