FORTY LOVE

11 μέρη για να φας τα ωραιότερα θαλασσινά της ζωής σου

shutterstock

Γενικά είμαι φαγού. Αλλά τελευταία ο οργανισμός μου δεν αντιδρά με τον καλύτερο τρόπο στο κρέας. Ευτυχώς, δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με τα θαλασσινά και τα ψάρια, στα οποία έχω φοβερή αδυναμία. Αυτά είναι τα 11 εστιατόρια και ταβέρνες με θαλασσινά που σου προτείνω ανεπιφύλακτα.

Για να σε προλάβω, σίγουρα υπάρχουν κι άλλα. Πολλά άλλα. Έχω κι εγώ στο νου μου τουλάχιστον άλλα 10. Αλλά θεωρώ ότι αν δεν έχεις εντρυφήσει ιδιαίτερα στην ψαροφαγία και στα θαλασσινά -δεν εννοώ τα τηγανιτά καλαμαράκια- αυτά είναι μια πολύ καλή βάση. Και με καταγωγή από Μάνη και παππού ψαρά, έχω φάει πολύ ψάρι και θαλασσινά στη ζωή μου, οπότε άκου με.

Τραβόλτα

Αδερφάκι του Base Grill και τελείως άλλου ρεπερτορίου, αλλά με την ίδια αγάπη και έξυπνη διαχείριση της πρώτης ύλης του. Εδώ τα θαλασσινά είναι ολόφρεσκα και υπέροχα μαγειρεμένα και η γαστριμαργική εμπειρία υψηλή. Δοκίμασε οπωσδήποτε το ανυπέρβλητο κοντοσούβλι με τα ψητά καλαμαράκια, την ταραμοσαλάτα του που είναι αληθινά βελούδινη, το πεντανόστιμο κριθαράκι με το μελάνι σουπιάς και τον τραχανά με τα θαλασσινά.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ.: 210 5719222

Αιόλου 68

Στο κέντρο της Αθήνας, κρύβεται σε ένα στενάκι (στοά Πάππου) πίσω από την κεντρική ψαραγορά Αθηνών, ένα μαγαζί που θα μπορούσε να είναι είναι σε νησί. Βασικά έτσι νιώθεις. Ότι είναι σε νησί. Δεν θυμάμαι καν πόσες φορές έχω φάει τις καυτερές του γαρίδες κίμτσι (είναι αυτές στη φωτογραφία και *σιελόρροια) και δεν μπορώ να προβλέψω πόσες ακόμα φορές θα τις τιμήσω. Όπως και το συναρπαστικό βουτυρόψαρο, που αγνοούσα ότι υπήρχε και, μόλις το δοκίμασα, κόλλησα μαζί του για πάντα. Η αστακομακαρονάδα του είναι ολόσωστη, οι μπλε καβουροδαγκάνες επίσης, ενώ ρώτα και για τα όστρακα που έχει (αν έχει κυδώνια και γυαλιστερές, πάρ’ τα οπωσδήποτε).

Αιόλου 68, τηλ.: 210 3247925

Τ’ Άργουρα

Είναι το όνομα του χωριού του Νίκου Μιχαήλ στην Εύβοια. Για τον Νίκο θα ακούσεις ότι είναι ροκ, sui generis, ιδιαίτερος άνθρωπος. Είναι όλα αυτά. Αλλά κυρίως είναι πάντα ένας συγκινητικά καλός οικοδεσπότης και μαέστρος στα θαλασσινά καλούδια, με φανατικό κοινό. Βάλε Τ’ Άργουρα οπωσδήποτε στη λίστα σου και κάνε κράτηση εγκαίρως. Από την κακαβιά του καλωσορίσματος και το χειροποίητο ψωμί (ο ορισμός του soul food) μέχρι τα ιωδιούχα άγρια στρείδια, με ενδιάμεσες στάσεις την ταραμοσαλάτα με τη γλυκοπατάτα, τη ζεστή μελιτζάνα με το χέλι, τις λιαστές γούνες, τις γαρίδες με φάβα (συμβολικό για τον ίδιο πιάτο), τα καρπάτσιο του, μην στερήσεις στον εαυτό σου αυτή την εμπειρία.

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές,τηλ.: 217 7173200

Το Υπερωκεάνειον

Εδώ δεν είμαι αντικειμενική. Γιατί ο ιδιοκτήτης του ο Αντρέας είναι από την Κίμωλο κι εμένα η Κίμωλος είναι το κατ’ επιλογή χωριό μου. Και ο ίδιος, ένας φοβερό τύπος που οδηγεί Harley, μιλάει λίγο, συλλέγει πολύ -κοίτα γύρω σου όλα τα παλιά ψυγεία και αφίσες της μπίρας Fix-  μαζί με τη γυναίκα του, την αεικίνητη και ευφυή Κατερίνα, κουμαντάρουν το στέκι με τα θαλασσινά στον Πειραιά σαν ιστιοφόρο σε ούριο άνεμο. Vintage πράγματα θα βρεις και στα δωμάτια που έχει στην Κίμωλο, τα Mezzo Lovero Suites. Φάε στην αρχή την παχιά, αχνιστή μπουγιαμπέσα, δοκίμασε τη σουπιά με το ταχίνι, τα αρμυρίκια με τα ντοματίνια, τα αχνιστά μύδια, την κιμωλιάτικη λαδένια, το χταπόδι με τα ρεβύθια και οπωσδήποτε τα τηγανιτά μπαστουνάκια κολοκυθιού.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς , τηλ.: 210 4180030

Ψάριστον

Ήταν οι μόνες φορές που έβγαινα από το τότε γραφείο μου στο Νέο Ηράκλειο για να κάνω lunch break. To Ψάριστον βρίσκεται εκεί περίπου μια εικοσαετία. Και μαζεύει ψάρια από νησιά όπως η Σκύρος και η Λήμνος -έχει τύχει να έρχονται ενώ τρώω συναγρίδες και ροφοί σαν μικρά αρνιά. Μαζεύει και πολιτικούς και ηθοποιούς και αθλητές. Εκτός από τις κωλοχτύπες που ίσως ξέρεις, εδώ -αν έχει- θα μάθεις και τις κωλοπαίδες (καραβίδες με έξτρα μακριές δαγκάνες), αλλα θα δοκιμάσεις και ιδιαίτερες γεύσεις. Πάντα έπαιρνα τις γαρίδες με την τρούφα, ενώ άκουσέ με και δοκίμασε τα συμιακά γαριδάκια με φρέσκο τζίντζερ, τα ψητά καυτερά κυδώνια, τις καλόγνωμες, τον αστακό στο τσουκάλι και την τηγανιτή ταραμοσαλάτα.

Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ.: 210 2850746 – 6946 848277

Παράμαλο

Μπορεί να δεις πολλές οικογένειες (και τζιπ), αλλά θα φας φανταστικές σουπιές σχάρας (και σ’ το λέω εγώ που δεν τις τιμώ ιδιαίτερα τις σουπιές εκτός μελανού κριθαρότου) και ψητές γυαλιστερές (αν δεν παλεύεις πολύ το έντονο ιώδιο, αυτός είναι ιδανικός τρόπος να τις δοκιμάσεις). Το χταπόδι του είναι επίσης ωραίο, ενώ αν τολμάς ωμοφαγία στα θαλασσινά, ζήτα ό,τι έχει από καλόγνωμες, φούσκες και κυδώνια.

Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, τηλ.: 210 6205927

Ζαρκαδούλας -Τα καβουράκια

Και ωραιότατοι ψαρομεζέδες και καλές τιμές. Ωστόσο, ο λόγος για να πας στη Νίκαια είναι οι τέλεια μαγειρεμένες καβουροδαγκάνες του. Άπλωσε πετσέτα πάνω σου και λέρωσε τα χέρια σου με τον πιο νόστιμο τρόπο. Ναι, θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, τηλ.: 210 4252770 – 6972 572701

 

Και τέσσερα εστιατόρια αν έχεις όρεξη για μικρή εκδρομή

Για σένα που έχεις συνδυάσει θαλασσινά με τραπεζάκι δίπλα στη θαλασσίτσα, αυτές οι τρεις ταβέρνες είναι από μόνες τους λόγος να κάνεις την απόσταση.

Τσαφ, Χαλκίδα

Τα καλοκαίρια πολλές φορές ξεκινάμε για μπάνιο στη Χαλκίδα μόνο και μόνο για να φάμε στο Τσαφ πριν γυρίσουμε στην Αθήνα. Τα λινγκουίνι του με αχινό είναι ίσως από τα δέκα πιάτα που λαχταράω πάντα στη ζωή μου (θα γράψω άλλη φορά για τα υπόλοιπα 9) και η μαεστρία του με τα όστρακα αδιαμφισβήτητη. Πετροσωλήνες, χτένια, φούσκες, στρόμπια ψητά με λαδολέμονο, καβουράκια τηγανιτά, κυδώνια, ρώτα τι έχουν και χαλάρωσε τη ζώνη σου.

Παπαναστασίου 3, Χαλκίδα, τηλ.: 6948 180857

Ξυπόλητος, Λούτσα

Ο καιρός θα είναι με το μέρος σου, αλλά, αν και μπορείς να κάτσεις στα τραπεζάκια στην άμμο, δεν ξέρω αν ακόμα κάνει αρκετή ζέστη για ξυπολησιές. Ο Ξυπόλητος (το όνομα είναι από τη συνήθεια του ψαρά πατέρα του Φώτη και του Χρήστου που κυκλοφορούσε πάντα χωρίς παπούτσια, ακόμα και στον γάμο του) είναι εκεί από τα 60ς, την αγαπάει και ο πιο καλοφαγάς πρωθυπουργός που πέρασε από τη χώρα και είνα κάτοικος της περιοχής και μπορείς να απολαύσεις τα θαλασσινά σου χαζεύοντας  τους wind και kite surfer από δίπλα. Θα φας κλασικούς ψαρομεζέδες, με ειδική μνεία στην ψαρόσουπά του και το πανάλαφρο τηγάνι του.

25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλαος,  τηλ.: 22944 028342

Θόδωρος και Ελένη, Λεγραινά

Με πιο διάσημο πιάτο την κατσαρόλα που έρχεται με τα αχνιστά μύδια (με ή χωρίς φέτα είναι πεντανόστιμα), εγώ θα επιμείνω να δοκιμάσεις κι άλλους μεζέδες τους όπως τις πανέ γαρίδες με το σουσάμι και το απαλό σκόρδο, το ριζότο με τα καβούρια, την καραβιδόψιχα και τα μακαρόνια τους είτε με γαρίδες ή με αστακό.
Λεωφόρος Λεγραινών, Λαυρεωτική, τηλ.: 22920 51936

Κάβος – Ίσθμια

Είναι σε αυτό το ρετρό λιμανάκι από το 1964. Εδώ μπορείς να εμπιστευτείς τον ιδιοκτήτη Τάσο Βλάσση (ο μπαμπάς του ο Τάκης την είχε ανοίξει) για το ψάρι ή τα θαλασσινά που θα φας -θα παρατηρήσεις ότι όλοι όσοι περιμένουν να διαλέξουν τον εμπιστεύονται σχεδόν τυφλά. Μην τυχόν όμως φύγεις χωρίς να πάρεις τα ζυμαρικά με τα όστρακα. Γιατί η μαμά του ιδιοκτήτη, η κυρία Παγώνα (την ταβέρνα μπορεί να την ακούσεις και ως «στην Παγώνα») αναλαμβάνει την απογείωσή τους σε κάτι που ίσως δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Και όχι τυχαία, γιατί, όπως διάβασα πρόσφατα στο fnl-guide, χρησιμοποιεί την εκπληκτική ιταλική πάστα Molisana και δένει τις σάλτσες με τα θαλασσινά με αληθινή τέχνη. Πριν όμως από αυτά, απόλαυσε την ταραμοσαλάτα τους, τα τοπικά χόρτα και τη φοβερή τους ντομάτα.
Τηλ: 27410 37906- 37422