MADAME GINGER

Πατατοκεφτέδες με σος πιπεριάς Φλωρίνης, σαν της Κατίνας

Η Κατίνα ήταν ψηλή γυναίκα, αγέρωχη. Φορούσε πάντα διχτάκι στα μαλλιά της, ήταν αθυρόστομη και τσαμπουκαλού. Προσπαθώ να θυμηθώ τη φωνή της, τη μυρωδιά της, το γέλιο της μα είναι αδύνατον μετά από τόσα χρόνια που μας έχει αφήσει. Πάνω από 20 νομίζω. Από εκείνη θυμάμαι μόνο μια μυρωδιά, αυτή των πατατοκεφτέδων της. Ναξιώτισα και δεινή μαγείρισσα, η Κατίνα έφτιαχνε “τσι πατατοκεφτέδες” όπως τους έλεγε σε τεράστια ποσότητα. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού μόνο τα χέρια δεν της δαγκώναμε όταν τους έβγαζε από το τηγάνι και τους ακούμπαγε στο χαρτί. Έτσι καυτούς-καυτούς τους τρώγαμε στη μεγάλη φωτεινή κουζίνα της με το ανοιχτοπράσινο μωσαϊκό που έβλεπε στην πίσω αυλή, ανυπομονώντας για την επόμενη τηγανιά.

Τις προάλλες η κουζίνα μου μύρισε Κατίνα αμέσως μόλις οι πατατοκεφτέδες μου βγήκαν από το τηγάνι πλακουτσωτοί, χρυσαφένιοι και τραγανοί σαν τους δικούς της. Στην πρώτη μπουκιά το μυαλό μου πλημμύρισε με την εικόνα της, την εικόνα της όμορφης γιαγιάς μου με τις εμπριμέ ρόμπες και τα διχτάκια στα απαλά της μαλλιά. Μου πήρε πολλά, πάρα πολλά χρόνια να καταφέρω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή, τη δική μου μοντέρνα εκδοχή των πατατοκεφτέδων της Κατίνας, οι οποίοι με έναν μαγικό τρόπο μοιάζουν τόσο με τους δικούς της.

Πατατοκεφτέδες με σος πιπεριάς Φλωρίνης

Μερίδες: 20 πατατοκεφτέδες

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 40 λεπτά

Υλικά για τη σος:

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κ.σ.  μουστάρδα (ιδανικά, με γεύση από πιπεριές Φλωρίνης)

2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τους πατατοκεφτέδες:

500 γρ. πατάτες βρασμένες, ξεφλουδισμένες

1 αυγό

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

1 κ.γ. μουστάρδα

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5-6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Ετοιμάζουμε την σος. Βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων (multi) το γιαούρτι, τη μουστάρδα, τις πιπεριές, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε καλά. Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

2) Βάζουμε σε μπολ τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το αυγό, 4 κ.σ. αλεύρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη μουστάρδα με Πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζουμε την πολτοποίηση.

3) Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.

4) Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, να σφίξει το μείγμα.

5) Βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σε πιάτο, ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα, τους ρολάρουμε στην φρυγανιά και τους πλάθουμε στοιχειωδώς (θα είναι αρκετά μαλακό το μείγμα). Τους τινάζουμε ελαφρώς.

6) Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες για 2-3 λεπτά απ’ όλες τις πλευρές. Τους ακουμπάμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

7) Σερβίρουμε τους πατατοκεφτέδες ζεστούς ή χλιαρούς με τη σος.