MADAME GINGER

7 νησιώτικες σπεσιαλιτέ που απογειώνουν την εμπειρία των διακοπών

Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Από την «ελληνική πίτσα» και τις πιο ποιοτικές πατάτες μέχρι τους κεφτέδες με το κορυφαίο ντοματάκι και μια διαφορετική πίτα με καρπούζι, το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι πεντανόστιμο.

Από τη λιλιπούτεια Κιμώλο μέχρι τη Νάξο που κάθε της χωριό κρύβει κι ένα μυστικό, από την Κρήτη με τις γιγαντιαίες μερίδες μέχρι την ξακουστή σε όλο τον κόσμο Σαντορίνη για τα λίγα και εκλεκτά που βγάζει, η κουζίνα που θα συναντήσεις στα ελληνικά νησιά είναι η καρδιά της μεσογειακής διατροφής. Όταν τα καφενεία, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια των προορισμών που επιλέγεις το καλοκαίρι δουλεύουν με όση πρώτη ύλη τους χαρίζει ο τόπος και απλότητα, συνήθως κάνουν θαύματα (δηλαδή υπέροχες νησιώτικες σπεσιαλιτέ). 

Αν έχεις καλό μανάβη, αν έχεις εντοπίσει το παντοπωλείο/deli που σε εξυπηρετεί και συγκεντρώνει όλα τα ωραία από παραγωγούς της χώρας, τότε Gingerάκι μου μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις μερικά από αυτά στο σπίτι σου. Αλλά ας μην κρυβόμαστε, η εμπειρία του να τα απολαμβάνεις δίπλα στο κύμα, σε ένα γραφικό χωριό, σε ένα μπαλκόνι με θέα ή σε ένα ξεχασμένο από τον χρόνο μέρος που τρώνε ακόμα και οι ντόπιοι, έχει άλλη χάρη, δεν συμφωνείς; 

Θες να έπαιξε τον ρόλο η γλυκιά προσμονή -που όσο περνάνε οι μέρες του Ιουλίου μεγαλώνει- να βρεθώ και πάλι στα αγαπημένα μου νησιά; Θες ότι οι πιο χαλαροί ρυθμοί του καλοκαιριού είναι απόλυτα συνδεδεμένοι στο μυαλό μου με τον ανεπιτήδευτα comfort χαρακτήρα της κουζίνας των νησιών; Σκέφτηκα να σου κάνω μια λίστα με τις πιο αγαπημένες μου νησιώτικες συνταγές, έξι πιάτα κι ένα ωραίο ποτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις να δοκιμάσεις πριν μπεις στο πλοίο της επιστροφής. 

Λαδένια Κιμώλου 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας μικρός χαμός με τις πίτσες στην Αθήνα, θα έχεις παρατηρήσει ότι ανοίγουν συνέχεια νέα μαγαζιά που είναι αφιερωμένα στον τρόπο που δίδαξε η Ιταλία. Μην ξεχνάς όμως ότι υπάρχει και η δική μας εκδοχή: Η λαδένια της Κιμώλου. Η «ελληνική πίτσα» φτιάχνεται με ελάχιστα αλλά πλούσια σε νοστιμιά προϊόντα της κυκλαδίτικης γης, όπως το κρεμμύδι, η ντομάτα και η ρίγανη, που δίνουν αρώματα και χρώματα σε ένα αφράτο στρώμα ζύμης. Προσωπικά πιστεύω πως είναι η πιο γευστική vegan πίτσα, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις το γεύμα σου στο νησί, ακόμα και για να την πάρεις μαζί σου ενώ πας για μπάνιο στα παραδεισένια νερά του νησιού. 

Πατάτες τηγανητές (ν)αξιώτικες

Υπάρχει η πατάτα, υπάρχει και η πατάτα Νάξου που έχει άλλη ποιότητα και γεύση, δεν μοιάζει με καμία. Αν την κόψουν ωραία και κυδωνάτη, αν το τηγάνι είναι μαστόρικο, τότε θα δεις ότι μετατρέπεται από ορεκτικό και γαρνιτούρα στον πρωταγωνιστή του τραπεζιού. Αν βρεθείς στο νησί μου, θυμήσου ότι θα πιάσεις τον εαυτό σου να λέει «μήπως να τις κάνουμε δύο τις πατάτες;», ακόμα κι αν άλλες φορές το έχεις θεωρήσει υπερβολή. Αλλά την παραγγελία αυτή στη Νάξο μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα τη μετανιώσεις.  

Χανιώτικο μπουρέκι

Μπορεί εντός της Αθήνας να μην απολαμβάνει τη φήμη άλλων Κρητικών εδεσμάτων, όμως φτάνοντας στην υπέροχη Κρήτη, θα καταλάβεις ότι το χανιώτικο μπουρέκι έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη γαστρονομική παράδοση του νησιού και δικαίως. Με χειροποίητο φύλλο ή χωρίς, με βασικά συστατικά το κολοκυθάκι, την πατάτα και κάποιο από τα εξαιρετικά τυριά του νησιού, το συγκεκριμένο μπουρέκι θα το συναντήσεις σε διάφορες παραλλαγές από μέρος σε μέρος και αυτό από μόνο του κάνει τη συνταγή μια γευστική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις. Αν έχει φύλλο, θα είναι λεπτό, η γέμιση του είναι πάντα πλούσια, είναι πολύ πιο ελαφρύ από υπόλοιπα πιτάκια του νησιού που συνήθως τηγανίζονται, έτσι που μπορείς να φας ένα κομματάκι ακόμα με τη ρακή σου. 

Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης 

Αν δεν την έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα, είμαι σίγουρη ότι θα έχεις χαζέψει φωτογραφίες με το ηλιοβασίλεμα, την καλντέρα, το ηφαίστειο και το μοναδικό τοπίο της Σαντορίνης, φημίζεται για όλα αυτά. Αλλά έχει κι ένα κεφτέ, άλλο να τον βλέπεις στο instagram κι άλλο να τον δοκιμάζεις. Το κορυφαίο (και παγκοσμίου φήμης παρακαλώ) σαντορινιό ντοματάκι, αφού ανακατευτεί με φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, αφού μπει στο τηγάνι με ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι, αλατοπίπερο κι ελάχιστο αλεύρι μετατρέπεται σε ένα από τους πιο λιτούς και ωραίους μεζέδες. Ο ντοματοκεφτές πρέπει να είναι τραγανός απ’ έξω και ελαφρώς ζουμερός στο δάγκωμα. Κι αυτή η συνταγή είναι το greek umami που θα θες να τρως κάθε μέρα σε αυτό το νησί. 

Ρεβιθάδα Σίφνου

Αν ανήκεις στην κατηγορία «δεν τρώω όσπρια», θέλω να δώσεις μια ευκαιρία στη χυλωμένη σιφνέικη ρεβιθάδα. Όταν καταλάβεις ότι με μόλις τρία υλικά, μόνο με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ένα φύλλο δάφνης (ή δεντρολίβανο) και παρθένο ελαιόλαδο σου έχουν σερβίρει ένα τόσο γεμάτο σε γεύση και νοστιμιά φαγητό, είμαι βέβαιη ότι θα ενθουσιαστείς. Όπως κάθε καλό πράγμα, έτσι κι αυτή η συνταγή αργεί να γίνει, καθώς σιγομαγειρεύεται παραδοσιακά σε ένα ερμητικά κλεισμένο πήλινο σκεύος, τη «σκεπαστιέρα» που θα ακούσεις να λένε οι ντόπιοι και οι κεραμίστες. Είναι από τις νησιώτικες σπεσιαλιτέ που επιβάλλεται να κάνεις βούτα με το ψωμί, μην το σκεφτείς πολύ. 

Καρπουζένια Μήλου

Είναι για πολλούς το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, αλλά, το να μεταφέρεις και να το στριμώξεις στο ψυγείο του δωματίου που σε φιλοξενεί είναι συχνά ένα πρόβλημα. Η Μήλος όμως έχει βρει εδώ και χρόνια τη λύση. Στο νησί με τα συγκλονιστικά νερά. φτιάχνουν μια δροσερή και μυρωδάτη πίτα χωρίς φύλλο, με βάση το καρπούζι που το στραγγίζουν, του προσθέτουν ζάχαρη, μέλι και λίγο σουσαμάκι, ψήνουν το μείγμα και προσφέρουν την καρπουζένια τους. Πρόκειται για ένα μοναδικό γλυκό κι επειδή δεν είναι αυτονόητο, να θυμάσαι ότι αν την πάρεις πακέτο και την αφήσεις να παγώσει στο ψυγείο (ναι, σε αυτό που δεν θα χωρούσε ολόκληρο το καρπούζι) θα την ευχαριστηθείς ακόμα περισσότερο.  

Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Ψημένη Αμοργού 

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή της ιστορίας θέλει τη ράκη να φτάνει στις Κυκλάδες από τους Κρητικούς που μετανάστευσαν εκεί, λογικό δεν ακούγεται; Οι Αμοργιανοί την έκαναν δική τους εμπλουτίζοντας τη με μέλι, ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο, την φτιάχνουν γλυκόπιοτη και δυνατή. Η ψημένη είναι το ποτό που προσφέρεται ως κέρασμα και πρέπει να τσουγκρίσεις οπωσδήποτε τα βράδια στην πανέμορφη χώρα της, είτε για να συνοδεύσεις τους μεζέδες σου είτε για να την πιεις σκέτη, αλλά με μέτρο. Στην υγειά σου Gingerάκι, εύχομαι να έχεις ένα υπέροχο, ξεκούραστο και πεντανόστιμο καλοκαίρι. 

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.