TIPS

Μυρμήγκια στην κουζίνα: 7 φυσικοί τρόποι να απαλλαγείς

Unsplash

Τα μυρμήγκια -σε γενικές γραμμές- τα αγαπώ. Είναι απ’ τα πιο συμπαθητικά ζουζούνια που υπάρχουν εκεί έξω. Εργατικά, κοινωνικά, δουλεύουν νύχτα-μέρα για να προσφέρουν στο γενικό καλό της αποικίας και κάνουν όλα τα άλλα ζωύφια να μοιάζουν τεμπέληδες (για εσάς μιλάω φωνακλάδικα τζιτζίκια). Όμως τα μυρμήγκια έχουν ένα κακό: εισβάλλουν εκεί που δεν τα θέλουμε. Μπαίνουν από παράθυρα, χαραμάδες στον τοίχο, κάτω από πόρτες κι οπουδήποτε υπάρχει κοντινή φύση (ακόμα και μια γλάστρα), σχηματίζουν μια γραμμή και στοχεύουν πάντα στο ίδιο πράγμα: τη συλλογή τροφής. Λίγα ψίχουλα, τρίμματα ή δυο σταγόνες πορτοκαλάδα αρκούν για να εισβάλει αργά και με επιμονή, ένας ολόκληρος στρατός μυρμηγκιών, να γεμίσουν την κουζίνα και να μας κάνουν να χάσουμε το μυαλό μας.

Πέρα απ’ την ενόχληση που προκαλούν, τα μυρμήγκια θεωρούνται απειλή για την υγιεινή του χώρου. Προσβάλλουν τα τρόφιμα κι έπειτα πρέπει να τα πετάξουμε οπωσδήποτε, άσε που φέρουν μικρόβια, συχνά επιβλαβή. Ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, οι πιθανότητες εμφάνισής τους αυξάνονται δραματικά. Η καλύτερη τακτική είναι να κρατήσεις την κουζίνα πεντακάθαρη. Να μην μείνει τίποτα εκτεθειμένο. Αν όμως το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, υπάρχουν κάποιοι φυσικοί τρόποι απώθησης των μυρμηγκιών, ώστε να μην αναγκαστείς να κάνεις κατάχρηση των πολύ τοξικών σπρέι και έχεις άλλα. Διάβασε παρακάτω ποιά κοινά υλικά απωθούν (όχι σκοτώνουν) τα μυρμήγκια, ώστε τουλάχιστον να υπάρχουν ειρηνικά εκεί έξω αλλά να αφήνουν τον χώρο σου ήσυχο.

Κιμωλία: δεν είναι μόνο για τον μαυροπίνακα

Η κιμωλία περιέχει ανθρακικό ασβέστιο, που απωθεί τα μυρμήγκια. Αφού εντοπίσεις από που εισβάλουν οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες, ρίξε λίγη τριμμένη κιμωλία ακριβώς εκεί, ή τράβα μια γραμμή με ολόκληρη την κιμωλία στην είσοδό τους. Η μέθοδος θεωρείται αρκετά αποτελεσματική, όμως καταλαβαίνω ότι το να έχεις πασπαλισμένες κιμωλίες και λευκές γραμμές εδώ κι εκεί δεν είναι αυτό που ονειρεύεσαι για το χώρο σου. Επίσης, εάν έχεις μικρά παιδιά, έχε πάντα το νου σου μην καταναλώσουν ποσότητα της κιμωλίας.

Λεμονάκι μυρωδάτο, το μυρμήγκι να ‘ναι φευγάτο

Α, η αγαπημένη μέθοδος της μητέρας μου. Ράντισε με τον χυμό λεμονιού τις περιοχές απ’ όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια. Μπορείς επίσης -στο ίδιο σημείο- να τοποθετήσεις φλούδες λεμονιού. Όσο για το πάτωμα, ρίξε μπόλικο φυσικό χυμό λεμονιού σε νερό και σφουγγάρισε. Βλέπεις τα μυρμήγκια απεχθάνονται τη μυρωδιά των λεμονιών. Οτιδήποτε ξινό και πικρό τα απωθεί. Όμως, μην ξεχνάς, επειδή τα λεμόνια περιέχουν και ζάχαρη, το κόλπο με τον αναραίωτο χυμό (π.χ. σε κάποιο σημείο του πάγκου) είναι πολύ προσωρινό.

Αλάτι, όχι μόνο για να διώχνει τα κακά πνεύματα

Το επιτραπέζιο αλάτι θεωρείται απ’ τους καλύτερους και φθηνότερους φυσικούς τρόπους να απαλλαγείς απ΄αυτά τα ενοχλητικά -πλην τίμια- όντα. Μην το ρίξεις έτσι σκέτο. Βράσε λίγο νερό με μπόλικο αλάτι και ανακάτεψέ το μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα, όταν κρυώσει, βάλτο σε μια φιάλη σπρέι και ψέκασε όλες τις γωνιές απ’ όπου πιστεύεις ότι μπαίνουν τα μυρμήγκια.

Λευκό ξύδι για σαλάτα και όχι μόνο

Τα μυρμήγκια δεν αντέχουν τη μυρωδιά απ’ το λευκό ξύδι. Φτιάξε ένα διάλυμα από ίση ποσότητα νερό και λευκό ξύδι. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες απ’ το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο (για να μυρίζει ωραία) και ανακάτεψε καλά. Φύλα το σε γυάλινο βάζο και ρίχνε λίγο-λίγο στις περιοχές απ’ όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια. Δηλαδή παράθυρα, κάτω από πόρτες, τρυπούλες στον τοίχο κ.λ.π. Άλλη μια λύση που δεν θα τα σκοτώσει, όμως θα τα κρατήσει μακριά.

Από τη μυρμηγκοφωλιά έρχομαι και στην κορφή κανέλα

Κι όμως τα μυρμήγκια απεχθάνονται και τη δυνατή μυρωδιά της κανέλας. Βάλε λίγη τριμμένη κανέλα και ίσως γαρύφαλλο στις περιοχές απ’ όπου μπαίνουν τα μυρμήγκια. Για πιο δυνατά αποτελέσματα, ράντισε τη σκόνη των μπαχαρικών με αιθέριο έλαιο κανέλας και τα μυρμήγκια δεν θα σε ενοχλούν πια. Επιπλέον, η κουζίνα σου θα μυρίζει Χριστούγεννα.

Μέντα: το θαυμαστό φυτό

Η μέντα είναι φυσικό εντομοαπωθητικό, όχι μόνο για τα μυρμήγκια. Η μυρωδιά της είναι πολύ έντονη, γι αυτό και εκείνα αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχουν ίχνη της. Φτιάξε ένα μείγμα με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε 250 ml νερό και ψέκασε τις εισόδους των μυρμηγκιών. Επανάλαβε τη διαδικασία 2 φορές τη μέρα. Μπορείς βέβαια να τρίψεις λίγη ξερή μέντα στα ίδια σημεία, όμως γρήγορα θα χάσει το άρωμά της.

Το πιπέρι νοστιμίζει το φαγητό και διώχνει τους απρόσκλητους

Τα μυρμήγκια μπορεί να λατρεύουν τη ζάχαρη όμως το πιπέρι, το σιχαίνονται. Αυτό ισχύει τόσο για το κλασικό μαύρο πιπέρι όσο και για άλλα όπως το καγιέν. Μπορείς να το τρίψεις κατευθείαν στις περιοχές που συχνάζουν τα ενοχλητικά μυρμήγκια, ή όπως και με το αλάτι, να φτιάξεις ένα διάλυμα νερό και πιπέρι και να ψεκάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προσοχή όμως, η μέθοδος δεν συνίσταται σε όσους έχουν κατοικίδια