MADAME GINGER

4 μέρη στην πόλη για να προμηθευτείς το πιο νόστιμο πρωινό

Unsplash

Είμαι βέβαιη ότι κάποια στιγμή έχεις πέσει πάνω σε ένα άρθρο για την αξία του πρωινού που δεν πρέπει να παραλείπεις. Όσες φορές κι αν έχεις ακούσει για το πιο «σημαντικό γεύμα» της ημέρας δεν πρόκειται για κλισέ. 

Σκέψου Gingerάκι, πως είναι οι μέρες εκείνες που ξεκινούν χωρίς πρωινό; Σίγουρα έχεις λιγότερη ενέργεια απ΄ότι εκείνες που φροντίζεις να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου προκειμένου να ξυπνήσει με ηρεμία κι ένα θρεπτικό γεύμα, χωρίς να τα κάνεις όλα βιαστικά για να προλάβεις την καθημερινότητα. 

Σε μια εποχή πρωτόγνωρη για όλους, αυτούς τους τελευταίους μήνες που το σπίτι μας έχει γίνει και το γραφείο μας είναι σίγουρα πιο εύκολο να κλέψεις από κάπου αλλού λίγο χρόνο προκειμένου ώστε να απολαύσεις με την ησυχία σου ένας πλήρες πρωινό, κάτι θρεπτικό και υγιεινό ή απλά, κάτι πολύ νόστιμο. 

Το δέχομαι ότι μια μέρα μπορεί να ξυπνήσεις και να θέλεις να βυθιστείς σε μια γαβάθα fruits loops σαν τον χαρακτήρα που υποδυόταν ο Jason Segel στο Forgetting Sarah Marshall. Αλλά καθώς διανύουμε μια περίοδο που πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας όσο ποτέ, θα σου πρότεινα σε μια έξοδο για τα απαραίτητα ψώνια ή ενώ έχεις βγει για περπάτημα να προμηθευτείς το πρωινό σου από μία από τις παρακάτω διευθύνσεις. Έτσι και την εστίαση θα στηρίξεις και τον εαυτό σου θα κακομάθεις. 

Εκτός από λαχταριστές πρωινές προτάσεις, τα παρακάτω μέρη προσφέρουν και τον πιο ποιοτικό καφέ για τις συνοδεύσεις. Μέχρι να μπορέσουν να σε υποδεχτούν ξανά στα τραπέζια τους λειτουργούν για take away ενώ μπορείς να τα αναζητήσεις και σε εφαρμογές διανομής φαγητού. 

Dope Roasting Co.

Στο Μοναστηράκι, τo Dope Roasting Co. ψήνει τον δικό του κορυφαίο καφέ και προσφέρει ποικιλίες από την Αιθιοπία, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα. Όσο για τα ωραία με τα οποία θα τον συνοδεύσεις, το μικρό του αρτοποιείο είναι υψηλών προδιαγραφών κι ειδικεύεται στα κέικ (αν πετύχεις το φυστίκι δοκίμασέ το), σε brioche με αλμυρές αλλά και γλυκές γεμίσεις, στα ρολά κανέλας και στα κανελέ που θα σε μεταφέρουν απευθείας στη Γαλλία. 

Βύσσης 25, Μοναστηράκι. Τηλ: 2103215209

Joshua Tree Café

Στο Μετς, το Joshua Tree Café είναι η φετινή άφιξη που κατάφερε να συγκεντρώσει τους πάντες ως το πιο υγιεινό και pop diner της πόλης, με τα vegeterian και vegan πιάτα του, μαγειρεύοντας “καθαρό junk food”. Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις ένα πληθωρικό πρωινό Σαββατοκύριακου τρώγοντας αφράτα pancakes σε διάφορες εκδοχές κι ένα vegan burger ή να χορτάσεις με ένα από τα πολλά, πολύχρωμα bowls που θα σε γεμίσουν ενέργεια. Προσωπικό μου αγαπημένο πιάτο είναι το T.L.T. -μια vegan εκδοχή του κλασικού B.L.T. που φτιάχνεται με λευκό προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης, με τόφου παναρισμένο σε πάνκο και μυρωδικά, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα. Μια μέρα μπορείς να παραλείψεις το εσπρεσάκι και να δοκιμάσεις τα «εναλλακτικά» ροφήματα του καφέ όπως τα superfood lattes, ένα μείγμα υπερτροφών σε ρόφημα. 

Αναπαύσεως 13, Μετς. Τηλ: 2109239747

LOT51

Αν δεν μπορείς πλέον να ξυπνήσεις χωρίς ποιοτικό καφέ, αν αγαπάς τα pancakes λουσμένα στη σοκολάτα (χρησιμοποιεί Valrhona, όχι αστεία) ή γαρνιρισμένα με φρούτα εποχής, αν προτιμάς τα κλασικά αλλά ποιοτικά σάντουιτς κι αν δεν έχεις καλύτερο από το banana bread για πρωινό, τότε το LOT51 στα Ιλίσια είναι η διεύθυνση που καλύπτει τις γεύσεις σου. Μαζί με όλα τα παραπάνω σου προτείνω να δοκιμάσεις τη babka, το εβραϊκό γλυκό ψωμί που έχει αρχίσει να γίνεται trend και στην Αθήνα. 

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια. Τηλ: 2111155024

Morning Bar

Στο Κουκάκι, το Morning Bar φουρνίζει μερικές από τις πιο ωραίες λιχουδιές για πρωινό ενώ ανανεώνει καθημερινά τη βιτρίνα του, έτσι που αν έχεις την τύχη να μένεις κοντά του διατηρείται το στοιχείο της έκπληξης. Προσφέρει αλμυρά σάντουιτς σε ευφάνταστους συνδυασμούς, scones τα οποία ταιριάζει με χειροποίητες μαρμελάδες, αλλαντικά και τυρί σε ένα κουτί πρωινού. Φημίζεται για το καμένο cheesecake και τα cinnamon buns του, έχει και babka. Παράλληλα, φτιάχνει προζυμένιο ψωμί για να συνδυάσεις με ό,τι θέλεις κι έχεις στο σπίτι. Και μην ξεχνάς Gingerάκι, κι εδώ θα σου φτιάξουν καφέ που θα σου φτιάξει τη μέρα. 

Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι