MADAME GINGER

Γάλα βρώμης: Φτιάξε το εύκολα στο σπίτι με 2 μόνο υλικά. Για τον καφέ αλλά και τα γλυκά σου

Unsplash

Ο έρωτάς μου με το γάλα βρώμης ξεκίνησε την μέρα που δοκίμασα έναν ζεστό oat latte, όταν στο αγαπημένο μου καφέ είχαν ξεμείνει από γάλα αμυγδάλου. Κρεμώδες και με διακριτική γεύση και άρωμα, το γάλα βρώμης μπαίνει έκτοτε συχνά, όχι μόνο στον καφέ μου, αλλά και στα κέικ και τα γλυκά μου όταν θέλω να τα φτιάξω στη νηστίσιμη/vegan εκδοχή τους, αλλά και στο μπολ του πρωϊνού μου όταν ξεκινάω τη μέρα μου με δημητριακά.

Το σκεφτόμουν συχνά να φτιάξω σπιτικό γάλα βρώμης, αλλά πάντα φοβόμουν ότι θα κάνω την κουζίνα χάλια, θα ταλαιπωρηθώ και τελικά θα βγάλω ελάχιστο γάλα, το οποίο δεν θα φτάσει τα γάλατα εμπορίου σε γεύση και υφή. Τη μέρα που πήρα απόφαση να το δοκιμάσω, κατάλαβα ότι τελικά τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα από όσο νόμιζα.

Χρειάστηκα 2 υλικά, 2-3 σκεύη που είχα ήδη στην κουζίνα μου και 30 λεπτά στη διάθεσή μου για να φτιάξω ένα υπέροχο, κρεμώδες και πεντανόστιμο γάλα βρώμης στο ψυγείο μου.

  • Μερίδες: 1Lt
  • Χρόνος προετοιμασίας: 2 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
  • Διατηρείται σε κανάτα με καπάκι στο ψυγείο για 5 μέρες. Ανακατεύουμε καλά πριν από κάθε χρήση.

    Υλικά για το γάλα βρώμης:

    • 225 γρ. νιφάδες βρώμης
    • 1500 ml νερό

Πολύ σημαντικά tips

1. Μόλις βάλεις τη βρώμη και το νερό στο μπλέντερ, βάλτο αμέσως σε λειτουργία για να μην μουλιάσει η βρώμη και βγει αραιό το γάλα σου.

2. Χτύπα τη βρώμη με το νερό στο μπλέντερ αυστηρά για τον χρόνο που λέει παρακάτω η συνταγή. Αν χτυπήσεις λιγότερο δεν θα προλάβει να διαλυθεί αρκετά η βρώμη, ενώ αν χτυπήσεις παραπάνω θα βγει το γάλα σου νερουλό.

3. Χρησιμοποίησε μια πετσέτα κουζίνας ή ένα παλιό βαμβακερό t-shirt (χωρίς στάμπα). Όσο πιο πυκνή η πλέξη του υφάσματος, τόσο πιο πολύ ώρα χρειάζεται να στραγγίξει το γάλα. Προσοχή! Η πλέξη δεν πρέπει να είναι πολύ αραιή για να μην περάσουν κομμάτια. Αν συμβεί κατά λάθος, άστο να στραγγίξει όλο κανονικά και πέρασε το μία ακόμα φορά από ένα ύφασμα με πυκνότερη πλέξη.

4. Όταν μείνει το γάλα βρώμης στην κανάτα για αρκετές ώρες, διαχωρίζεται το νερό από τη βρώμη. Μην τρομάξεις, είναι πολύ φυσιολογικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ανακατέψεις καλά πριν το χρησιμοποιήσεις.

5. Χρησιμοποίησε το γάλα βρώμης στον καφέ και τα smoothies σου, στα γλυκά ή στο μπολ με τα δημητριακά σου. Και φυσικά δεν πετάμε τίποτα! Τη μουλιασμένη βρώμη που έμεινε στην πετσέτα την καταναλώνουμε στο πρωινό μας με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή όπου αλλού θέλουμε.

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε τις νιφάδες και το νερό στο μπλέντερ και το βάζουμε αμέσως σε λειτουργία στη μεσαία ταχύτητα. Χτυπάμε 40-45 δευτερόλεπτα αυστηρά.

2) Σε ένα μεγάλο μπολ (από 28 εκατοστά διάμετρο και πάνω) στερεώνουμε καλά την πετσέτα πιάνοντάς την με μανταλάκια. Θέλουμε η πετσέτα μας να είναι σχεδόν τεντωμένη και να κάνει μία πολύ μικρή λακκούβα στη μέση. Όσο πέφτει μείγμα βρώμης στην πετσέτα, θα βαραίνει προς τα μέσα και θέλουμε να αποφύγουμε να ακουμπάει το καθαρό γάλα που έχει ήδη εκχυλιστεί.

3) Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στην πετσέτα και το βοηθάμε να εκχυλιστεί ανακατεύοντας με μία κουτάλα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα στο μπλέντερ. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, γεμίζει η πετσέτα με πολτοποιημένη βρώμη και η εκχύλιση γίνεται πιο αργά, οπότε βοηθάμε περισσότερο με την κουτάλα.

4) Μόλις τελειώσει η στράγγιση, βγάζουμε με προσοχή τα μανταλάκια, στρίβουμε την πετσέτα σφιχτά πάνω στον πολτό βρώμης και στραγγίζουμε ελαφρά. Δεν υπερστραγγίζουμε γιατί θα περάσει πολύ νερό στο γάλα μας και θα γίνει νερουλό. 2-3 γερά στραγγίσματα αρκούν.

5) Μεταφέρουμε σε κανάτα με καπάκι στο ψυγείο.