MAMA KNOWS BEST

Baby Shower ή ευκαιρία για γιορτή: Οδηγίες οργάνωσης σε κανονικές και σε συνθήκες πανδημίας

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Και θα μου πεις τώρα, το είχες και στο χωριό σου το baby shower; Κι εγώ θα σου απαντήσω πως ο άνθρωπος πρέπει να ψάχνει ευκαιρία για γιορτή και πάρτι, για να δίνει στον εαυτό του την ευκαιρία να περνάει καλά και μάλιστα όσο πιο συχνά γίνεται, πόσο μάλλον οι εγκυούλες που μόνο αυτές ξέρουν τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους, τις αγωνίες και το άγχος που περνάνε. Η μέλλουσα μητέρα έχει την ευκαιρία να δει φίλους και συγγενείς πριν από τη γέννα και να διασκεδάσει, πράγματα που αργότερα με τον ερχομό του παιδιού θα στερηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οπότε ναι, μπορεί να μην την έλεγαν «ντους» στο χωριό μου τη γιορτή για τον ερχομό της νέας ζωής, αλλά ένα γλέντι το έκαναν σίγουρα.

Και πώς να διοργανώσεις πάρτι εν μέσω πανδημίας; Με τους περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μαζί σε κλειστό χώρο τα πράγματα σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όπως τα έκανα εγώ που είχα πάνω από 50 καλεσμένους και χορεύαμε σαν τα κατσίκια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Παρόλ’ αυτά θα σας μιλήσω για τα δικά μου shower και θα σας δώσω και μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να διοργανώσετε το δικό σας εν μέσω πανδημίας και να περάσετε εξίσου φανταστικά.

Baby Shower: Ο στόχος

Το baby shower έχει σκοπό να κάνει χαρούμενη την εγκυμονούσα, διοργανώνεται από τις φίλες τις μέλλουσας μαμάς και συνήθως παίρνουν μέρος μόνο γυναίκες, προσφέροντας τα πρώτα δώρα του μωρού. Εμένα πάλι δεν μου αρέσει να μπαίνω σε καλούπια και επειδή εκτός από τις αγαπημένες μου φίλες έχω και πάρα πολλούς άντρες φίλους δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα γιορτάσω τον ερχομό των παιδιών μου χωρίς αυτούς.
Επίσης αν είστε από αυτούς που δεν έχουν σκοπό να κάνουν βάφτιση τότε ένα εναλλακτικό baby shower, όπως το κάναμε εμείς είναι ιδανικό για την περίπτωσή σας και θα σας δώσει τη δυνατότητα να γιορτάσετε τη νέα ζωή με αυτόν τον τρόπο.
Διοργανώνεται από τις φίλες τις μέλλουσας μαμάς. Ξεκινήστε λοιπόν φτιάχνοντας μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και έχετε απαραίτητα μαζί σας τον άνθρωπο που θα σας βοηθήσει στην υλοποίησή τους.

Θέμα και διακόσμηση

Αποφάσισε ένα θέμα για το πάρτι σου. Υπάρχουν άπειρα να εμπνευστείς και να διαλέξεις στο Pinterest, ακόμα και σε site με είδη διακόσμησης. ‘Όταν βρεις αυτό που σε εκφράζει, τότε μπορείς να αποφασίσεις πόσο θα το τερματίσεις αγοράζοντας μπαλόνια, πιάτα, ποτήρια, πετσέτες, δίσκους για τα διάφορα φαγώσιμα κλπ.
Στο πάρτι που έκανα για τον ερχομό της Ηλέκτρας έφτιαξα ένα υπέροχο old school, tattoo inspired backdrop για να βγάζουμε μπροστά του τις φωτογραφίες της βραδιάς.
Μην αφήσεις την πανδημία να σε περιορίσει ακόμα και αν δεν καταφέρεις να κάνεις το πάρτι σου σε covid free συνθήκες, άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να δημιουργήσει το θέμα και θα βρούμε παρακάτω διάφορους δημιουργικούς και έξυπνους τρόπους να το εξαντλήσουμε.

Καλεσμένοι-Πρόσκληση

Αποφάσισε τι τύπου πάρτι θες να κάνεις και αναλόγως κάνε τη λίστα των καλεσμένων σου. Φτιάξε μια πρόσκληση που θα αποτυπώνει αισθητικά το θέμα του πάρτι και μην ξεχάσεις να γράψεις πάνω το τηλέφωνο επικοινωνίας της μέλλουσας νονάς ή κάποιου άλλου που θα σε βοηθάει ή θα έχει αναλάβει τη διοργάνωση για να μην ενοχλούν εσένα για τυχόν διευκρινίσεις. Γράψε τη διεύθυνση του event, την ώρα και το όνομα του καταστήματος που ενδεχομένως έχεις αποφασίσει να ανοίξεις μια λίστα για τα δώρα σου.

Χώρος

Μπορείς να το κάνεις στο σπίτι σου, στο αγαπημένο σου στέκι, ή να νοικιάσεις ένα χώρο από Airbnb. Εμείς θέλαμε να χορέψουμε κι έτσι οι κολλητοί μας που έχουν το Big Mouth , το αγαπημένο μας στέκι στο Χαλάνδρι, μας παραχώρησαν το χώρο από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και οι πρώτες πρωινές ώρες μας βρήκαν να χορεύουμε χωρίς αύριο classic 90’s από N’sync kai Britney Spears μέχρι Prodigy και Nirvana.

Αν το baby shower σου σε βρίσκει σε μέρες πανδημίας μην το βάζεις κάτω

Σου έχω 3 τέλειες απολύτως ασφαλείς και πρωτότυπες προτάσεις που θα σε κάνουν να περάσεις εξίσου τέλεια:

1. Επίλεξε μια από τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης (zoom, facetime, skype κ.ά.) για να κάνεις ένα πρωτότυπο virtual party. Μπορείς κι εκεί να παίξεις διάφορα παιχνίδια που θα αναφέρουμε παρακάτω, να συνομιλήσεις και να γελάσεις με τους αγαπημένους σου. Παρότρυνέ τους να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ με μηνύματα, φωτογραφίες, video, gifs κλπ. σε μια πλατφόρμα όπως τo kudoboard.com. 
2. Οργάνωσε μια παρέλαση από φίλους που θα περνάνε με τα αυτοκίνητά τους, στολισμένα σχετικά με το θέμα, έξω απ’ το σπίτι σου και θα σου φωνάζουν ευχές από μακριά, ή θα παίζουν μουσικές που αγαπάς αφήνοντάς σου ένα δώρο στο κατώφλι του σπιτιού σου όπου θα έχεις αφήσει μπισκότα για να τους γλυκάνεις και να τους ευχαριστήσεις.
3. Αν αποφασίσεις να κάνεις το πάρτι σου σε κάποιο χώρο, φρόντισε αυτός να αερίζεται καλά και συχνά, να υπάρχουν μάσκες με τυπωμένο πάνω τους το θέμα που έχεις επιλέξει και να υποδέχεσαι τους φίλους σου σε γκρουπ λίγων ατόμων που θα εναλλάσσονται κάθε 20 λεπτά, για παράδειγμα.

Φωτογραφίες

Σίγουρα έχεις έναν φίλο που βγάζει φανταστικές φωτογραφίες. Δώσ’ του τον ρόλο του φωτογράφου σε μια από τις πιο όμορφες στιγμές της παρέας και είμαι σίγουρη πως θα κάνει ό,τι καλύτερο να αποτυπώσει το γεγονός με τον καλύτερο τρόπο.

Τούρτα και διάφορα φαγώσιμα

Απευθύνσου σε ένα master της ζαχαρόπαστας για να σου φτιάξει μια τούρτα σχετική με το θέμα που έχεις επιλέξει. Μπορείς να ζητήσεις να σου φτιάξουν και μια σειρά από treats, όπως για παράδειγμα μπισκότα επίσης σχετικά με το θέμα αν κάνεις το baby shower σου απόγευμα, για να συνοδέψουν οι καλεσμένοι σου τον καφέ τους. Αναλόγως με την ώρα και τη διάρκεια που θα παραμείνουν οι φίλοι σου, μπορείς να έχεις και κάποιο αλμυρό σνακ. Στη δική μας περίπτωση είχαμε αρκετές επιλογές σε πίτσα και finger food και ζητήσαμε από τους bartenders να δημιουργήσουν cocktails με τα ονόματα των κοριτσιών μας τα οποία είχαν τεράστια επιτυχία!

Λίστα δώρων

Είμαι ευγνώμων που δημιουργήσαμε αυτή τη λίστα δώρων σε μεγάλο κατάστημα με μωρουδιακά είδη γιατί είχα τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιώ για να αγοράζω τα απαραίτητα για τα μωρά μου για πολύ καιρό. Επίσης δεν χρειάστηκε να κάνω αλλαγές σε δώρα με την κοιλιά στο στόμα. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Ψυχαγωγία

Είτε βρίσκεστε στον ίδιο χώρο σε κανονικές συνθήκες, είτε κάνετε το πάρτι σας με τηλεδιάσκεψη, μπορείτε να κάνετε διάφορα πολύ αστεία παιχνίδια για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας όπως:
-Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να βάλουν μπαλόνια κάτω από τις μπλούζες τους και να παίξουν Twister.
-Ετοιμάστε μια λίστα ερωτήσεων για τη μέλλουσα μαμά και βάλτε κόσμο να λέει δυνατά τις απαντήσεις.
-Κάντε μια λίστα 10-20 ζώων και ζητήστε από τους καλεσμένους σας να γράψουν πώς ονομάζεται το «μικρό» τους. Όταν όλοι τελειώσουν, διαβάστε δυνατά τις σωστές λέξεις, θα γελάσετε σίγουρα πολύ.
-Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να ζωγραφίσουν σε μια κόλλα χαρτί πως πιστεύουν ότι θα μοιάζει το μωρό!

Μην αφήσεις τα σημεία των καιρών να σ’ εμποδίσουν από το να ευχαριστηθείς τη μοναδική περίοδο της εγκυμοσύνης. Ζήτησε από τους φίλους σου να σε βοηθήσουν να γιορτάσεις με όποιο τρόπο αποφασίσεις και είμαι σίφουρη πως θα κάνουν τα πάντα για να σ’ ευχαριστήσουν.
Η αγάπη βρίσκει υπέροχους τρόπους να εκφραστεί ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κυρίως σε αυτές, θα πω εγώ..!

Love

P