TIPS

6 tips για να λερώνεις λιγότερο την κουζίνα όσο μαγειρεύεις

Unsplash

Υπάρχουν φορές που βαριέμαι να μαγειρέψω και καταλήγω να παραγγείλω φαγητό απ’έξω, μόνο και μόνο επειδή σκέφτομαι τις κατσαρόλες, τις κουτάλες και τα τζουμπλέκια που θα πρέπει να πλύνω μετά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μέχρι πρόσφατα όταν μαγείρευα έκανα μία κουζίνα χάλια: ο νεροχύτης γεμάτος κατσαρολικά, οι πάγκοι μου βρώμικοι και τα μάτια της κουζίνας ένας εφιάλτης.

Μέχρι που άρχισα να εφαρμόζω τους παρακάτω κανόνες και το μαγείρεμα έγινε πιο ευχάριστο από ποτέ αφού από την αρχή έως το τέλος η κουζίνα μου είναι τακτοποιημένη και καθαρή.

Ξεκίνα το μαγείρεμα σε καθαρή κουζίνα

Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα άδειασε τον νεροχύτη, γέμισε το πλυντήριο πιάτων, πέρνα τους πάγκους της κουζίνας με μία σπογγοπετσέτα και μάζεψε ό,τι δεν χρειάζεσαι. Είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσεις μία κουζίνα που είναι ήδη καθαρή.

Χρειάζεσαι λιγότερα σκεύη απ’όσα χρησιμοποιείς στην κουζίνα

Ένα πρόβλημα που εντόπισα όσο μαγείρευα, είναι ότι χρησιμοποιούσα περισσότερα σκεύη απ’όσα χρειαζόμουν. Δοκίμαζα την σάλτσα και πετούσα το κουτάλι στο νεροχύτη με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσω τελικά 4-5 κουτάλια για το ίδιο πράγμα. Για πολλές συνταγές χρησιμοποιούσα πολλές κατσαρόλες ενώ θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει απλά την ίδια και κάποιες φορές είχα λερώσει δύο διαφορετικά ξύλα κοπής χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Τι να κάνεις

Πριν αρχίσεις να μαγειρεύεις, συγκέντρωσε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις. Προσπάθησε να ομαδοποιήσεις τα μεγάλα σκεύη όπως ταψιά και κατσαρόλες ώστε να μην λερώσεις πολλά. Για παράδειγμα αν φτιάχνεις μακαρονάδα με μπρόκολο, βράσε τα μακαρόνια, σούρωσε τα και ξαναγέμισε την ίδια κατσαρόλα με νερό για να βράσεις το μπρόκολο ή φτιάξε στην ίδια κατσαρόλα την σάλτσα σου.
Χρησιμοποίησε ένα κουτάλι/πηρούνι για να δοκιμάζεις το φαγητό. Μπορείς κάθε φορά να το ξεπλένεις ή να βάζεις την σάλτσα στο κουτάλι με την ξύλινη κουτάλα αν δεν θες να το ξαναβουτήξεις στην σάλτσα.

Χρησιμοποίησε από την αρχή ως το τέλος το ίδιο ξύλο κοπής. Κόψε από τη μία μεριά το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι και γύρισε το ανάποδα για τα λαχανικά. Για να μην ακουμπήσει στον πάγκο σου βάλε από κάτω χαρτί κουζίνας.
Χρησιμοποίησε το ίδιο μαχαίρι για να κόψεις τα πάντα. Κόψε πρώτα τα λαχανικά και μετά το κρέας σου.

Κράτα το μαγικό μπολ δίπλα σου

Το πρώτο πράγμα που έμαθα όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε εστιατόρια είναι ότι το μαγικό μπολ πρέπει να με ακολουθεί παντού. Πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις, βάλε ένα μεγάλο μπολ δίπλα στο ξύλο κοπής. Εκεί θα πετάς τα πάντα, από φλούδες και κοτσάνια μέχρι χαρτί κουζίνας. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις αφενός χρόνο γιατί δεν πηγαινοέρχεσαι στον σκουπιδοτενεκέ και κρατάς τους πάγκους και τον νεροχύτη καθαρούς. Μόλις τελειώσεις άδειασε το μαγικό μπολ στον κάδο και απόλαυσε τους καθαρούς σου πάγκους.

Το mutlitasking κρατά την κουζίνα σου καθαρή

Ένας τρόπος για να μείνει η κουζίνα τακτοποιημένη και καθαρή, είναι να πλένονται επί τόπου τα βρώμικα σκεύη ή να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων κατευθείαν μετά τη χρήση τους.

Τι να κάνεις;

Έχε το πλυντήριο ανοιχτό όσο μαγειρεύεις και βάζε μέσα όποιο σκεύος δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσεις.
Όσο περιμένεις να βράσει το νερό ή να μαγειρευτεί κάτι, πλύνε τα σκεύη που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο.

Καθαρές εστίες από την αρχή ως το τέλος

Δεν υπάρχει πιο σπαστικό και δύσκολο πράγμα από το να πρέπει να καθαρίσεις σάλτσες που έχουν στεγνώσει και λίπη από τις εστίες σου.

Τι να κάνεις;

Κράτα μια βρεγμένη σπογγοπετσέτα δίπλα στις εστίες σου για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μόλις χυθεί ή πεταχτεί κάτι καθάρισε το αμέσως.
Πάρε ειδικά καπάκια με δίχτυ και σκέπασε τα φαγητά που πιτσιλάνε.
Καθάρισε τις εστίες ή τον φούρνο αμέσως μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα αφού οι λεκέδες θα είναι ακόμα νωποί και θα φεύγουν εύκολα.

Μια πετσέτα κουζίνας είναι αρκετή

Το λάθος που κάνω συνέχεια είναι ότι έχω 2-3 καθαρές πετσέτες να τριγυρνούν στην κουζίνα και όποτε θέλω να σκουπιστώ πιάνω όποια βρω μπροστά μου με αποτέλεσμα στο τέλος του μαγειρέματος να τις έχω λερώσει όλες.

Τι να κάνεις;

Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, βάλε στην άκρη όλες τις πετσέτες και κράτα δίπλα σου μόνο μία καθαρή πετσέτα.
Χρησιμοποίησε μόνο αυτή όποτε λερώνεσαι και στο τέλος βάλτην στο καλάθι με τα άπλυτα.