BEAUTY TESTIMONY

Πρώτη φορά που έκανα θεραπεία με διεγέρτες κολλαγόνου για σύσφιξη σώματος

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Καλοκαιράκι έρχεται και μας πιάνει ο ζήλος και η βιασύνη να περιποιηθούμε περισσότερο το σώμα μας, που το είχαμε… ξεχασμένο το χειμώνα στα κλειστά ρούχα. Αυτό ακριβώς με έπιασε και μένα! Τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι η επιδερμίδα του σώματός μου, παρουσιάζει χαλάρωση. Θα μπορούσε να είναι κυτταρίτιδα, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Και παρόλο που γυμνάζομαι και το σώμα μου φαίνεται να είναι αρκετά σφριγηλό, η υφή του δεν είναι λεία, όπως ήταν κάποτε. Σίγουρα, οφείλεται στο ότι μεγαλώνω, καθώς και στα γονίδια που κληρονόμησα από τη μαμά μου.

«Αυτό που βλέπεις στο σώμα σου δεν βελτιώνεται με τη γυμναστική», μου είπε η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα όταν την επισκέφτηκα στο ιατρείο της. «Έχει να κάνει με τη χαλάρωση η οποία συμβαίνει επιφανειακά στην επιδερμίδα επειδή χάνεται το κολλαγόνο και σχετίζεται άμεσα με την ηλικία και τα γονίδια». Μου εξήγησε, λοιπόν, ότι την επιδερμιδική χαλάρωση δεν τη βοηθάει ούτε η κατανάλωση νερού, ούτε η γυμναστική. Αυτό που τη βοηθάει, όμως, είναι η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και πρωτεΐνες, κυρίως ζωικής προέλευσης. Η ζάχαρη σπάει το κολλαγόνο, οπότε καλό είναι να την αποφεύγουμε. Και, φυσικά, οι θεραπείες που κάνουμε στο ιατρείο για την ενίσχυση του κολλαγόνου του δέρματος.

Αφού εξέτασε το δέρμα του σώματός μου, μου πρότεινε τους διεγέρτες κολλαγόνου. Αν δεν έχει ξανακούσει αυτή τη θεραπεία, ετοιμάσου να γνωρίσεις την πιο σύγχρονη ενέσιμη θεραπεία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, και την πιο δημοφιλή σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στη δερματολογία. Επειδή με ενδιαφέρει πάντα να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και αφού ενημερώθηκα ότι δεν πονάει, είπα το «ναι».

Γιατί μας νοιάζει το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η πιο σημαντική πρωτεΐνη του δέρματος! Είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του, καθώς και για τη μηχανική του αντοχή. «Φαντάσου», μου εξήγησε η κ. Ρήγα, «ότι σε νεαρή ηλικία ξυπνάς το πρωί και η τσάκιση που έχεις στο πρόσωπό σου από το μαξιλάρι φεύγει αμέσως! Όταν μεγαλώνεις, αυτά τα αποτυπώματα μένουν για πολλή περισσότερη ώρα».

Μου άρεσε η παρομοίωσή της για το κολλαγόνο: «Είναι σαν ελατήριο!». Μου εξήγησε, λοιπόν, ότι το τεντώνεις και μόλις το αφήνεις αυτό επανέρχεται αμέσως μηχανικά στη φυσιολογική του θέση. Αν όμως επαναλάβεις την κίνηση εκατό φορές, το ελατήριο αρχίζει να ξεχειλώνει χάνοντας την ελαστικότητά του. Το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα. Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε κολλαγόνο: μέχρι την εμμηνόπαυση έως το 50%, ενώ στα 5 πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης επιπλέον 30% και στη συνέχεια 2% κάθε χρόνο.

Επίσης, οι ινοβλάστες, που παράγουν κολλαγόνο, τεμπελιάζουν και παράγουν μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερης ποιότητας κολλαγόνο. Εκτός από τη χρονολογική γήρανση παίζει ρόλο και το εκθεσίωμα, δηλαδή το σύνολο των εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν και επιβαρύνουν τα γονίδια μας, όπως ο ήλιος, η αστική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, η διατροφή, το άγχος, η αϋπνία. Το εκθεσίωμα είναι υπεύθυνο για το 80% της γήρανσης. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ελεγξουμε με τις επιλογές και τις συνήθιειές μας τη διαδικασία της γήρανσης», επιμένει η κ. Ρήγα!

Τι είναι οι διεγέρτες κολλαγόνου

Οι διεγέρτες κολλαγόνου δρουν βαθιά στο δέρμα και διεγείρουν τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο, δηλαδή τους ινοβλάστες. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 3 τύποι διεγερτών και εγώ δοκίμασα τη διέγερση με υδροξυαπατίτη. Αυτή η διαδικασία αντιμετωπίζει την επιδερμιδική χαλάρωση και προσφέρει σύσφιξη. Λειτουργεί με κάνουλα αντί για σύριγγα, με την οποία γίνεται ομοιογενής διασπορά του υλικού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέο κολλαγόνο το οποίο στηρίζει σαν πλέγμα το δέρμα.

Σε σύγκριση με τα fillers με υαλουρονικό οξύ, οι διεγέρτες είναι πιο κατάλληλοι για μεγαλύτερες περιοχές του σώματος και κινητοποιούν, σε μεγαλύτερο βαθμό από το υαλουρονικό οξύ, την παραγωγή του κολλαγόνου. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να φρεσκάρει, να ενυδατώνει και να αποκαθιστά τον όγκο που λείπει, αλλά παράγει λιγότερο κολλαγόνο.

Η προσωπική μου εμπειρία

Να ξεκαθαρίσω ότι φοβάμαι τις ενέσεις. Με πονάνε και με ανατριχιάζουν… Ωστόσο, όπως με είχε καθησυχάσει η κ. Ρήγα, σε αυτού του είδους τη θεραπεία προηγείται πάντα η εφαρμογή μιας ειδικής αναισθητικής κρέμας, που μένει πάνω στην επιδερμίδα για μισή ώρα με σαράντα πέντε λεπτά πριν από τη θεραπεία με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις την ειδική κάνουλα που διοχετεύει το υλικό. Η βοηθός της μου εφάρμοσε την κρέμα, τύλιξε με σελοφάν την περιοχή όπου θα γινόταν η έγχυση, και μου ζήτησε να κάνω υπομονή για 45 λεπτά.

Όταν ήρθε η ώρα της έγχυσης, ένιωσα μόνο αμυδρά τσιμπήματα στα σημεία όπου έμπαινε η κάνουλα. Ας είναι καλά το έμπειρο και απαλό χέρι της κ. Ρήγα! Βασικά, στο ένα πόδι δεν ένιωσα τίποτα, αλλά το άλλο «τσίμπησε» λίγο: όπως μου εξήγησε η γιατρός, η μία μεριά μπορεί να πονέσει περισσότερο από την άλλη, δεν πονάνε και οι 2 το ίδιο.

Μετά την έγχυση, μου έβαλαν δροσερά επιθέματα για να καταπραϋνθεί η επιδερμίδα. Πήρα και σαφείς οδηγίες για τις επόμενες μέρες: «Όταν κάνουμε μια ενέσιμη θεραπεία, για 2 μέρες πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη φυσική δραστηριότητα και την έκθεση στον ήλιο», μου είπε η κ. Ρήγα.

Γενικά ήταν μια ανώδυνη και εύκολη διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα. Για να έχεις όμως μια παρόμοια εμπειρία, πρέπει να αναζητήσεις και να εμπιστευτείς αξιόπιστους και έμπειρους δερματολόγους.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία με διεγέρτες κολλαγόνου

Σε όλους. Μπορεί να γίνει σε νεαρότερης ηλικίας κοπέλες και γυναίκες που έχουν χαλάρωση, ενώ επικουρικά βοηθάει και στο θέμα της κυτταρίτιδας όταν αυτή βρίσκεται σε πρώτο/δεύτερο στάδιο.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα και πόσες θεραπείες χρειάζονται;

Καταρχάς, χρειάζεται να περάσουν 6 εβδομάδες για να χτιστεί καινούργιο κολλαγόνο. Η επανεξέταση γίνεται πάνω στο δίμηνο-τρίμηνο, αλλά μπορεί να μη χρειάζεται επαναληπτική θεραπεία.