ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα ζώδια του σαββατοκύριακου (με άρωμα Όσκαρ)

Φίλοι της εκπομπής Τα Άστρα και τα Ζώδια μας Βάλανε Εμπόδια, καλώς ήρθατε στις προβλέψεις του σαββατοκύριακου 23-24 Φεβρουαρίου.

Tα ζώδια αυτά είναι Οσκαρικά, καθώς στις 24 του μήνα θα απονεμηθούν τα Βραβεία Όσκαρ για το 2019. Αν δε γνωρίζετε όλες τις υποψηφιότητες, θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ. H Πανσέληνος στις 19 του μήνα, που επηρεάζει κυρίως Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθύες, μάς ζητάει (κάπως επίμονα) να απομακρύνουμε τους προβληματικούς ανθρώπους από τις ζωές μας (θέλετε επειδή αυτός ο χειμώνας κράτησε όσο είκοσι μαζί, θέλετε επειδή έχει έρθει η ώρα για την προετοιμασία του spring cleaning, ό,τι προτιμάτε), με αποτέλεσμα να γινόμαστε αρκετά επικριτικοί και απαιτητικοί με την καθημερινότητα (τη δική μας και των υπολοίπων). Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες αυτά, προσέξτε την ένταση, να διοχετεύεται εκεί που πιάνει τόπο και μην αναλώνεστε στο να προσπαθείτε να αλλάξετε ανθρώπους χαμένους στον πλανήτη Γκούφη.

Για καλύτερη εικόνα του ωροσκοπίου σας να διαβάζετε και τον ωροσκόπο σας, δεν τα γράφαμε τζάμπα τόσες ώρες.

ΚΡΙΟΣ

Η κούρασή σας αυτές τις μέρες συγκρίνεται μόνο αυτή της πρωταγωνίστριας στο Roma κι ας έχετε να πιάσετε σφουγγαρίστρα στα χέρια σας από όταν εφευρέθηκαν τα κοντάρια. H φάση “από μέσα πεθαμένος” έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του τεράστιου όγκου των υποχρεώσεών σας, και το βασικό πρόβλημα σε όλο αυτό δεν είναι ότι ζορίζεστε στη δουλειά και δε μπορείτε να ανταποκριθείτε, αλλά ότι βγάζετε τα νεύρα σας εκεί όπου δεν έχει κανένα νόημα/ μέλλον/ προοπτική, ενώ παράλληλα αρνείστε να παραδεχτείτε ότι είναι απλώς μια ζόρικη περίοδος που πολύ σύντομα θα περάσει. Ναι, είναι έγκλημα να λέτε πως μπορείτε να διαχειριστείτε παραπάνω πράγματα από αυτά που ήδη έχετε στο κεφάλι σας (προφανώς μέσα του επικρατεί η παράνοια Mr. Εθνικά Μπούτια εναντίον Εθνικού Σταρ). Γνωριστείτε με την ξεκούραση το Σαββατοκύριακο και μη φοβηθείτε ότι θα σας βγάλουν με το ζόρι στη σύνταξη επειδή δυο μέρες θα ηρεμήσει η ψυχούλα σας και το βασανισμένο σας κορμί.

ΤΑΥΡΟΣ

 Girls just wanna have fun, τραγουδούσε η Σίντι Λόπερ όταν ακόμα ζούσε ο Βαγγέλης ο Γιαννόπουλος και για να βιώσετε το ίδιο, η Πανσέληνος έχει φροντίσει αναμοχλευθούν τα πάθη στη ζωή σας, όπως ακριβώς φρόντισε η νεοφερμένη Emma Stone στο παλάτι της Olivia Colman και τη ζωή της με την Rachel Weisz στην ταινία The Favourite. Το fun, βέβαια, έρχεται και σε γνωστικό επίπεδο, καθώς όχι μόνο υπάρχει κινητικότητα στα γκομενικά, αλλά ξεκαθαρίζετε και τις προθέσεις του Θανάση (ιδίως του επίδοξου) απέναντί σας. Φυσικά, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να βιώσετε τον αποσυντονισμό σε σχέση με το τι κάνετε για τη δουλειά και τις επείγουσες υποχρεώσεις σας, ωστόσο λίγο μεγιεμελέ ποτέ δεν έβλαψε κανένα (εξάλλου το μέτρο στη δική σας ζωή είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε, άσχετα αν θέλετε να πιστεύετε το αντίθετο).

ΔΙΔΥΜΟΙ

Δυο αντίρροπες μεταξύ τους δυνάμεις παλεύουν μέσα σας αυτές τις ημέρες: από τη μία βιώνετε Χαρούλα Αλεξίου, “έχω βαρεθεί τον κόσμο κι όλα μου φταίνε”, βρίσκοντας το νόημα στο σπίτι με την οικογένεια κι από την άλλη ο τρόπος σκέψης σας είναι συγκλονιστικά αποτελεσματικός μέσα στην ανορθοδοξία του. Καλή ώρα σαν τον BlacKkKlansman (ναι, μαύρος αστυνομικός που κατάφερε να διεισδύσει στην Ku Klux Klan και να την ξεσκεπάσει), η σκέψη σας είναι μεγαλειώδης, όμως τα reservations για να την κάνετε πράξη δε θα φύγουν από μπροστά σας, αν δεν ξεκολλήσετε λιγάκι από το σπίτι. Αν αισθάνεστε πως ό,τι κι αν κάνετε κάποιος θα βρεθεί να σας καπελώσει, θυμηθείτε πως το ζητούμενο είναι να βρίσκετε την υπομονή όταν πράγματι οι εξελίξεις γύρω σας δεν έχουν στη ζωή σας μεγάλη επίδραση και να να μην τις παίρνετε προσωπικά. Λίγη (λίγη όμως) “θλίψη” ή έστω υποτονικότητα είναι ωφέλιμη για να ξεκουραστείτε και να πάρετε σύντομα τα πάνω σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ένα υπαρξιακό γουέστερν είναι η ζωή σας, μια συλλογή από ιστορίες χαρμολύπης, αυτοθυσίας και πόνου, που αν γινόταν ταινία, καλή ώρα όπως το The Ballad of Buster Scruggs, θα σημείωνε μεγάλη επιτυχία – ενώ τώρα όλη αυτή η εμπειρία σας “πάει χαμένη” καθώς τη μαθαίνουν μόνο οι δικοί σας άνθρωποι. Οι σκέσεις (πάντα με κάπα οι σκέσεις) σάς προβληματίζουν ξανά μανά αυτές τις μέρες, με το “ποιος είμαι, πού πάω, πότε ήρθα εδώ, θα το φας αυτό το τοστ” να προσδιορίζει την ουσία της καθημερινότητάς σας, η οποία – ευτυχώς – είναι πιο στρωτή από άλλες περιόδους, καθώς τουλάχιστον αυτό που λέτε, αυτό καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι και δεν κάνουν τα δικά τους (ιδίως στη δουλειά). Προσπαθήστε να δουλέψετε ό,τι θεωρείτε πως αξίζει συναισθηματικά στη ζωή σας αυτή τη στιγμή και μην αναλωθείτε με ανθρώπους που το μόνο που θα κάνουν μελλοντικά είναι να σας δώσουν υλικό για ακόμα μια δακρύβρεχτη ιστορία (το sequel).

ΛΕΩΝ

Τι θέλει ένας Λέων για να είναι ευτυχισμένος; Να ασχολούνται μαζί του, να ασχολούνται μαζί του και, όταν δεν ασχολούνται μαζί του, να επίκειται άμεσα το να ασχοληθούν μαζί του. Εντάξει, ενίοτε, όπως αυτή την περίοδο, θέλει και λίγο πάθος στην καθημερινότητά του, λίγο να νιώσει ότι ζει και ότι δε ζει το Ice Age 1 στα συναισθήματά του εξαιτίας του χειμώνα (και του Θανάση, μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό). Γκομενικώς κινούνται πολλά πράγματα, απλώς αναρωτιέστε για το πόσο λυσιτελή θα είναι συνολικά στη ζωή σας – spoiler: αρκεί που κινούνται – ενώ το άλλο ζήτημα που σας απασχολεί είναι τα λεφτάκια και το πώς θα σας μείνει κατιτίς στην τσέπη. Το δεύτερο χρειάζεται απλώς (μια κουβέντα είναι, βέβαια, το “απλώς”) μέτρο και προσοχή. Το άλλο θέλει μόνο να έχετε την καλή διάθεση. Πηγαίνετε να δείτε το If Beale Street Could Talk στο σινεμά, να γαληνέψει η ψυχούλα σας, να δείτε πώς τη δουλεύει ο κόσμος την αμοιβαιότητα και προβληματιστείτε αναλόγως.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Είστε παραπολυέτοιμοι (μια λέξη, ΤΟΣΟ έτοιμοι είστε) να βγείτε στα λιβάδια και να κυλιστείτε και ο μόνος λόγος που δεν το κάνετε είναι επειδή δεν υπάρχουν λιβάδια εκεί όπου ζείτε. Η Πανσέληνος πάνω σας έχει ξυπνήσει την ονειροπόλο πλευρά σας (αυτή που υπό κανονικές συνθήκες συνοψίζεται στο “αφήκετέ με να ηρεμήσω πλένοντας τις κουρτίνες του σπιτιού”), η οποία πλέον θέλει τα όπα της και θα κάνει τα πάντα για να μη χαλάσει το υπαρξιακό της ζεν, τη δημιουργικότητά της και τη διάθεση για ζωή χωρίς περιορισμούς. Βέβαια, οι πειρασμοί να στριμωχτείτε ξανά σε ετεροπροσδιορισμούς εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί έξω, όμως όλοι ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί όταν δείχνετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Δείτε το At Eternity’s Gate για τη ζωή του Βαν Γκογκ (Βανζέλ Παπαντό, Βανζέλ όπως Βαν Γκογκ) διατηρήστε ακέραια την πολύτιμη τρέχουσα πνευματική σας ισορροπία.

ΖΥΓΟΣ

Στην πατρίδα του “Άι σιχτίρ κι εσύ κι ο γρύλος σου” είστε εδώ και χρόνια πρόεδροι και αυτή την εβδομάδα βιώνετε τις αρμοδιότητες στο πετσί σας περισσότερο κι από ό,τι χτύπησαν τα “ΦΕΚ” της Wakanda τον T’Challa στην ταινία Black Panther, όταν ανέλαβε τη θέση του πατέρα του απροετοίμαστος. Προφανώς το “γιατί αυτό έγινε τότε έτσι” και “ποια με καταράστηκε στη ζωή μου έτσι να τυραννιέμαι” δε βγάζουν πουθενά όταν γίνονται μόνο για το σπορ, κι αυτή η Πανσέληνος σάς έκανε να δώσετε πολύ πόνο στον προσωπικό σας υπαρξιακό μαραθώνιο. Βέβαια, από το πουθενά προκύπτουν διάφορα γκομενικά (ή οιονεί γκομενικά, ανάλογα με το adaptability που διαθέτετε αυτή τη σεζόν), αρκεί να μη στριμωχτείτε οικειοθελώς, για τη δική σας “προστασία” απέναντι σε τέτοιο “σοβάρεμα της φάσης”. Το θέμα είναι να μην κωλώσετε σαν την Μαίρη τη μπαρόβια, ό,τι κι αν συμβεί αυτές τις μέρες, όσο λαρτζ κι αν μοιάζει (ή δε μοιάζει).

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

To φρύδι σας (το δεξί συγκεκριμένα) είναι διαρκώς σηκωμένο αυτές τις μέρες, είτε κλασικά γιατί θεωρείτε πως όλοι οι άλλοι είναι στον κόσμο τους (κι αυτό σάς ενοχλεί πρωτίστως αισθητικά), είτε επειδή τίποτα δεν πηγαίνει όπως το θέλετε, ιδίως σε επίπεδο κούρασης με τη δουλειά και την καθημερινότητα. Από τη μία θέλετε να εκτοξεύσετε την κοινωνικότητά σας, γιατί θεωρείτε πως ο χειμώνας πρέπει να αμφισβητηθεί πρώτα στην ψυχή σας κι από την άλλη βλέπετε διαρκώς προβλήματα κι εμπόδια σε ό,τι δυνητικά μπορεί να φέρει χαρά στη ζωή σας. Χαλαρώστε και σκεφτείτε πως έχετε την ικανότητα να (δια)χειριστείτε ανθρώπους και καταστάσεις σχεδόν στο επίπεδο που το έκανε ο Dick Cheney, όπως παρουσιάζεται στην ταινία Vice – εσείς δε χρειάζεται να το πραγματώσετε στον ίδιο βαθμό, βέβαια, εκτός αν επιθυμείτε σφόδρα να καείτε μαζί με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην κόλαση, σε διπλανά καζάνια, για να κάνετε και πράκτις τα εγγλέζικά σας μετά θάνατον.

ΤΟΞΟΤΗΣ

You know the drill, όταν στρώνει η δουλίτσα χαλάνε τα υπόλοιπα (ή νομίζετε ότι “πρέπει” να χαλάσουν) κι εν γένει η συμπαντική ισορροπία όπως (νομίζετε ότι) εκφράζεται πάνω σας είναι ένα λεπτό ζήτημα. Αυτή την περίοδο γκομενικώς πάτε καλά, κυρίως από άποψη ισορροπιών με τον Θανάση, από την άλλη όμως αισθάνεστε σαν ένα αόρατο σκοινί να σας κρατάει στην ίδια θέση (από την οποία, όμως, και να φύγετε, δεν ξέρετε πού θέλετε να πάτε). Και στο σπίτι τα πράγματα είναι καλά, κι αυτό σάς δαιμονίζει ακόμα περισσότερο, ρίχνοντας κι άλλο κάρβουνο στη φωτιά της αβεβαιότητας για το τι ουσιώδες κάνετε στην πραγματικότητα. Αυτό το μπλοκάρισμα, το υπαρξιακό ενδιάμεσο, θα κάνει σταδιακά fade out, στο μεταξύ για να αισθανθείτε κάπως καλύτερα και να δείτε ότι υπήρχαν και μεγαλύτερα προβλήματα εκεί έξω (και για την ακρίβεια ακόμα υπάρχουν), δείτε το Green Book με τον Viggo Mortensen και τον Mahersala Ali.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο “Ψυχρός Πόλεμος” μέσα σας υποχωρεί κι αισθάνεστε πως ό,τι κι αν συνέβη τον προηγούμενο καιρό, τελικά έχετε καρδιά και μάλιστα χτυπάει κανονικότατα. Αυτή η πρωτόγνωρη για την ψυχοσύνθεσή σας αισιοδοξία απειλείται, κλασικά, από τον Κρόνο που παραμονεύει να κουνήσει το δάχτυλο σαν την εισαγγελέα Εφετών Βίρνα Δράκου στον άντρα της για τις έκνομες δραστηριότητές του, όμως εσείς δεν μασάτε για κανένα λόγο μπροστά στην προοπτική να τσιτσινίσετε, έστω, μέσα σε αυτή τη μακρά συναισθηματική χειμερία νάρκη. Νέες δραστηριότητες έρχονται στο προσκήνιο, νέα πράγματα θα δώσουν ένα νέο flair στην καθημερινότητά σας, και όλα αυτά είναι απολύτως επιθυμητά, όσο κι αν το παίζετε δύσκολοι (αυτός είναι ο ρόλος σας σε τούτη τη ζήση, μην το ξεχνάτε). Δείτε λίγο Cold War να νιώσετε κι άλλο, καλά το πάτε.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Αν ήσασταν χαρακτήρας του φανταστικού, θα σας έλεγαν Mary Poppins και θα ήσασταν η πιο ευφάνταστη (ως και “κουλή”, επειδή για εσάς μιλάμε) νταντά του σύμπαντος. Mε ψυχολογία ακούραστης νταντάς που επιστρέφει στο προσκήνιο, όπως η πρωταγωνίστρια στο  Mary Poppins Returns, αποστασιοποιείστε κάπως από τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών και αναρωτιέστε τι πήγε στραβά και τι πήγε (ανέλπιστα) καλά – μήπως και καταφέρετε να το επαναλάβετε με κάποιο τρόπο. Παρότι στην πραγματικότητα το ζητούμενο είναι να ξεκουραστείτε κι εσείς λιγάκι, το μυαλό σας εξακολουθεί να είναι απασχολημένο με το πώς θα περάσετε καλά (και πολύ καλά κάνετε από μια άποψη), ωστόσο έχετε υπόψιν σας πως ενίοτε ένα διάλειμμα από τα “busy γκομενικά” (όπως κι αν τα ορίζετε εσείς αυτά, είτε με έναν άνθρωπο να σας απασχολεί φουλ τάιμ, είτε με πάνω από έναν να σας απασχολούν από ένα δίωρο καθένας) δεν κάνει κακό, κυρίως γιατί σάς βοηθάει να συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ θέλετε να κάνετε εσείς τη νταντά των άλλων, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεστε εσείς μια (μπας και ξεκουραστείτε λίγο).  

ΙΧΘΥΕΣ

Ο μήνας των γενεθλίων σας έχει ξεκινήσει και αισθάνεστε πιο επιτυχημένοι (σε κάθε τομέα) ως και από την Ally στο A Star is Born όταν έβγαλε το πρώτο της σουξέ και χτύπησε γκομενάκι σημαντικό τραγουδοποιό της κάντρι ροκ σκηνής. Όλα μοιάζουν κάπως πιο απλά, κι έτσι δε θα ζοριστείτε ιδιαίτερα να δουλέψετε τις σκέσεις σας (πάντα με κάπα οι σκέσεις) για να βουτήξετε στο βάθος τους (ενδεχομένως και να τις πάτε ως το τέρμα, με επισημοποιήσεις ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε) – αρκεί να μη σας βγει αυτή η παράλογη κτητικότητα πεντάχρονου σε νηπιαγωγείο που του πήραν τη Μπάρμπι τρελοκοτσιδού για να παίξει και κανένα άλλο παιδάκι μαζί της. Γίνονται πράγματα, όπως θα έλεγε και η Βάνα Μπάρμπα, και πρέπει να είστε εκεί πνευματικά για να τα χαρείτε. Το καλύτερο όλων, δε, είναι πως η εγγενής σας τάση να ισοπεδώνετε τα πάντα γιατί αισθάνεστε ταπεινό χαμομηλάκι/ ασήμαντο λιθρίνι έχει υποχωρήσει αρκετά, κι έτσι δε θα υπάρξουν ούτε από εκεί προσκόμματα στη διαδικασία.

* Για περισσότερες προβλέψεις μπείτε στο thedailyowl.gr