ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΥouΤuber: Είναι το επάγγελμα του μέλλοντος;

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling" πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια το YouΤube έχει γίνει δημοφιλές και στη χώρα μας και πολλές είναι οι κοπέλες που έχουν το δικό τους κανάλι. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι το επάγγελμα του μέλλοντος. Εμείς στο www.ladylike.gr σε συνεργασία με το εργαστήριο Διαφήμισης του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλήσαμε με 3 YouTubers της Ελλάδας και σας παρουσιάζουμε όσα μας είπαν.

της Στυλιανής Λεάνδρου

Υπάρχει κάποιος ανάμεσά μας που να περνάει έστω και μια μέρα χωρίς να μπει ακόμα και για πολύ λίγο στο YouTube; Έτσι έστω να ακούσει ένα τραγούδι, να χαλαρώσει λίγο πριν κοιμηθεί! Εγώ την ξέρω την απάντηση. Όχι φυσικά, το YouTube πλέον αποτελεί καθημερινό κομμάτι της επαφής μας με το internet. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά τα οποία μπορώ να πω πως με εξέπληξαν!

Σήμερα, μετά από 11 χρόνια δημιουργίας του, το YouΤube φιλοξενεί πάνω από 505 εκατομύρια κανάλια και τα ποσά που κερδίζουν οι δημοφιλέστεροι YouTubers δεν είναι καθόλου αμελητέα. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών οι πιο επιτυχημένοι Youtubers κερδίζουν 10 με 30 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Tο κανάλι FunToyzCollector που ουσιαστικά παρουσιάζει και διαφημίζει παιδικά παιχνίδια κερδίζει 30 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο! Ω ναι! Περιττό να τονίσουμε πως για αρκετούς είναι πλέον επάγγελμα και όχι ένα απλό χόμπι. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια το YouTube δεν είναι μόνο ένα site για να βλέπεις video clip ή σειρές αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα διαφημιστικά μέσα για πολλές εταιρίες.

Φυσικά όπως πολλά άλλα στη χώρα έτσι και αυτό βρίσκεται λίγο πιο πίσω. Τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα αλλά και εδώ το ποσοστό των Ελλήνων που παρακολουθεί στο YouTube ‘’πράγματα που τους ενδιαφέρουν’’ ανέρχεται σε 68%, κάτι που μας αποδεικνύει πως οι Έλληνες δε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο site μόνο για να ακούσουν μουσική. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν δικό τους κανάλι και κάνουν βίντεο αλλά το ενδεχόμενο να γίνει αυτό η δουλειά τους μοιάζει ουτοπικό! Εμείς μιλήσαμε με τρεις ‘’YouTubers’’ της Ελλάδας και μάθαμε την άποψή τους σχετικά με το YouTube στη χώρα μας, πώς ξεκίνησαν εκείνες τα βίντεο αλλά και πώς πιστεύουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε μερικά χρόνια.

Kate Tzoe

 

Η Κατερίνα διατηρεί κανάλι στο YouTube τα τελευταία 2 χρόνια. «Έφτιαξα με τεράστια δυσκολία το blog μου και άρχισα να ανεβάζω τα post μου». Αργότερα όμως παρακολουθώντας και άλλες Ελληνίδες ‘’youtuber’’ κατάλαβε ότι αυτό θα την εξέφραζε καλύτερα γιατί θα μπορούσε να πει περισσότερα από όσα έλεγε στα post στο blog της και έτσι άνοιξε το κανάλι της στο You tube. «Το πρώτο μου βίντεο είναι τραγικό φυσικά είχα απίστευτο άγχος αλλά μόλις το ανέβασα και είδα ότι αρκετά κορίτσια που παρακολουθούσα στο YouTube με υποδέχτηκαν πολύ θερμά πήρα θάρρος και το μόνο που σκεφτόμουν όλη μέρα ήταν πως θα ξεκλέψω λίγο χρόνο από την δουλεία μου για να κάνω βίντεο».

Η Κατερίνα πιστεύει ότι «Το YouTube μπορεί να σου προσφέρει παρά πολλά πιστεύω ότι μπορεί να σε κάνει διάσημο από το πουθενά είναι ένα μέσο που μπορείς να προβάλεις το ταλέντο σου την δουλειά σου τα πάντα και μπορεί να σε κάνει να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου». Όπως μας είπε για εκείνη το You tube δεν είναι επάγγελμα και το βλέπει καθαρά σαν χόμπι. «το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί μέσα από όλο αυτό και για μένα είναι αρκετό καθώς είναι σαν να πέτυχα το στόχο, μου είναι οι φιλίες που έχω κάνει, γνώρισα πολλές κοπέλες που έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτό για μένα ήταν απίστευτη επιτυχία και με κάνει να μην μετανιώνω ούτε μια στιγμή που αποφάσισα να φτιάξω ένα κανάλι στο YouTube. Οπότε είναι ένα μέσο που μας φέρνει κοντά» (γέλια).

Τέλος πιστεύει ότι στο μέλλον το You tube θα αντικαταστήσει την τηλεόραση καθώς «μπορείς να διαλέξει εσύ αυτό που θα δεις να ψηφίσεις με like και dislike αν σου αρέσει, να πεις την άποψη σου στα σχόλια και γενικά είναι πολύ κοντά στην νέα γενιά κάτι που δεν είναι πλέον η τηλεόραση». Το μόνο αρνητικό του YouΤube πιστεύει ότι είναι το ότι πολλές εταιρείες θέλουν να κάνουν διαφήμιση μέσα από τις κοπέλες που έχουν κανάλι πληρώνοντάς τες ελάχιστα.

Elielizaeli

 

Η Ελίζα είναι κι αυτή μια κοπέλα που διατηρεί κανάλι στο YouTube.« Αποφάσισα να ξεκινήσω το κανάλι μου μετά από πολλές συζητήσεις και αρκετή σκέψη. Βλέπεις το να έχεις ένα κανάλι στο YouTube θέλει κότσια θα έλεγα, ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχουν τόσα ταμπού ακόμα». Το γεγονός όμως πως ήθελε να μπορεί να μοιράζεται την άποψη της για θέματα ομορφιάς και όχι μόνο με άλλα άτομα καθώς και η στήριξη των κοντινών της ατόμων, την βοήθησε να φτιάξει το κανάλι της.

 Όπως χαρακτηριστικά είπε «το YouTube είναι η “νέα τηλεόραση”, μιας και σου δίνει αμέτρητες επιλογές ως προς το τι και ποιον να παρακολουθήσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι έχει μέλλον και σίγουρα όλο και περισσότεροι θα θελήσουν να ανοίξουν ένα κανάλι, κι αυτό θεωρώ είναι αρκετά θετικό!». Φυσικά υπάρχουν και άτομα που λένε ψέματα, βρίζουν και γενικά το περιεχόμενο των βίντεο τους είναι άσχημο αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε χώρο. «Δε ξέρω τι μου επιφυλάσσει το YouTube στο μέλλον, αλλά βλέπω άλλους μεγάλους YouTubers που καταφέρνουν και ζουν μέσα από το χόμπι τους, κι αυτό είναι κάτι που μου ακούγεται ιδανικό!». Αλλά και μέχρι τώρα είναι πολύ χαρούμενη με την πορεία της καθώς έχει καταφέρει να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερό της χρόνο, να κρατάει παρέα σε όσους την παρακολουθούν, να συνεργαστεί με ορισμένες εταιρείες. Κλείνει λέγοντας πως «το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι βρήκα άλλα 13.000 περίπου άτομα που είναι τόσο τρελά όσο εγώ, χαίρονται να με βλέπουν και έχουμε καθημερινή επικοινωνία!».

AnotherMakeUpWorld

 

Μιλήσαμε και με την Κωνσταντίνα η οποία έκλεισε πριν λίγες μέρες 3 χρόνια στο YouTube. «To κανάλι μου το ξεκίνησα το 2013 γιατί στην ουσία έβλεπα πάρα πολλές ξένες Youtuber και δεν μπορούσα να πάρω τα προϊόντα και ένιωθα πως έπρεπε να είμαστε περισσότερες Ελληνίδες. Υπήρχαν βέβαια κάποιες αλλά λίγες. Ένιωθα κι εγώ που έχω ξηρό δέρμα και διαφορετικού είδους μαλλιά από τις υπόλοιπες κοπέλες πως μπορούσα να δώσω κάτι το διαφορετικό (γι’ αυτό και το κανάλι ονομάζεται another makeup world)». Ξεκίνησε και εκείνη από ένα blog και τώρα έχει παράλληλα blog και κανάλι στο You tube. Μελλοντικά βλέπει το κανάλι της να γίνεται όλο και πιο προσωπικό καθώς όσο αυξάνονται οι συνδρομητές της, η σχέση της μαζί τους γίνεται ολοένα και πιο προσωπική καθώς μοιράζεται μαζί τους όχι μόνο νέα σχετικά με την ομορφιά άλλα και ότι συμβαίνει στη ζωή της. Επιπλέον μας λέει πως «ήδη μου έχουν γίνει κάποιες προτάσεις από εταιρείες καλλυντικών, να πάω στο τμήμα marketing και να δουλέψω εκεί γιατί έχουν δει πως εκφράζομαι για τα προϊόντα και τα σχετικά και ο λόγος που το έχω απορρίψει είναι γιατί περιμένω πρώτα να πάρω το πτυχίο μου και μετά θα πάω και εκεί!». Μάλιστα εκείνο που θα ήθελε να γίνει και θεωρεί πιθανό είναι οι διαφημίσεις επί πληρωμή. «μόνο αν κάνετε click στις διαφημίσεις πληρωνόμαστε από αυτές, αλλά αυτό που θα ήθελα να γίνει είναι να γίνονται περισσότερα βίντεο επί πληρωμή στο You tube (sponsored), αυτό γίνεται πάρα πολύ στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα όχι. Το βλέπω αυτό να γίνεται στο μέλλον γιατί θα καταλάβουν οι εταιρείες ότι είμαστε πολύ ισχυρό μέσο διαφήμισης». Άλλωστε η διαφήμιση στο You tube είναι πολύ πιο οικονομική και θεωρείται και πιο αποδοτική από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση.  Κατά τη γνώμη της Κωνσταντίνας το Ελληνικό YouTube σε μερικά χρόνια θα φτάσει λίγο παραπάνω το YouTube του εξωτερικού». Την ίδια την καλύπτει το You tube τόσο στον προσωπικό τομέα μέσω της σχέσης που έχει αναπτύξει με τους συνδρομητές της, όσο και επαγγελματικά καθώς ήδη της έχουν γίνει προτάσεις για δουλειά, ενώ ιδανικά θα έκανε το YouTube επάγγελμα είτε μέσω βίντεο είτε δουλεύοντας σε κάποιες εταιρείες ομορφιάς! «Θεωρώ πως είναι ένα εξαιρετικό μέσο, κάποιος που αγαπά το βίντεο και γενικά τη θεματολογία για την οποία θέλει να μιλήσει μπορεί να εξελίξει το χόμπι του σε επάγγελμα».

Με λίγα λόγια

Εκείνο λοιπόν που είναι ξεκάθαρο σε εμάς είναι πως το YouTube σήμερα κάθε άλλο παρά μια απλή δημοφιλής ιστοσελίδα δεν είναι. Αποτελεί ένα ‘’όπλο’’ για πολλές εταιρίες οι οποίες μπορούν να διαφημιστούν εύκολα και οικονομικά. Είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους όσους έχουν κάτι ιδιαίτερο να δείξουν και μέρα με τη μέρα ανεβαίνει.

Στην Ελλάδα όπως μας είπαν και οι YouTubers που ρωτήσαμε, αν και δεν έχει φτάσει το επίπεδο του εξωτερικού, βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και ενδεχομένως σε μερικά χρόνια να αντικαταστήσει την τηλεόραση και να αποτελέσει για πολλούς το επάγγελμά τους. Όλες οι κοπέλες που ρωτήσαμε, μας είπαν πως είναι ένας χώρος ανοιχτός με πολλές προοπτικές για όποιον έχει όρεξη και του αρέσει αυτό που κάνει. Γι αυτό και εμείς εδώ στο ladylike.gr σε προκαλούμε να μπεις κι εσύ στον κόσμο της ομορφιάς και να γίνεις μέρος αυτού του πολλά υποσχόμενου χώρου στην Ελλάδα.

Αντί να παρακολουθείς τα βίντεο και να σκέφτεσαι τι θα έκανες ή τι θα άλλαζες εσύ στη θέση των κοριτσιών, μπες στη θέση τους και γίνε μία από αυτές. Δεν υπάρχουν ντροπές σε αυτούς τους χώρους και δεν χρειάζονται δεύτερες σκέψεις. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει το να τραβάς βίντεο και θέλεις να δείξεις το ταλέντο σου, στήσε την camera σου και ξεκίνα!