ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Tanya Popovich: Με τη yoga έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου

Έχει ως στόχο να μοιράζεται την αγάπη, την ένωση και τη χαρά που της δίνει αυτή η πρακτική, καθώς και να μεταφέρει τις επιρροές, τις εικόνες και τα αρώματα που φέρνει μαζί της από κάθε ταξίδι. Αυτό τον καιρό, ανακαινίζει τον χώρο που διδάσκει yoga στην Ακρόπολη, το Swaha Yoga Center. Θέλουμε να την γνωρίσουμε και να μάθουμε περισσότερα για εκείνη.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη yoga και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με αυτήν; Έχεις μελετήσει διάφορα είδη yoga;

Οι γονείς μου έκαναν διαλογισμό και όταν ήμουν 14 χρονών μυήθηκα κι εγώ, από τότε άνοιξε μπροστά μου ένας δρόμος τον οποίο ακολούθησα.

Ξεκίνησα να διδάσκω πριν από 12 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα έχω σπουδάσει κλασικά παραδοσιακά συστήματα Yoga στην Ινδία και πιο σύγχρονα στην Αμερική, Ασία και Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύω δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ταξιδεύω (κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια) όπου διδάσκω Yoga σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αν έπρεπε να εξηγήσεις σε κάποιον με λίγα λόγια τι είναι ακριβώς, τι θα του έλεγες;

Yoga είναι δυο πράγματα ταυτόχρονα: η κατάσταση του νου και ο δρόμος (η πρακτική) που οδηγεί σε αυτήν. Λέγοντας λίγα λόγια για την πρακτική, είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το σώμα μας, την αναπνοή μας και την ενέργειά μας για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση μέσα από άσκηση και διασκέδαση.

Η Yoga σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ γιατί σε έναν κόσμο με τόσο έντονους ρυθμούς και πολύ στρες μας βοηθάει να παραμείνουμε στο κέντρο μας και να είμαστε πιο χαλαροί, πιο συγκεντρωμένοι και πιο χαρούμενοι.

Ψάχνοντας λίγα περισσότερα, διάβασα ότι η yoga έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του ’80 στο δυτικό κόσμο, κυρίως ως εναλλακτική ιατρική και φυσική άσκηση. Ωστόσο, στις ινδικές παραδόσεις, απ’ όπου και προέρχεται, έχει κατά βάση ένα διαλογιστικό και πνευματικό πυρήνα. Κατά τη γνώμη σου, τελικά η yoga είναι και τα δύο αυτά μαζί; Τι ισχύει;

Ναι, φυσικά περιλαμβάνει και τα δύο, ωστόσο ο καθένας παίρνει αυτό που θέλει από την πρακτική της Yoga, είτε μόνο την άσκηση, είτε μόνο τον πνευματισμό, ή και τα δύο και όταν μιλάμε για πνευματισμό εννοούμε οποιαδήποτε πνευματική πρακτική μας εκφράζει.

Έχεις εργαστεί και εξακολουθείς ως yoga teacher και εκπαιδεύτρια δασκάλων Yoga  και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Ποιες διαφορές εντοπίζεις στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η yoga εντός και εκτός συνόρων; Βρίσκεις περισσότερη εξοικείωση στο ελληνικό κοινό όσο περνούν τα χρόνια;

Η εμπειρία μου δείχνει ότι στην Ελλάδα ενώ αρκετές γυναίκες κάνουν yoga οι άντρες είναι ακόμη επιφυλακτικοί, σε αντίθεση με το εξωτερικό που στις τάξεις yoga συμμετέχουν και αρκετοί.

Ωστόσο, στη χώρα μας έχουν πάψει να συνδέουν τη yoga με κάτι θρησκευτικό ή πολύ χαλαρό και όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα δυνατό εργαλείο, τόσο για την άσκηση όσο και για την ηρεμία του νου. Πιστεύω όμως ότι όλο και περισσότερος κόσμος υιοθετεί τη yoga στην καθημερινότητα του.

Μίλησέ μου για το Swaha Yoga Center. Είναι ο προσωπικός σου χώρος όπου διδάσκεται η yoga και όχι μόνο, στο κέντρο της Αθήνας. Σωστά;

Το Swaha Yoga Center είναι το σπίτι μας. Ξεκίνησε το 2011, στην αρχή με έντονη τη δική μου παρουσία, στη συνέχεια όμως λόγω των ταξιδιών μου στο εξωτερικό οι συνεργάτες μου συνέχισαν τη λειτουργία του. Μετά από 3 χρόνια έντονης δραστηριότητας μου στο εξωτερικό νιώθω πια ότι μου έχει λείψει το σπίτι μου, η Αθήνα και φυσικά ο χώρος μου το Swaha. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να μειώσω τα ταξίδια μου και να ξαναβάλω την παρουσία μου και την ενέργειά μου στο χώρο που με τόση αγάπη δημιούργησα.

Το Swaha Yoga Center ανακαινίζεται και ανανεώνεται ριζικά και από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί αποκλειστικά κάτω από τη δική μου επίβλεψη. Στο Studio μπορεί κανείς να βρει μαθήματα Jivamuκti Yoga (δυναμικό είδος yoga με ροή), Vinyasa και Hatha Yoga, Pilates καθώς και Aerial Yoga (που μαζί με την ίδρυσή μας το 2011 φέραμε στην Ελλάδα). Επίσης τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα που απευθύνονται σε δασκάλους γίνονται και στο Swaha αλλά και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Ετοιμάζετε με τους συνεργάτες σου (ή και κατά μόνας) κάτι αυτή την περίοδο που θέλεις να επικοινωνήσεις στον κόσμο;

Όσον αφορά το Swaha ετοιμάζουμε έναν νέο ανανεωμένο χώρο με καινούργια μαθήματα. Σε προσωπικό επίπεδο, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κάνω εκπαιδευτικά σε Κρήτη, Καναδά και Φιλανδία και τον Οκτώβρη ξεκινάμε στην Αθήνα την ανώτατη εκπαίδευση δασκάλων yoga για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τελικά, η yoga είναι ένας δρόμος προς την αυτογνωσία; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Φανταστείτε ότι επί 90’ ο νους ξεκουράζεται και το σώμα δουλεύει όπου γινόμαστε ένα με την αναπνοή και την κίνηση, καταλαβαίνουμε τις εντάσεις και τα μπλοκαρίσματα και τα αποβάλλουμε μέσα από την πρακτική  μας καθώς και τα νοητικά μοτίβα που δημιουργούμε, οπότε σίγουρα ερχόμαστε πιο κοντά στο κέντρο μας και στον εαυτό μας.

Αν σου ζητούσα να χαρακτηρίσεις με 3 λέξεις τη θέση που έχει η yoga στη ζωή σου, τι είναι δηλαδή η yoga για σένα, ποιες θα ήταν αυτές;

Αγάπη, μοίρασμα, χαρά σε αυτή τη φάση της ζωής μου, μπορεί στο μέλλον να είναι κάτι άλλο.