ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημιουργικό Εργαστήριο Χαμόγελου του Παιδιού: Όταν η αγάπη είναι το μοναδικό αντάλλαγμα

''Αν θέλεις να πάρεις από τη ζωή και τους ανθρώπους πρέπει πρώτα να δώσεις'' έγραφε ένα λευκό χαρτί στον πίνακα ανακοινώσεων του Εθελοντικού Δημιουργικού Εργαστηρίου του οργανισμού το Χαμόγελου του Παιδιού. Να δίνεις και να προσφέρεις χωρίς να προσδοκάς αντάλλαγμα πάσης φύσεως.

Αρκεί η ηθική ικανοποίηση της προσφοράς για να κινητοποιηθείς. Σε έναν τέτοιο κόσμο, στον ιδιαίτερο κόσμο του Χαμόγελου καταλαβαίνεις πως τα σημαντικά της ζωής είναι κάπου εκεί. Η δύναμη που δίνει η προσφορά είναι αρκετή. Με λόγια δανεικά από τον Νίκο Καζαντζάκη θα λέγαμε πως ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” θα μπορούσε να περιγραφεί μόνο από το ”Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ”. Μαθαίνεις να αγαπάς και να δίνεις χωρίς ποτέ να θεωρείς πως η αλληλεγγύη είναι ελεημοσύνη. Η αλληλεγγύη είναι η κινητήριος δύναμη μιας κοινωνίας που νοσεί.

 

Το Δημιουργικό Εθελοντικό Εργαστήριο δημιουργήθηκε πριν από 6 χρόνια στην προσπάθεια να καλύψει ένα μέρος των εσόδων του οργανισμού. Οι πρώτες μπομπονιέρες και τα πρώτα προσκλητήρια ξεκίνησαν να φτιάχνονται στο πρώτο Σπίτι του οργανισμού στην Νίκαια το 2004. Δημιουργήθηκαν μετά από προτροπή μιας φίλης του οργανισμού για τη βάφτιση του παιδιού της, με υλικά που χορηγήθηκαν από μια βιοτεχνία. Ο κόσμος αγκάλιασε την πρώτη εκείνη απόπειρα και κάπως έτσι ξεκίνησε να λειτουργεί το Δημιουργικό Εργαστήρι στην Αθήνα και στη συνέχεια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Οι εθελοντές είναι ο θεμέλιος λίθος και η ζωή του οργανισμού. Το εργαστήριο έχει 250-300 εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν και στα πέντε τμήματα που το απαρτίζουν. Είδη γάμου-βάφτισης, κουμπαράδες, προϊόντα Χαμόγελου αλλά και παζάρια καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Χριστίνα Σπαθή συντονίστρια του Δημιουργικού Εργαστηρίου μας λέει: ”Θαυμάζω πάρα πολύ τους εθελοντές μας γιατί είναι άνθρωποι σε μία κοινωνία που αυτή τη στιγμή ακόμα και 5 λεπτά που θα δουλέψεις κακοπληρώνεσαι ή δεν πληρώνεσαι έρχονται εδώ και αφιερώνουν 8ώρα χωρίς να περιμένουν καμία ανταμοιβή. Το κάνουν μόνο και μόνο γιατί αγαπούν το Χαμόγελο και γιατί πιστεύουν και νιώθουν πως προσφέρουν σε κάποια παιδιά που μπορεί να μην τα δουν ποτέ. Μπορεί να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τα παιδιά αλλά νιώθουν τέτοια εμπιστοσύνη στο έργο του οργανισμού που εμένα με κάνει τους θαυμάζω. Η αντιμετώπισή τους είναι φοβερή. Το μόνο τους μέλημα είναι να έχουμε περισσότερα έσοδα. Βοηθούν χωρίς να περιμένουν κάτι.”

 

Το Χαμόγελο είναι μία ομάδα με ισότιμα μέλη, μα πάνω από όλα και πρώτα από όλα είναι ομάδα. Εργαζόμενοι και εθελοντές δεμένοι για ένα κοινό σκοπό: Το Χαμόγελο κάθε παιδιού.

Κι αν κάποια στιγμή τα προβλήματα τους πνίξουν με έναν μαγικό τρόπο όλα θα λυθούν. Το βίντεο του μικρού Αντρέα είναι εκεί για να τους θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό. ”Παλαιοί εργαζόμενοι αλλά και εθελοντές βλέπουν το βίντεο του Αντρέα και αυτόματα θυμούνται για ποιο λόγο δημιουργήθηκε αυτός ο οργανισμός. Παίρνουν απίστευτη δύναμη. ”Όποτε νιώθουν πως είναι στενοχωρημένοι ή απογοητευμένοι βλέπουν το βίντεο και αμέσως όλα φτιάχνουν. Βρίσκουν το κίνητρο που χάθηκε μέσα στις δυσκολίες”.

Οι εθελοντές είναι αφανείς ήρωες ενός οργανισμού που επιτελεί κοινωνικό έργο χωρίς κρατική χρηματοδότηση. ”Το Χαμόγελο του Παιδιού” στηρίζεται στο συναίσθημα. Στο συναίσθημα των εργαζομένων, των εθελοντών αλλά και στο δικό μας. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν.

 

Οι τρόποι συνεισφοράς πολλοί. Μπορείς να αγοράσεις είδη γάμου και βάφτισης, σχολικά είδη, είδη σπιτιού και είδη δώρων. Μπορείς ακόμα να στείλεις στους καλεσμένους σου καρτελάκι αντί δώρου. Ο διάφανος κουμπαράς του Χαμόγελου με την κόκκινη σκεπή θα βρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας προκειμένου να μαζευτούν τα καρτελάκια με το όνομα του κάθε καλεσμένου.

”Το Χαμόγελο του Παιδιού” δεν έχει μεγάλους ευεργέτες, εμείς γινόμαστε ευεργέτες στηρίζοντας τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

 

Μάθε τις δράσεις του οργανισμού: www.hamogelo.gr

Εshop: www.hamogelo-eshop.gr/shop/products

Φωτογραφίες: Ανέστης Παπακωνσταντίνου