ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Wildrobe: Το ταξίδι μίας ελληνικής startup στον κόσμο της second hand μόδας

Κάνουμε τα πρώτα δειλά βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η φιλοσοφία του second hand ξεκινά να αλλάζει τους καταναλωτικούς μας ορίζοντες και κερδίζει καθημερινά πόντους. Γιατί έχεις δικαίωμα στο επώνυμο brand ακόμα κι αν το ζώδιό σου στα οικονομικά έλεγε ''κάνε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο φωτεινός''. Ο Κωνσταντίνος Παπαζαφειρόπουλος και η Βάσια Πικρού είναι οι δημιουργοί του Wildrobe, του πρώτου ελληνικού online curated fashion marketplace στο οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ''διαδικτυακές ντουλάπες'' για να πουλάνε και να αγοράζουν second-hand επώνυμα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.

Ονειρεύτηκαν να χτίσουν μία πιο ουσιαστική σχέση με τον πλανήτη ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν στη ”δεύτερη ευκαιρία” πρωταγωνιστικό ρόλο. Στιλιστικοί θησαυροί που μένουν στις ντουλάπες ενώ η θέση τους είναι εκεί έξω. Η Βάσια και ο Κωνσταντίνος είχαν όραμα να δημιουργήσουν έναν συναρπαστικό κόσμο μόδας όπου θα μπορούμε όλοι να φοράμε τον πραγματικό μας εαυτό. ”Να κάνουμε τη μόδα βιώσιμη για τον πλανήτη ενώνοντας τις ντουλάπες όλου του κόσμου.”

Μας καλούν να μοιραστούμε ό,τι δε μας αντιπροσωπεύει πια με ανθρώπους που θα ήταν ενθουσιασμένοι να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, παρατείνοντας έτσι την αξία τους. Στις ”διαδικτυακές ντουλάπες” του Wildrobe μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις κομμάτια από επώνυμα brand σε οικονομική τιμή.

Πρώτα από όλα θέλω να μου πείτε πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;

Γνωριζόμαστε από το σχολείο, κοντεύουμε τα 18 χρόνια γνωριμίας, ωστόσο οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια με το Wildrobe. Ήμασταν και οι δύο σε μια πολύ δημιουργική φάση της ζωής μας και αρχίσαμε να εξερευνούμε ένα πρόβλημα που παρατηρήσαμε ότι υπήρχε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον μας. Ασφυκτικά γεμάτες ντουλάπες με υπέροχα κομμάτια που παρέμεναν αχρησιμοποίητα και σε εξαιρετική κατάσταση. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με όλες τις περιβαντολογικές συνέπειες που απορρέουν από την υπέρογκη και αδιάκοπη παραγωγή καινούργιων ρούχων, μας έδωσε το ισχυρό κίνητρο να αρχίσουμε το εγχείρημά μας.

Μετά λοιπόν από πολλή έρευνα και ανάλυση πάνω στο συγκεκριμένο industry, καταλήξαμε ότι είναι κρίσιμο και σημαντικό να λυθεί αυτό το πρόβλημα ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τα πορτοφόλια των χρηστών μας είτε επιλέξουν να πουλήσουν αντικείμενά τους σε εμάς είτε επιλέξουν να αγοράσουν μοναδικά branded κομμάτια σε μεγάλες εκπτώσεις παρατείνοντας ταυτόχρονα το χρόνο ζωής αυτών.

Να μιλήσουμε για την έμπνευση που είχατε. Βάσια, πόσο δύσκολο ήταν να τον πείσεις να ασχοληθείτε με τη μόδα;

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον ο Κωνσταντίνος έπεισε εμένα παρά το αντίθετο. Εγώ είμαι δικηγόρος Εταιρικού Δικαίου και δεν είχα καμία σχέση με τον χώρο της μόδας, παρά μόνο ερασιτεχνική ενασχόληση και αγάπη. Ο Κωνσταντίνος από την άλλη έχει πολυετή εμπειρία στο fashion industry. Πάντοτε βέβαια με γοήτευε ιδιαίτερα η ιδέα του να δημιουργήσω κάτι από το μηδέν, το οποίο θα ερχόταν να κάνει τη ζωή όσων το χρησιμοποιούσαν πιο εύκολη και ποιοτική, εμπειρία που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί πολύ πιο όμορφη αλλά και πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι περίμενα.

 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης ξεκινάτε τη δική σας start up εταιρεία. Ποιες οι δυσκολίες που είχατε να αντιμετωπίσετε;

Μια startup εταιρεία μπορεί να παραλληλιστεί με τα πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου όταν όλες οι κινήσεις, δράσεις και αλληλεπιδράσεις συντελούνται για πρώτη φορά, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολη η τέλεσή τους. Σημαντικό ρόλο λοιπόν στην κατά το δυνατόν πετυχημένη και αρτιότερη εκτέλεση είναι ο προσδιορισμός μιας ξεκάθαρης στρατηγικής, ο διαρκής πειραματισμός προς την αναζήτηση του επόμενου βήματος, η σκληρή δουλειά αλλά και το πάθος να κάνεις κάθε κομμάτι της υπηρεσίας που προσφέρεις καθημερινά καλύτερη.

Στη ζωή του Wildrobe, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την επιτυχή εκτέλεση παραγγελιών αλλά και τροφοδοσία της πλατφόρμας με νέα μοναδικά κομμάτια κάθε μέρα, σε κάθε στάδιο έχουμε αντιμετωπίσει πολυάριθμα προβλήματα που όλα απαιτούσαν άμεση προσοχή και γρήγορη επίλυση. Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν αυτή της σύνθεσης της κατάλληλης ομάδας συνεργατών και του απαραίτητου δημιουργικού κλίματος για την ανάπτυξη της πλατφόρμας, στην ποιότητα αλλά και στον χρόνο που είχαμε θέσει.

Το Wildrobe αποτελεί μια ιδιαίτερα σύνθετη πλατφόρμα, καθώς πρακτικά πρόκειται για ένα χώρο φιλοξενίας πάρα πολλών “style-shops” με όλες τις δυνατές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, με δυνατότητα κεντρικής οργάνωσης και διεκπεραίωσης όλων των παραγγελιών, αυτόνομης χρήσης της πλατφόρμας από κάθε χρήστη ξεχωριστά, επικοινωνίας όλων των χρηστών μεταξύ τους και διαχείρισης ενός τεράστιου όγκου δεδομένων και λειτουργιών. Ως εκ τούτου ο βαθμός δυσκολίας ανάπτυξης και σχεδιασμού της πλατφόρμας ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Πέρα βέβαια από την πρόκληση του design και development καθεαυτή, κάθε μας βήμα αποτελούσε και αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίζουμε σε καθημερινή βάση, από το να γεμίσει η πλατφόρμα μας με πραγματικά όμορφα και ποιοτικά fashion items μέχρι και να ενστερνιστεί η Ελληνίδα χρήστρια και να αγκαλιάσει το concept του pre-owned και της όλης φιλοσοφίας που το συνοδεύει.

Το ταξίδι μιας startup εταιρείας κατά πλειοψηφία συναντά διαρκώς τρικυμίες, αλλά κάπου εκεί τελικά κρύβεται και η ομορφιά του όλου εγχειρήματος, όταν δηλαδή κανείς καταφέρνει και ξεπερνάει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο απερίσπαστος από το στόχο του που δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσει σε μεγάλη κλίμακα η λύση που προσφέρει και να γίνει αποδεκτή και κατανοητή από όλο το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

 

Τι ακριβώς είναι το Wildrobe;

Το Wildrobe είναι το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό curated fashion marketplace, όπου οι χρήστες του (τα Wildrobegirls μας) μπορούν να πουλάνε και να αγοράζουν pre-owned branded ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ σε πολύ καλή κατάσταση ή ακόμα και καινούργια.

Και το όνομα αυτού;

Μετά από πολλή σκέψη και δοκιμές προέκυψε το όνομα Wildrobe, συνδυασμός των λέξεων Wild και Wardrobe θέλοντας να δώσουμε τη διάσταση ότι τα ρούχα μας δεν θα κάθονται ήσυχα και ξεχασμένα στις ντουλάπες αλλά έχουν ζωή και δεν κάθονται φρόνιμα ποτέ.

Μπορεί κανείς να αγοράσει αλλά και να πουλήσει;

Τα Wildrobegirls μας μπορούν τόσο να βρίσκουν αγαπημένους branded στιλιστικούς θησαυρούς σε απίστευτες τιμές αλλά και να ανοίξουν τις ντουλάπες τους στο Wildrobe πουλώντας ό,τι πλέον δεν φοράνε αλλά φυσικά εξακολουθούν να εκτιμούν και να θεωρούν ποιοτικό.

Τι μπορούμε να βρούμε στο Wildrobe;

Μετά από μόλις έναν χρόνο λειτουργίας μπορεί να βρει κάθε fashionista ό,τι look επιθυμεί. Από πολύ προσιτά κομμάτια μέχρι limited edition luxury bags σε τιμές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 90% μείον της αρχικής τους.

Βάσια, (συγχώρα μας Κωνσταντίνε) υπάρχει ένα κομμάτι που αγάπησες τόσο που τελικά το αγόρασες;

Ομολογώ ότι υπάρχουν αρκετά κομμάτια, καθώς η αλήθεια είναι ότι εμείς βλέπουμε πρώτοι τι ανεβαίνει στην πλατφόρμα και μπορούμε κατευθείαν να τα αγοράζουμε. Το αγαπημένο μου κομμάτι μέχρι σήμερα είναι ένα ψηλοκάβαλο μαύρο Dolce & Gabbana μαύρο denim.

 

Η φιλοσοφία του Wildrobe ταυτίζεται με τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Νιώθουμε πραγματικά τυχεροί κάθε μέρα κάνοντας κάτι που έστω και σε μικρό βαθμό προ το παρόν ξέρουμε ότι συνεισφέρει σε μία διασκεδαστική εμπειρία μόδας, σε έναν πιο υγιή τρόπο κατανάλωσης αλλά και σε προφύλαξη των πόρων του πλανήτη μας που κατασπαταλώνται σε καθημερινή βάση.

Οι νέοι της χώρας φεύγουν δίχως δεύτερη σκέψη για το εξωτερικό. Τι θα τους λέγατε;

Το ερώτημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι σε ποιο μέρος οι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν συνειδητά να χτίσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν, ζυγίζοντας προσεκτικά όλα τα υπέρ και τα κατά που μπορεί να προσφέρει μια χώρα αλλά και η σχετική αγορά στην οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Έτσι λοιπόν εμείς, παρά την οικονομική κρίση και τις γενικότερες δυσχέρειες-κατάλοιπα μιας κουλτούρας που δεν ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά με σοβαρό αντίβαρο την πεποίθηση ότι ερχόμαστε να προτείνουμε μια ουσιαστική λύση σε μια αγορά που είναι πλέον έτοιμη και ώριμη να την αποδεχτεί και να την αξιοποιήσει, σε μια χώρα που θέλει να δοκιμάζει νέες προτάσεις, να πειραματιστεί, να απορρίψει το παλιό και αναχρονιστικό μοντέλο σε πολλούς κλάδους και σε έναν χώρο που πραγματικά μας εμπνέει η ιστορία του και μας ενθουσιάζει η ομορφιά του, πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε το Wildrobe από την χώρα μας. Μια χώρα που γνωρίζουμε, μια αγορά στην οποία κινούμαστε χρόνια και απευθυνόμενοι σε ένα κοινό που πραγματικά καταλαβαίνουμε. Είναι πολύ σημαντικό ως εκ τούτου ο κάθε νέος άνθρωπος να σταθμίσει όλους τους παράγοντες και να χτίσει τη ζωή του σε ένα μέρος που πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει και να κάνει τη διαφορά αλλά και που ταυτόχρονα θα μπορέσει να κάνει μια ποιοτική ζωή όχι μόνο από οικονομική άποψη.