ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

The Greek Bag: Η Κατερίνα Ρότσου κάνει τσάντες τους χάρτες της Ελλάδας

Η Ελλάδα της κρίσης. Για άλλους η ευκαιρία που χάθηκε και για άλλους το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί δίχως δεύτερη σκέψη. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι ένας επαναπροσδιορισμός της διαδρομής. Η Κατερίνα Ρότσου έκανε στροφή 180 μοιρών. Άλλαξε καριέρα, άλλαξε ζωή. ''Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει ότι θ’αλλάξει. Ο ρεαλιστής προσαρμόζει τα πανιά'' (William Arthur Ward).

Η συνταγή της επιτυχίας τελικά υπάρχει. Προσαρμογή με μία δόση τρέλας και μία δόση αγάπης. Τόσο απλό, τόσο μαγικό, τόσο σίγουρο. Όταν η αγάπη κάνει την εμφάνισή της τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ούτε καν η βαθιά οικονομική κρίση. The Greek Bag. Η Κατερίνα κάνει την Ελλάδα τσάντα σε μία προσπάθεια να χαρτογραφήσει τον κόσμο μας, τον κόσμο της.

 

Μεγαλώνει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας αλλά μέσα σε ένα σπίτι που δεν την αφήνει να ξεχάσει τον τόπο καταγωγής της, τη Μεσσηνία. Τελειώνει το σχολείο, μαζεύει τη βαλίτσα της και έρχεται στην Ελλάδα για σπουδές. Στήνει τη ζωή της στην πατρίδα της κάνοντας μαθήματα γερμανικών. Όλα αυτά μέχρι το 2013. Περιμένει υπομονετικά στη σειρά, καθισμένη σε μία σχολική αίθουσα για να μιλήσει με τους δασκάλους της κόρης της. Η ιδέα γεννιέται εκεί. Οι σχολικοί χάρτες που ήταν ακουμπισμένοι πίσω από την έδρα. Αυτό ήταν. Με ένα αντικείμενο φορτωμένο μνήμες θα μιλούσε για τη χώρα μέσα από τη χώρα εν είδει δημιουργικής αυτοαναφορικότητας.

”Είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και σε ένα άλλο κομμάτι. Την εποχή που ξεκίνησα να έχω έντονη την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι άλλο είχε μόλις ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Όλοι ασχολούνταν με τη χώρα μας εντός και εκτός. Σκέφτηκα πως θέλω να καλλιεργήσω κι εγώ τον τόπο μου. Ο τόπος εφόσον είναι εύφορος θα αποδώσει. Ιδανικά σκεφτόμουν ότι θα αποδείξω ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τα πάντα παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό που έχω ως μότο είναι πως φτιάχνουμε μόνοι μας  τις ευκαιρίες μας.  Θα κάνω κάτι ελληνικό, κάτι δικό μου, θα έχω ελευθερία να δημιουργώ εγώ ό,τι μου αρέσει.”

 

 

Ζητά από το δάσκαλο της κόρης της να φωτογραφίσει τον χάρτη και το ταξίδι του Greek Bag ξεκινά. ”Κρατώντας μια totebag επικοινωνείς με το περιβάλλον, μπορείς να δηλώσεις τι πιστεύεις, πού συχνάζεις, πώς νιώθεις και τι ζητάς. Στην περίπτωση της δικής μου τσάντας μιλάς για τον τόπο καταγωγής σου, για τα μέρη στα οποία έχεις ταξιδέψει, για το πού μένεις και για το τι αγαπάς. Αυτοί που μεταναστεύουν θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους κι ένα κομμάτι της πατρίδας τους. Σαν ένα ενθύμιο, σαν μία φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου. Ο τουρίστας μπορεί να πάρει μαζί του τον τόπο στον οποίο πέρασε όμορφες στιγμές.”

Καθισμένη στον καναπέ του σπιτιού της παρακολουθεί tutorials στο Youtube για να μπορέσει να ράψει τις τσάντες της. Μόνη της. Εκείνη και οι ιδέες της. Η πρώτη τσάντα που καταφέρνει να τυπώσει είναι η Αθήνα. Διαδρομές σε μία πόλη που της αρέσει να χάνεται και να ανακαλύπτει ξανά και ξανά. Κάθε γωνιά της πόλης κρύβει πολύτιμα μυστικά. Αγαπημένη της γειτονιά, η Πλατεία Βικτωρίας.

 

”Ξεκίνησα με την Αθήνα σαν ένα τουριστικό προϊόν. Να μπορεί να ‘βγει’ και προς τα έξω. Φοριέται πολύ άνετα και από μία Ελληνίδα αλλά και από μία τουρίστρια. Εγώ συνδέομαι πάντα με τη Μεσσηνία. Χρησιμοποιώ τη φωνητική γραφή για να μπορεί να την διαβάσει και ο επισκέπτης της χώρας με τον σωστό τρόπο. Μεγάλη αγάπη έχω για τους πολεοδομικούς χάρτες. Είναι πιο αφηρημένοι και με γοητεύουν.”

”Στο μετρό έχει πάντα μεγάλη επιτυχία γιατί όλοι προσπαθούν διαβάσουν τι γράφει επάνω. Κρατούσα την τσάντα Μεσσηνία και έπιασα κουβέντα με μία κοπέλα με την οποία τελικά βρεθήκαμε συντοπίτισσες. Προξενεί διάλογο. Πάντα ρωτάω. Μου αρέσει να ακούω τις ιστορίες των ανθρώπων που κρατούν τις τσάντες μου. Θέλω να φαντάζομαι πως στο εξωτερικό μπορεί να γνωρίστηκαν άνθρωποι που τις κρατούσαν.”

 

Τι υλικό χρησιμοποιείς;

Το υλικό είναι ένα λεπτό πολυεστερικό ύφασμα με μια silky υφή, πολύ ελαφρύ.

Ποια περιοχή ”ξεπουλάει”;

Οι Κυκλάδες είναι η πιο ευπώλητη τσάντα, ακόμα και στην Αθήνα.

Πού βρίσκεις τους χάρτες;

Οι χάρτες με μεγάλη δυσκολία βρίσκονται μπροστά μου. Δεν τους βρίσκω, με βρίσκουν. Με έχουν μάθει τώρα και οι φίλοι, οι οποίοι περνούν και μου αφήνουν ό,τι βρίσκουν.

Τα νέα σχέδια;

Κολάν με το ιστορικό κέντρο αλλά και γραβάτες. Η τελευταία που έφτιαξα είναι η Αρμονίας 47Α, η οδός που μένει ο Αλέξης Τσίπρας. Την έχω έτοιμη για να την φορέσει όποτε χρειαστεί.

 

Από γεωγραφία πώς πάμε;

Είμαι εντελώς αγεωγράφητη. Κάτι παραπάνω καταφέρνω τώρα αλλά με δυσκολία.

Ρωτάω για τα επόμενα σχέδια αλλά η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη οπότε καταλαβαίνω πως έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της. Οι χάρτες είναι ένας ζωντανός οργανισμός  που στον καθένα από εμάς λένε όσα θέλει να ακούσει. Οι Greek Bags έχουν συμβολισμούς και μηνύματα για την καθεμία από εμάς ξεχωριστά κι αυτή είναι η φοβερή λεπτομέρεια που τις ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο. Ρομαντισμός, φαντασία, χρώματα και μνήμες. Αυτές οι τελευταίες κάνουν τις τσάντες της Κατερίνας να φορτίζονται συναισθηματικά και να μετατρέπονται από ένα fashion item σε μία καρτ ποστάλ συναισθημάτων.

Τα κάνω όλα αυθόρμητη και με πολλή αγάπη. Δοκιμάζω και συνεχίζω

 

*Μπορείτε να αγοράσετε τη δική σας Greek Bag στο eshop.

**Η Greek Bag φιλοξενείται στην Documenta14.

***Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson