ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Grecian Chic: Μεταξωτά μαντήλια εμπνευσμένα από την Ελλάδα

Η Έλενα Ζουρνατζή είναι μία πραγματική Grecian Chic. Κάνει την Ελλάδα τέχνη. Και η παραμικρή λεπτομέρεια που εμείς προσπερνάμε για εκείνη αποτελεί πηγή έμπνευσης. Σε μεταξωτά μαντήλια που ταξιδεύουν όλο τον κόσμο η Έλενα με τρόπο μαγικό αποτυπώνει την ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα του τόπου μας.

 

Πολυτάλαντη και ανατρεπτική σπουδάζει Graphic Design στο Kingston University και εν συνεχεία 2D Cartoon Animation στο Central Saint Martins. Eπιστρέφει στην Αθήνα και δουλεύει ως graphic designer. Μία από τις πρώτες της δουλειές είναι τα γραφιστικά του εργαστηρίου του Στέλιου Παρλιάρου αλλά και τεσσάρων βιβλίων του.

Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να αναλαμβάνει design projects, όπως μοτίβα για τα προϊόντα του πωλητηρίου του Μουσείου Ακρόπολης, του Μεγάρου Μουσικής και του Μουσείου Γουλανδρή, τα έντυπα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης, τις συσκευασίες της ελληνική εταιρίας παγωτών Kayak, λογότυπα και brochures ξενοδοχείων.

 

Μέσα σε όλα αυτά βρίσκει χρόνο και έμπνευση για να δημιουργήσει τη δική της σειρά με μαντήλια. Όμορφα χρώματα και έξυπνα σχέδια. Ξεχωρίζει αμέσως και τα σχέδιά της γίνονται θέμα από τους μεγαλύτερους bloggers του κόσμου.

Πότε καταλαβαίνεις πως υπάρχει η ανάγκη να εκφραστείς μέσω της σχεδίασης.

Πιστεύω ότι όποιος αγαπάει το σχέδιο, από μικρή ηλικία ανακατεύεται με τα μολύβια, τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές. Έτσι κι εγώ!

Πότε γεννιέται το Grecian Chic;

Η ιδέα γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011 εν πλω, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών.  Εν πλω σχεδιάστηκε και το λογότυπο Grecian Chic. Εν συνεχεία, μου πήρε σχεδόν 2 χρόνια να βρω και να καταλήξω στην εταιρία με την οποία συνεργάζομαι για την παραγωγή τους, στην Αγγλία. Τον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάστηκαν τα πρώτα σχέδια.

 

Ουσιαστικά κάνεις την Ελλάδα τέχνη;

Η Ελλάδα είναι τέχνη! Εγώ απλά εμπνέομαι από την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της και την αποτυπώνω επάνω σε μεταξωτά φουλάρια.

Οποιαδήποτε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει έμπνευση;

Οποιαδήποτε…

Μοιράσου με εμάς τη στιγμή που πήρες στα χέρια σου το πρώτο μαντήλι;

Χαρά, ενθουσιασμός, αγωνία αυτό που λέμε ”γελούσαν και τα μουστάκια μου”.

 

Ποια είναι τα σχέδια που προστέθηκαν φέτος; Πηγαίνουμε Λονδίνο;

Στην κλασσική συλλογή προστέθηκε ένα σχέδιο εμπνευσμένο από τα αρχαία ελληνικά κοσμήματα, το οποίο αφιέρωσα και ονόμασα ”Helen of Troy” και ένα πιο φολκ, εμπνευσμένο από Κρητικά κεντήματα, το “Cretan Embroidery”. Στη συλλογή με τις φιγούρες έρχεται το πρώτο φουλάρι από τη σειρά ”City Line” με την Grecian Chic Lady να ταξιδεύει στο Λονδίνο και να μας παρουσιάζει την πρωτεύουσα της αριστοκρατίας μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας. Την άνοιξη θα μας ταξιδέψει στο ρομαντικό Παρίσι.

Αγαπημένος δικός σου προορισμός;

To Παρίσι. Και δεν το αλλάζω με τίποτα.

 

Κάνε μας μία μικρή περιγραφή παλαιότερων σχεδίων;

Όλα τα σχέδια έως τώρα έχουν ως πηγή έμπνευσης την Ελλάδα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη μυθολογία. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Καλύτερα να τα δείτε.

Με μία φράση το Grecian Chic είναι;

Ένα ελληνικό brand με πολυτελή μεταξωτά φουλάρια τα οποία αποτυπώνουν μοτίβα και χιουμοριστικές φιγούρες από την Ελλάδα του χθες και του σήμερα, όλα σχεδιασμένα στο χέρι και τυπωμένα στην Αγγλία.

 

Στις συλλογές σου υπάρχει μαντήλι για το κακό μάτι;

Στην πρώτη μου συλλογή το 2013, είχα σχεδιάσει ένα φουλάρι αποκλειστικά για την κυρία Liana Vourakis, την ελληνίδα κυρία που για εμένα, έκανε το ”μπλε μάτι” της μόδας. Είναι ένας μεταξένιος και άκρως κομψός τρόπος για να κρατήσουμε μακριά τα κακά μάτια.

Πώς μπορεί να φορεθεί ένα μαντήλι;

Παλιά, οι Ελληνίδες τα φορούσαν στο κεφάλι για να προστατευτούν από τον ήλιο και τον αέρα, σήμερα μπορούν να φορεθούν στυλιστικά με δεκάδες άλλους τρόπους. Το χειμώνα φορέστε το κλασσικά γύρω από το λαιμό σας ή γύρω από τη μέση σας σαν ζώνη, ενω το καλοκαίρι μεταμορφώστε το σε μία ελαφριά ζακέτα ή μία τολμηρή μπλούζα. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα της Grecian Chic και να δείτε ”βήμα-βήμα” τρόπους για να φορεθεί.

 

Ποια είναι η εικόνα που θα ήθελες να έχει ένας ξένος για τη χώρα μας μέσα από τις δημιουργίες σου;

Σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα μας με αρκετούς ”εχθρούς” και κακούς κριτές, θέλω να τους θυμίσω τις ομορφιές μας. Μία μακρά ιστορία, έναν λαμπρό πολιτισμό, μία χώρα με ζωηρά χρώματα, χιούμορ και παραδόσεις.

Πού μπορούμε να γνωρίσουμε το Grecian Chic Style;

Στο χώρο της μόδας κάποιοι ορίζουν το Grecian Chic Style ως το αρχαιοελληνικό στυλ, εγώ λέω ότι είναι το στυλ που επιλέγει να ακολουθήσει η κάθε Ελληνίδα. Οπότε θα πρότεινα να μην ψάξουμε κάπου για να το γνωρίσουμε αλλά να το δημιουργήσουμε μόνες μας.

 

Photo Credits: Portrait by Ioanna Roufopoulou, scarf photos by Grecian Chic