ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι Μικροί Ήρωες (μας) ταξιδεύουν

Πριν από δυόμιση χρόνια η κυρία Ιωάννα, δασκάλα του δημοτικού σχολείου Τρανόβαλτου Κοζάνης, στέλνει ένα γράμμα στην Stoiximan και εκφράζει την επιθυμία της. Μία εκδρομή στην Αθήνα για τους μαθητές της. Κάτι που για εμάς φαντάζει απλό για κάποιους ανθρώπους είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Το πρόγραμμα ''Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν'' γεννήθηκε από αυτήν ακριβώς την επιθυμία και έγινε πραγματικότητα. Μιλήσαμε με την Ιωάννα Κοζαδίνου, υπεύθυνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Stoiximan και θελήσαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και τη φιλοσοφία της εταιρίας.

Ιωάννα Κοζαδίνου, υπεύθυνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Stoiximan

Ποιοι είναι για εσάς οι ήρωες της καθημερινότητας;

Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας θα δείτε να δεσπόζει μια φράση του Γάλλου νομπελίστα συγγραφέα Romain Rolland που λέει ”Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί”.

Πέρα από την ανάδειξη της εκπαιδευτικής πραγματικότητας ποιος είναι ο σκοπός του ντοκιμαντέρ;

Να επικοινωνήσει σε όλους μια διαφορετική Ελλάδα που παρά τις όποιες αντιξοότητες αγωνίζεται, προσπαθεί και τα καταφέρνει.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος “Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν”;

Το πρόγραμμα ”Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν” δημιουργήθηκε με σκοπό να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα και να αναδείξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στις γωνιές της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μια εμπειρία ζωής. Στόχος μας είναι να δούμε τους Μικρούς Ήρωες να μεγαλώνουν, θέλοντας να χαρίσουμε χαμόγελα, γνώσεις και εμπειρίες σε ακόμη περισσότερα παιδιά της ακριτικής Ελλάδας. Να αναδείξουμε την ανιδιοτελή προσφορά των εκπαιδευτικών προς τα παιδιά, για τα οποία προσφέρουν καθημερινά όσα περισσότερα μπορούν. Οι ‘Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν’ είναι ένα ταξίδι από την οικογένεια της Stoiximan φτιαγμένο με πολλή αγάπη για τα παιδιά όλης της Ελλάδας. Και για να μπορέσει αυτό το ταξίδι να συνεχίσει την πορεία του, χρειάζεται τη συμμετοχή σου.Τόσο μέσα από τη δράση ”Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν” όσο και μέσα από το όμορο πρόγραμμα ”Οι Μικροί Ήρωες μαθαίνουν”, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι κάθε χρόνο περισσότεροι από 15.000 μαθητές να επωφελούνται του προγράμματος.

Πώς επιλέγετε τις συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές;

Η λογική πίσω από την επιλογή των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα ”Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν”, επικεντρώθηκε στο αντικειμενικό κριτήριο των δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, όπως αυτό καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι τα Ολιγοθέσια σχολεία αποτέλεσαν προτεραιότητα για εμάς. Με σημείο αναφοράς, στην πρώτη φάση του Προγράμματος, τη νησιωτική Ελλάδα, αξιολογήσαμε πέντε από τις πιο απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές: την Κάσο, τους Αρκιούς, την Ηρακλειά, την Ανάφη και το Τρανόβαλτο Κοζάνης. Η ηπειρωτική περιοχή του Τρανόβαλτου αποτελεί όμως τη μοναδική εξαίρεση, αφού από τον τόπο εκείνο φυτεύτηκε ο σπόρος για να ανθίσει αυτή η ιδέα. Στη δεύτερη φάση του Προγράμματος εξετάζουμε απομακρυσμένα σχολεία πλέον στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Παρόμοιες δυσκολίες αναμένουμε ότι θα συναντήσουμε στην καθημερινότητα των Μικρών Ηρώων και εκεί, αλλά εξίσου μοναδικές ιστορίες περιμένουμε ότι θα έχουν να μας διηγηθούν.

Η κυρία Ιωάννα, δασκάλα του δημοτικού σχολείου Τρανόβαλτου Κοζάνης

Γιατί η Stoiximan επιλέγει τον τομέα της εκπαίδευσης για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο;

Όχι μόνο στην Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, έχουμε καταρτήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, εστιάζοντας στην Κοινωνία, το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό, τομείς που αποτελούν και τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας ΕΚΕ της Stoiximan. Σκοπός μας είναι να συμμετέχουμε πραγματοποιώντας αλλαγές που έχουν ουσία και που αφουγκράζονται πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Και ζητούμενο σε κάθε μας πρωτοβουλία ή συνέργεια είναι φυσικά η κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή, μια καλύτερη επόμενη μέρα για όλους μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι εκτός από το Πρόγραμμα ”Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν” που επικεντρώνεται στα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, πραγματοποιούμε ήδη από πέρυσι και σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ το Πρόγραμμα Basket Αγάπης, μια δράση στήριξης των παιδιών Κοινωνικών Ιδρυμάτων και των τοπικών κοινωνιών.

Διαβάζω πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας;

Επόμενος στόχος μας είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος ”Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν” για τις ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας και φυσικά η συνέχεια του όμορου προγράμματος ”Οι Μικροί Ήρωες μαθαίνουν” για τα σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να δούμε το Πρόγραμμα αυτό να μεγαλώνει συνεχώς, σκορπίζοντας χαμόγελα σε όλο και περισσότερα παιδιά, δίνοντάς τους αφορμές να πιστεύουν σε ένα δικό τους μέλλον, όπως ακριβώς το ονειρεύονται. Πρέπει να πούμε ότι, ειδικά για τη δράση ”Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν”, ανακοινώσαμε πρόσφατα τη δημιουργία του Προγράμματος Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, θέλοντας να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στα παιδιά αυτά, που το έχουν λίγο περισσότερο ανάγκη συγκρινόμενα με τα παιδιά των αστικών κέντρων.

 

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης στη φιλοσοφία μιας εταιρείας;

Κάθε εταιρική δραστηριότητα στηρίζει την επιτυχία της στο να συμβαδίζει και να εξελίσσεται αναπόσπαστα με την κοινωνία και τις ανάγκες της, έχοντας παράλληλα την υποχρέωση να την αφουγκράζεται και να κατευθύνει κομμάτι της ανάπτυξής της σε τομείς και κοινωνικές δομές που χρειάζονται υποστήριξη. Το παραπάνω αποτελεί μια απόλυτα εδραιωμένη πεποίθηση για όλους εμάς στη Stoiximan και υπερβαίνει τα πλαίσια της απλής ανταπόδοσης για την αποδοχή και τη στήριξη που απολαμβάνουμε, συνιστώντας μια στάση ζωής γύρω από το πώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας μέσα στην κοινωνία μας ως εταιρεία, αλλά και ως ενεργοί πολίτες. Αναγνωρίζοντας, με μεγάλη αίσθηση υπευθυνότητας, την ευθύνη του ρόλου μας αυτού, ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα, δομήσαμε, αναπτύσσουμε και υλοποιούμε ένα Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που στοχεύει σε μια ηθική, βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη ανάπτυξη μέσα από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής και συνέργειες που απλώνονται σε ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών εταίρων.