ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκος Μαριάνος: Χορός σημαίνει έκφραση, πάθος και όνειρα

Ο Νίκος Μαριάνος εξελίσσεται διαρκώς. Χορεύει κι εργάζεται στον δικό του ρυθμό. Δυναμισμός, πάθος, αποφασιστικότητα. Χορευτής, χορογράφος, δάσκαλος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής, επιχειρηματίας, ηγέτης σε ομάδα και δημιουργός ορισμένων από τα  μεγαλύτερα live events στην Ελλάδα. Μαθαίνει τα βήματα και θέλει να κάνει διαρκώς κι άλλα ώστε να ξεπερνάει τα όριά του. Το NMDF Dance Convention είναι ένα από αυτά τα μεγάλα βήματα. Τo μεγαλύτερο συνέδριο χορού στην Ελλάδα, επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στις 1, 2 και 3 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ και ο founder του μιλά στο Ladylike για τον χορό, τα όνειρά του και την επιθυμία του να κάνει το NMDF μία παγκόσμια δύναμη.

Πώς μπήκε ο χορός στη ζωή σου;

Η κίνηση πάντα υπήρχε στη ζωή μου. Αρχικά, ασχολούμουν με τον αθλητισμό και τον αγαπούσα, αλλά κάποια στιγμή με τράβηξε η ιδέα του χορού. Όταν το δοκίμασα, το ένιωσα αμέσως σαν κάτι εντελώς φυσικό και δικό μου. Είχα βρει αυτό που με εξέφραζε.

Πότε κατάλαβες ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με το χορό;

Παρόλο που ήμουν σε μεγαλύτερη ίσως ηλικία από ό,τι συνηθίζουν οι περισσότεροι όταν ξεκίνησα τον χορό και απαιτούσε πολλή δουλειά από τη μεριά μου, δεν με ένοιαζε. Με γέμιζε όσο τίποτα άλλο. Έτσι, το αντιμετώπισα σαν τέχνη πλέον και αφιέρωσα άπειρες ώρες στο να το καλλιεργήσω. Κάποια στιγμή αποφάσισα να το πάω στο επόμενο επίπεδο και έκανα αίτηση στη Σχολή Ραλλού Μάνου, όπου και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Έπειτα, συνέχισα την εκπαίδευσή μου στο Pineapple Dance Studio στο Λονδίνο. Απόεκεί και πέρα, κατάφερα να κλείσω πολλές δουλειές ως χορευτής και αργότερα ως χορογράφος και σκηνοθέτης για μεγάλα live events. Και συνεχίζω.

Τι σημαίνει για εσένα ο χορός;

Για μένα ο χορός σημαίνει έκφραση, πάθος, τέχνη, υγεία, όνειρα.

Στο ξεκίνημά σου σε έκαναν να νιώσεις παράξενα-άβολα επειδή ήσουν ένας άντρας σε έναν γυναικοκρατούμενο χώρο;

Ε, όχι. Δεν νομίζω ότι ισχύει απαραίτητα αυτό. Υπάρχουν πολλοί άνδρες στον χώρο αυτό. Αλλά και γυναικοκρατούμενος να ήταν, δεν θα ένιωθα παράξενα ή άβολα.

Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα είδη χορού; Κάθε είδος σου γεννά διαφορετικό συναίσθημα;

Το κάθε στιλ χορού σίγουρα έχει τον δικό του χαρακτήρα και σου βγάζει κάτι διαφορετικό. Αν έπρεπε να επιλέξω όμως, θα έλεγα ότι το αγαπημένο μου στιλ είναι το Commercial Jazz, καθώς έχει επιρροές από streetdancing, όπως hiphop και breakdance, αλλά και άλλα είδη, όπως jazz και ballroom. Εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς κι έτσι δεν το βαριέμαι ποτέ. Αυτό χρησιμοποιώ κυρίως και στη δουλειά μου, στα videoclips και τα shows.

Μπορείς να εντοπίσεις ποιο είναι το σημείο που απογειώνει την καριέρα σου; Ένα γεγονός, ένας άνθρωπος, μία στιγμή.

Σίγουρα όταν ίδρυσα τη σχολή χορού Nick Marianos Dance Factory. Ήταν καθοριστική στιγμή στην καριέρα μου. Έχοντας έναν δικό μου χώρο με βοήθησε πολύ να εδραιωθώ, όχι μόνο σαν χορευτής, αλλά και ως χορογράφος, δάσκαλος και σκηνοθέτης. Μου άνοιξε τον δρόμο για πολλές συνεργασίες και με ενέπνευσε να οργανώσω το NMDF Dance Convention. 

Διαβάζουμε πως έχεις κάνει διάσημες συνεργασίες και έχεις συμμετάσχει σε πολύ σημαντικά events. Υπάρχει κάποια ή κάποιο που ξεχωρίζεις; Που έχει για εσένα εξέχουσα θέση;

Είμαι ευγνώμων για όλες τις συνεργασίες που έχω κάνει στην καριέρα μου, γιατί όσο μικρή ή μεγάλη, μου έχουν μάθει κάτι πολύτιμο. Σίγουρα όμως, ξεχωρίζω τη συνεργασία που έχω τα τελευταία χρόνια με το MAD TV. Ως σκηνοθέτης και χορογράφος των μεγάλων live events του καναλιού, όπως είναι το ΜadWalk και τα MAD VMAs, έχω την ευκαιρία να δουλέψω με μία ταλαντούχα κι επαγγελματική ομάδα, αλλά και με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Τα συνδυάζει όλα.

Είσαι ο founder του NNMDF Dance Convention. Ποια ανάγκη σε οδήγησε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας;

Παρόλο που είχα ανοίξει τη σχολή χορού Nick Marianos Dance Factory στη Γλυφάδα, ήθελα να κάνω κάτι με παγκόσμια απήχηση, με σκοπό να καθιερωθεί η Ελλάδα ως πρότυπος προορισμός στην εκπαίδευση χορού. Έτσι, σκέφτηκα να διοργανώσω ένα συνέδριο που θα φιλοξενούσε χορευτές και καταξιωμένους καθηγητές απ’όλο τον κόσμο.

Μίλησέ μας για το NMDF Dance Convention.

Το NMDF Dance Convention είναι το πρώτο και μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο χορού στην Ελλάδα και φέτος θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στο ΟΑΚΑ, στις 1, 2 και 3 Μαρτίου. Υποδεχόμαστε χορευτές όλων των επιπέδων και υποσχόμαστε ένα επικό τριήμερο γεμάτο χορό και μουσική.  Όσοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα μαθήματα χορού από 14 παγκοσμίως καταξιωμένους καθηγητές, παρέα με άλλους χορευτές απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα έχουμε πάρτι και πολλές εκπλήξεις.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το NMDF Dance Convention;

Όπως είπα και προηγουμένως, έχω βάλει στόχο να καθιερωθεί η Ελλάδα ως πρότυπος προορισμός στην εκπαίδευση χορού. Το NMDF Dance Convention με φέρνει ακόμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο. Με τη βοήθεια της ομάδας μου έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και αποτελεί πόλο έλξης χορευτών και καθηγητών απ’όλο τον κόσμο.

Πολλοί ξένοι χορογράφοι παίρνουν μέρος στο συνέδριο. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται χορευτικά η Ελλάδα; Θεωρείς πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ώστε κάποια στιγμή να διοργανώσεις το συνέδριο μόνο με Έλληνες και να έχει την ίδια ανταπόκριση;

Έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη. Όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον χορό και το επίπεδο έχει ανέβει πολύ. Μην ξεχνάμε,όμως, ότι οι χορογράφοι του εξωτερικού έχουν πρόσβαση σε άλλου είδους εκπαίδευση κι έχουν μεγαλώσει με άλλα ακούσματα. Αυτό σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα που έχουν και είναι υπέρ μας να δούμε τι έχουν να μας διδάξουν.

 

Λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους του NMDF Dance Convention

Η Nika Kljun ζει στο Λος Άντζελες και συνεργάζεται με ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως Beyonce, Jennifer Lopez, Ne-yo, Pitbull, T-Pain, One Direction, Cher Lloyd, Jessica Sanchez, Donna Summer, Kaya Jones, Gina Katon, Matt Pokora, Herb Alpred, Macy’s fashion tour, Monsters of hip hop και άλλοι. Ο Brian Friedman, θεωρείται μύθος για την χορογραφία περιζήτητος δάσκαλος για την Britney Spears κι ακόμη τους Justin Bieber, Beyonce, Mariah Carey, Christina Aguilera, Rihanna.

Ο αμερικανό-αφρικανός Philip Ladaniel Wright, η Delaney Glazer όπου τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει στον κόσμο με πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες από την πρώτη της περιοδεία με την Helene Fischer, στο Purpose World Tour του Justin Bieber, και πιο πρόσφατα στην περιοδεία Heartbreak on a Full Moon του Chris Brown, η ηθοποιός και χορεύτρια Jade Chynoweth, ο Jake Kodish μοναδικός στο Popping και στο Contemporary hip hop, ο Andrey Boyko περίφημος ρώσος χορευτής και χορογράφος, η Nicole Kirkland η οποία έχει χορογραφήσει τους Prince, Gwen Stefani, Nicole Scherzinger, Iggy Azalea & πολλούς άλλους.

Ο Yanis Marshall με συμμετοχή στο τσίρκο του Ηλιου, ο CJ Salvador με τη συμμετοχή του στην περιοδεία της Selena Gomez, ο Ιρλανδός Zacc Milne που συνεργάζεται με τους ImmaBeast, ο Dexter Carr ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Joss Stone, την Katy Perry, την Kelly Rowland και την Beyonce, και ο Kirill Tsyganou όπου στην ηλικία των 18 ετών μετακόμισε στη Μόσχα και εντάχθηκε στο studio NEW YORK Dance όπου δίδαξε μαθήματα σε περισσότερες από 30 πόλεις της Ρωσίας ως προσκεκλημένος χορογράφος.

Info: Το NMDF Dance Convention επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στις 1, 2 και 3 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ.