ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας Τσουρός: “Δεν σνόμπαρα ποτέ τα πρωινά”

Δε βάζει ταμπέλες, του αρέσει η ψυχαγωγία αλλά θα επέστρεφε στην ενημέρωση που είναι και η μεγάλη του αγάπη. Ο Κώστας Τσουρός επιδιώκει τις αλλαγές και μαθαίνει μέσα από αυτές τα όριά του. Σπούδασε Φιλολογία, έκανε ρεπορτάζ στην ΕΡΤ, παρουσίασε δελτίο ειδήσεων, βρέθηκε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 και από εκεί στο παρκέ του Dancing with the stars.

Είσαι ένας άνθρωπος που τολμά και δε φοβάται να εκτεθεί. Ήσουν έτσι από την αρχή της καριέρας σου, όταν ξεκινούσες πριν από 14 χρόνια στην ΕΡΤ;

Πέτρα που δεν κυλάει, χορταριάζει. Μου αρέσουν οι αλλαγές γιατί σε κάνουν να είσαι πιο ενεργός, να βλέπεις περισσότερα πράγματα. Με αυτό το σκεπτικό έχω κινηθεί και στην προσωπική και στην επαγγελματική μου ζωή. Ξεκίνησα ως φιλόλογος και μεταπήδησα στο ρεπορτάζ. Αρχικά έκανα εκκλησιαστικό, μετά εκπαιδευτικό, μετά οικονομικό, μετά πέρασα στην παρουσίαση εκπομπής, στην παρουσίαση δελτίου ειδήσεων. Έφυγα από την ΕΡΤ, πήγα στον ΑΝΤ1 και στη συνέχεια μετακινήθηκα στο Πρωινό. Έχω αποδείξει με την πορεία μου πως μου αρέσουν οι αλλαγές και τολμώ να τις κάνω. Δε με φοβίζουν γιατί μαθαίνω μέσα από αυτές. Έτσι κι αλλιώς αν δεν κάνεις δοκιμές δεν ξέρεις και τι σου ταιριάζει περισσότερο. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά κάνεις και λάθη.

Έχεις εντοπίσει κάποιο λάθος που γυρνώντας πίσω ενδεχομένως δε θα το έκανες ξανά;

Νομίζω πως επαγγελματικά μου έχουν πάει καλά τα πράγματα οπότε δε θεωρώ πως κάτι δε θα το έκανα ξανά. Οι επιλογές μου βγήκαν σωστές, ευτυχώς.

Ποια είναι η πρώτη σου αντίδραση όταν σου κάνουν την πρόταση για το Dancing with the stars;

Το Dancing with the stars ήταν ένα πρόγραμμα που το έβλεπα και μου άρεσε. Μου άρεσε να βλέπω πως ένας άνθρωπος μέσα σε λίγες ημέρες μπορούσε να μάθει μία ολοκληρωμένη χορογραφία, όταν δεν έχει σχέση με το χορό. Και ως τηλεθεατής έβαζα τον εαυτό μου στη θέση των διαγωνιζόμενων και αναρωτιόμουν αν κι εγώ θα μπορούσα να το κάνω. Όταν έγιναν οι συζητήσεις για το φετινό Dancing κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι θα ήθελα να το κάνω. Η πρόταση έγινε τελείως ξαφνικά. Ενώ ήθελα να το κάνω όταν έγινε η επίσημη πρόταση, σάστισα γιατί έπρεπε να σκεφτώ επί του πρακτέου. Ήρθα αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και έπρεπε να σκεφτώ αν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω. Είπα θα το σκεφτώ λίγο πιο σοβαρά αλλά τελικά αποφάσισα πως είναι κι αυτό στο πλαίσιο των αλλαγών που μου αρέσει να κάνω.

 

Η σχέση σου με το χορό πριν τη συμμετοχή σου;

Η σχέση μου με το χορό εξαντλείται στους παραδοσιακούς χορούς. Δώσε μου τσάμικο, ικαριώτικο, καραγκούνα να σου τα χορέψω. Με αυτά που μαθαίνω τώρα δεν είχα καμία επαφή.

Η καθημερινότητά σου έχει αλλάξει τελείως με το Dancing;

Δεν έχω ούτε λεπτό για εμένα. Έχει αλλάξει τελείως η καθημερινότητά μου. Μόνο πρόβες.

Δήλωσες πως σε έκριναν πολύ αυστηρά. Έχεις παράπονο;

Παράπονο δεν έχω γιατί όλοι επιτελούμε ένα έργο. Εμείς χορεύουμε, η κριτική επιτροπή λέει την άποψή της. Εγώ, ούτως ή άλλως λόγω της θέσης μου στην πρωινή εκπομπή που σχολιάζω δεν έχω θέμα με τα σχόλια. Δηλαδή αν είχα εγώ πρόβλημα θα ήταν λίγο υποκριτικό γιατί κι εγώ σχολιάζω τα πάντα. Ήμουν έτοιμος για όσα θα ακούσω απλά ένιωσα πως ήταν πιο υπερβολικοί σε σχέση με την προσπάθεια που κατέβαλα. Όπως το είπα χαρακτηριστικά, ένιωσα πως με ξεφτίλισαν με την έννοια πως εγώ χόρεψα κι εκείνοι είπαν πως δεν το έκανα. Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα, καθένα από αυτά έχει τη λογική του και με μαθαίνουν να βελτιώνομαι.

 

Πριν από μία δεκαετία αν σε ρωτούσα ποια είναι η άποψή για τα πρωινά τι θα μου έλεγες;

Πάντα ήμουν άνθρωπος της ηλικίας μου και της γενιάς μου. Δεν έβαζα ποτέ ταμπέλες στη ζωή μου οπότε όλα αυτά δεν ήταν μακριά από εμένα. Ως τηλεθεατής παρακολουθούσα τα πρωινά. Μου αρέσει η ψυχαγωγία πάρα πολύ. Δεν είχα ποτέ αρνητική άποψη. Έβλεπα πως οι συνάδελφοι που ήταν στις πρωινές εκπομπές απλά έκαναν κάτι διαφορετικό από εμάς που ήμασταν στην ενημέρωση. Δεν έκρινα πως το ένα είναι καλό και το άλλο κακό. Πολλοί κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό. Ποτέ δεν τις σνόμπαρα, αν και έχει ακουστεί από συναδέλφους της ψυχαγωγίας πως το έκανα. Σε καμία περίπτωση δε συνέβαινε αυτό. Μάλιστα θεωρώ την ψυχαγωγία εξίσου σημαντική με την ενημέρωση.

Πώς αποφασίζεις να φύγεις από τη «βαριά» ενημέρωση και να μπεις στην ψυχαγωγία;

Δεν περίμενα πως θα έκανα τότε αυτό το βήμα γιατί και στο παρελθόν είχα δεχθεί αντίστοιχες προτάσεις και είχα αρνηθεί. Δε σκεφτόμουν πως θα άλλαζα μετερίζι, δεν ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου. Με φώναξε ο Τζώνης Καλημέρης, τότε διευθυντής προγράμματος του ΑΝΤ1, όταν είχε φύγει ο Γιώργος Λιάγκας από το Πρωινό, όχι για τον αντικαταστήσω αλλά χρειάζονταν έναν άνθρωπο της ενημέρωσης για να μπορεί να διαχειριστεί δημοσιογραφικά αν προέκυπτε επικαιρότητα. Αυτή ήταν η αρχική προσέγγιση που μου έκαναν. Είχα πάρα πολλούς ενδοιασμούς, μίλησα με την Φαίη πάρα πολλές ώρες κι εκείνη με έπεισε πως θα έχω το χώρο μου στην εκπομπή και ότι μπορώ να μεταφέρω τη δική μου ιδιοσυγκρασία

 

Σου ταιριάζει;

Δεν ξέρω αν μου ταιριάζει, ξέρω πως μου αρέσει. Αισθάνομαι καλά με αυτή μου την επιλογή γιατί είναι κάτι που το έχουμε χτίσει σωστά με την ομάδα και έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας. Είναι μία εξαιρετική συνεργασία που βάζω το βιογραφικό μου. Νιώθω άνετα και είναι σα να μιλάω στην παρέα μου. Τα θέματα που συζητάμε στην εκπομπή είναι τα ίδια με αυτά που συζητά ο κόσμος με τους φίλους του. Νιώθω τυχερός που αισθάνομαι παρέα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι.

Παρακολουθείς ακόμα δελτία ειδήσεων;

Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι. Παρακολουθώ ανελλιπώς και είναι το πρόγραμμα που επιλέγω στην τηλεόραση. Μικρή απιστία τον τελευταίο μήνα με τις πρόβες για το Dancing που δεν προλαβαίνω ούτε αυτό να κάνω. Ενημερώνομαι όμως για τα θέματα της επικαιρότητας.

Θα επέστρεφες στην ενημέρωση; Κι αν ναι, θα ήταν εύκολο μετά το πέρασμά σου από την ψυχαγωγία;

Ναι, θα επέστρεφα. Έχω αποδείξει πως τη δουλειά στην ενημέρωση την κάνω καλά οπότε φαντάζομαι πως αυτό χρειάζεται. Νομίζω πως δε με χαρακτηρίζει το γεγονός ότι τώρα κάνω ψυχαγωγία. Είναι ένα ατού να μπορείς να τα κάνεις και τα δύο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία της ενημέρωσης και ποια της ψυχαγωγίας;

Της ψυχαγωγίας είναι πως εκθέτεις τον εαυτό σου και καλείσαι να γίνεις οικείος. Το δύσκολο είναι να μπορέσεις να αφεθείς και να πας κοντά στο κοινό που σε παρακολουθεί. Στην ενημέρωση μεγάλο ρόλο παίζει η εγκυρότητα.

 

Αν έκανες δική σου εκπομπή ποιο θα ήταν το κόνσεπτ;

Θα μου άρεσε μία infotainment εκπομπή σαν αυτή που έκαναν ο Σπύρος Χαριτάτος και ο Γιώργος Καραμέρος στον ΑΝΤ1 και συνδύαζε ψυχαγωγία και ενημέρωση. Το κόνσεπτ που μου αρέσει πιο πολύ φέτος στην τηλεόραση είναι το «Still Standing» της Μαρίας Μπεκατώρου. Θα με έβλεπα σε κάτι τέτοιο. Έχω σε κάθε τομέα και κάτι που μου αρέσει.

Υπάρχει μία εκπομπή ή ένα σήριαλ που αγαπάς ιδιαίτερα;

Παρακολουθούσα το «Παρά Πέντε» και μου άρεσε πάρα πολύ και η εκπομπή της Μαρίας Χούκλη στην ΕΡΤ «Ομιλείτε Ελληνικά», ως φιλόλογος έχω μία αδυναμία στη γλώσσα.

 

Αναδημοσίευση από το TV Έθνος