CELEBRITIES

Η Βαλάντω Τρύφωνος κάνει καινούργια αρχή

Καθόμουν στο γραφείο και άκουγα το καινούργιο τραγούδι της Βαλάντως Τρύφωνος ''Μοιάζει με Αγάπη''. Θυμήθηκα την συμμετοχή της στο Greek idol και το ντουέτο της  με την Άννα Βίσση- hello- στο τραγούδι Δώδεκα. Πρέπει να έχω δει αυτό το βίντεο πάνω από 30 φορές. Ήταν το πιάνο; Ήταν η συγκίνηση; Ήταν το Δώδεκα που αγαπώ τόσο πολύ; Δεν ξέρω τι με έκανε να ξεχωρίσω αυτή την εκτέλεση του Δώδεκα. Το σίγουρο είναι πως η Βαλάντω μέσα από εκείνο το live με είχε κερδίσει. Ήθελα πολύ να την γνωρίσω από κοντά και να που έγινε.

Θέλω ο κόσμος να αγαπήσει τα τραγούδια μου. Έχω δουλέψει σκληρά για να βγουν αυτά τα κομμάτια, κρύβουν μια αλήθεια μέσα τους, είναι κατάθεση ψυχής.

Ήρθε η μεγάλη μέρα. Πάντα έχω άγχος στις συνεντεύξεις και δύσκολα μου περνάει. Αυτή την φορά ήταν διαφορετικά. Με το που άνοιξε η πόρτα και μπήκε η Βαλάντω δεν είχα καθόλου αμηχανία όπως ούτε κι αυτή, το άγχος είχε εξαφανιστεί και ο ενθουσιασμός μας ήταν εμφανής.

Τα πρώτα βήματα

Ασχολείται με την μουσική από την πρώτη δημοτικού και είχε ζητήσει από τους γονείς της να κάνει μαθήματα πιάνου. Τραγουδούσε σε χορωδίες και σε παραστάσεις του σχολείου μαζί με άλλα παιδιά μέχρι που η καθηγήτριά της Ευρυδίκη, την πλησίασε και της είπε ”Έλα δαμέ εσύ μιτσικουρού” που σημαίνει ”Έλα εδώ μικρή μου”. Το τραγούδι ήρθε πολύ φυσικά. ”Το τραγούδι είναι η δεύτερη μου αναπνοή.”

Στην ερώτηση αν δεν ήταν τραγουδίστρια τι θα ήθελε να ήταν μου απάντησε πως θα ασχολείτο με αυτό που είχε σπουδάσει. ”Εnvironmental science, δηλαδή θα ήμουν έξω στην φύση, να παίρνω μετρήσεις και φυσικά θα τραγουδούσα παράλληλα. Πιθανότατα θα ασχολούμουν με ηφαίστεια γιατί σε αυτό ειδικεύεται η σπουδή μου. Θα ήθελα να ήμουν στην Ισλανδία. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο εκτός από το τραγούδι.”

Μετά τις σπουδές της στην Αγγλία, πήγε στην Κύπρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα να δουλέψει. Μετά από λίγο καιρό θα έφευγε για να κάνει το μεταπτυχιακό της και κάπου εκεί, ήρθε το τρέιλερ του Greek Idol για να της αλλάξει την ζωή.

”Όταν βγήκα νικήτρια στο Greek idol, ήμουν μουδιασμένη. Στην πορεία κατάλαβα πως εκτός από το τραγούδι που αγαπώ, έχω και μια υποχρέωση προς τον κόσμο που με στήριξε και με στηρίζει ακόμα. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.”

Οι επιτυχίες

 

Της είναι αξέχαστα εκείνα τα χρόνια που συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη αλλά θεωρεί ως καλύτερη περίοδο της ζωής της μέχρι στιγμής, εκείνη που έπαιξε σε μιούζικαλ.

Ναι, η Βαλάντω Τρύφωνος είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με ανθρώπους που εκτιμά, όπως ο Μέμος Μπεγνής, η Ελένη Δήμου και ο Παναγιώτης Πετράκης. Η ίδια σε τραβάει σ’ ένα μουσικό ταξίδι με την φωνή της. ”Ήταν μια πρωτόγνωρη και διαφορετική εμπειρία – αν και δύσκολη στην αρχή, γιατί είχα πρόζα και χορό. Μου άρεσε όμως αυτό που βιώνουν οι ηθοποιοί. Βλέπεις τον καθένα να δημιουργεί μια άλλη περσόνα και αυτή η αλλαγή είναι πολύ γοητευτική.

Μετά από εκείνο το όμορφο καλοκαίρι, την πλησίασε ο Δημήτρης Μαλισσόβας και πέρσι τον χειμώνα εμφανιζόταν στην παράσταση ”Μια Ελλάδα θέατρο” μαζί με τον Γιάννη Μπέζο, την Χριστίνα Αλεξανιάν, την Παναγιώτα Βλαντή, τον Κωνσταντίνο Καζάκο και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη. ”Ήταν μεγάλη τιμή που δούλεψα με τον Γιάννη Μπέζο. Αυτή η παράσταση ήταν- όσο κλισέ και αν ακούγεται- ένα μεγάλο σχολείο.”

Ο καινούργιος της δίσκος

Πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε το καινούργιο της τραγούδι ”Μοιάζει με Αγάπη” σε μουσική του Ayo Olatunji και στίχους του Άλκη Ιωάννου.

 

”Παλιότερα δεν μπορούσα να καταλάβω τους καλλιτέχνες που έλεγαν πως δεν μπορούν να επιλέξουν το καλύτερο τραγούδι μέσα από το δίσκο. Όμως όντως είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις, είναι όλα παιδιά σου. Η επιλογή τελικά, του συγκεκριμένου τραγουδιού, έγινε με βάση το ένστικτο και πιστεύω πως δεν πέσαμε έξω.”

Εδώ και ένα χρόνο η Βαλάντω βρίσκεται συνέχεια στο στούντιο για να ετοιμάσει τον πρώτο της της δίσκο. ”Ετοιμάζουμε ένα άλμπουμ που θέλουμε να είναι αληθινό, να γίνει με αγάπη απέναντι στα τραγούδια. Χωρίς ταμπέλες, marketing, και υποβοηθήματα. Να μιλήσει η μουσική και ο στίχος. Έχουμε επιλέξει να δουλέψουμε με φυσικά όργανα (έγχορδα, πνευστά, drums, κιθάρες, πιάνα, rhodes, organs, χορωδίες), σε μεγάλα στούντιο με ωραίους – ηχητικά – χωρούς, έτσι ώστε ο κάθε μουσικός να μπορέσει να αφήσει το δικό του στίγμα σε αυτή τη δουλειά. Μπορεί ο δίσκος να γράφει το όνομα μου, αλλά είναι μία συλλογική προσπάθεια”.

Το άλμπουμ αναμένεται να βγει το φθινόπωρο του 2016 και η Βαλάντω παρεβρίσκεται σε όλη την διαδικασία σχεδόν καθημερινά. Το καλοκαίρι θα είναι και πάλι στο στούντιο, με τη live μπάντα της αυτή τη φορά, ετοιμάζοντας το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το προσεχές φθινόπωρο.

Το όνειρο

Στην ερώτηση με ποιους τρεις καλλιτέχνες θα ήθελε να συνεργαστεί, δυσκολευόταν να αποφασίσει. Μετά από αρκετή πίεση μου είπε πως θα χαιρόταν αν είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τον Παύλο Παυλίδη, τον Κωνσταντίνο Βήτα και με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. ”Πιστεύω πως όταν συνεργάζονται άνθρωποι βγαίνουν πάρα πολύ ωραία πράγματα. Απ’ όλους όσους έχω συνεργαστεί έχω μάθει πολλά και έχω ανακαλύψει πτυχές του εαυτού μου που δεν ήξερα.

”Το τραγούδι είναι η δεύτερη μου αναπνοή.”

Σε πέντε χρόνια από τώρα, η Βαλάντω θέλει να είναι καλά στην υγεία της, σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Όσο αφορά στο τραγούδι θα ήθελε να αγαπηθούν τα κομμάτια της. ”Τα τραγούδια αυτά αποτελούν μία κατάθεση ψυχής για μένα. Ελπίζω να τα αγαπήσει ο κόσμος, όσο τα αγαπήσαμε και εμείς”.

3 πράγματα που δεν ήξερες σίγουρα για την Βαλάντω:

– Λατρεύει τη θάλασσα και σκέφτεται να ξεκινήσει μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης.

– Μαγειρεύει καταπληκτικά φαγητά, με σπεσιαλιτέ τα μεξικάνικα fajitas.

– Πιστεύει πως όλοι άνθρωποι μπορούν να τραγουδήσουν, με σκληρή δουλειά.