ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μυρτώ Κάζη είναι μανούλα (σε όλα της)

Γάμοι, παιδιά, φρου φρου, μπιμπερό, μπομπονιέρες, λέξεις πολύ μακριά από μένα και ό,τι θα ήθελα να συζητήσω - πόσο μάλλον να γράψω - παίρνοντας συνέντευξη από μια γυναίκα. Βέβαια όταν τηλεφωνούσα στη Μυρτώ Κάζη, ήξερα ότι σ' αυτή τη φάση της ζωής της  περιμένει το δεύτερο παιδί της (σ.σ. η συνέντευξη έγινε λίγο καιρό πριν) και τρέχει ένα site - yesido.gr - γύρω από τον γάμο. Τα γρανάζια στον εγκέφαλό μου κάπου σταμάτησαν να λειτουργούν.

– Δε θέλω να συζητήσουμε για μαμάδες και γάμους και ροζ και τέτοια τόσο, εντάξει.

– Α, τέλεια γιατί κι εγώ έχω βαρεθεί να μιλάω όλο γι’ αυτά.

Η αντίδραση από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής συσκευής που βρισκόταν κάπου στην Κηφισιά, έκανε τον εγκέφαλό μου να επαναλειτουργήσει με φυσιολογικούς ρυθμούς ενθουσιασμού για μια ακόμα συνέντευξη.

H Mυρτώ με υποδέχτηκε στο σπίτι της με ένα τεράστιο χαμόγελο και μια εξίσου τεράστια κοιλιά που χωρούσε την πιτσιρίκα η οποία ευθύνεται για το νέο hashtag #bithaki2. Εκείνη και ο Τάσος, έχουν ήδη τον Οδυσσέα, εδώ και ενάμιση χρόνο για να γεμίζουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους. Τους αξίζει μία παράγραφος αφιερωμένη στο δικό τους love story θαρρώ.

Είχα πάει σε ραντεβού για μια εκπομπή. Περίμενα κάποιον μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο – έτσι τουλάχιστον τον είχα πλάσει εγώ στο κεφάλι μου – να συζητήσουμε τα της συνεργασίας μου με το κανάλι. Μπαίνω μέσα βλέπω έναν τύπο με τζιν, tattoo, T-shirt. Eγώ περίμενα να ρθει ο άλλος κύριος αλλά τελικά δεν ήρθε ποτέ γιατί ο Τάσος ήταν αυτός με τον οποίο είχα το ραντεβού. Έγιναν όλα αμέσως. Σε 7 μήνες ήμουν έγκυος. Μείναμε μαζί σε 10 μέρες, πήγα σπίτι του, δεν έφυγα ποτέ και δεν υπήρξε καν ενδοιασμός “τι κάνουμε, ή μήπως να ρωτήσω τις φίλες μου” Ήμασταν κ οι δύο τρελαμένοι. Νιώθαμε ότι αυτό είναι που ψάχναμε και πάμε να το ζήσουμε“.

 

Η Μυρτώ είναι δημοσιογράφος. Έχει σπουδάσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωση στο Πάντειο και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο. Η αρχή έγινε από την εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων στον Best και έπειτα οι πόρτες στην καριέρα της άνοιγαν από μόνες τους. “Δεν έκανα ποτέ κανένα μεγάλο επαγγελματικό άλμα. Δεν είμαι πολύ των μεγάλων αλλαγών, μου αρέσουν τα μικρά, σταθερά βήματα. Θέλω να είμαι στα νερά μου και να με εκφράζει αυτό που κάνω”.

Δεν έχω την κάψα να γίνω ντε και καλά η υπερπαρουσιάστρια, για να γίνω γνωστή. Μου αρέσει πιο πολύ όταν βλέπω τη δουλειά μου να χαίρομαι και να μη ντρέπομαι.

“Γενικά είμαι και λίγο φλώρος στη ζωή μου. Δεν κάνω extreme πράγματα ούτε σε προσωπικό επίπεδο, ούτε στη διασκέδαση, ούτε επαγγελματικά. Λειτουργώ αυτοπροστατευτικά, θέλω στο τέλος της μέρας να μπορώ να πω ότι όλα πήγαν μια χαρά. Στα media ακόμα και μια φωτογραφία σου είναι αρκετή για να σε σιχαθούν, οπότε θέλει συνέχεια να σκέφτεσαι, να σκέφτεσαι τα πάντα: από το τι θα βάλεις στο instagram, μέχρι την εκπομπή που θα είσαι του χρόνου”. Μιλώντας για εκπομπές, η κουβέντα πάει κατευθείαν στην τηλεόραση, την οποία και βάζει τρίτη στη σειρά προτίμησης, με πρώτο το γράψιμο, και δεύτερο το ραδιόφωνο.

Μου εξομολογείται το πρόβλημά της: Η Μυρτώ δε μπορεί να παρακολουθήσει κάτι χωρίς να κοιμηθεί. Βέβαια, και η ίδια η ελληνική τηλεόραση δεν την βοηθάει. “Η κακή τηλεόραση με ενοχλεί πάρα πολύ. Μου προκαλεί σύγχυση. Δεν έχω κάποια εκπομπή πέρα από το Join us και το Ράδιο Αρβύλα που να την παρακολουθήσω για περισσότερο από 5 λεπτά χωρίς να νευριάσω. Η κακή παρουσίαση με εξοργίζει και μ’ ενοχλεί που η τηλεόραση ήταν – και συνεχίζει να είναι – γεμάτη από άτομα που δεν είναι δημοσιογράφοι. Θεωρώ ότι το να έχεις τελειώσει ένα παν/μιο στοιχειωδώς, είναι πολύ βασικό ώστε να ξέρεις τι ρωτάς και να μη χρειάζεσαι να έχεις μπροστά σου μια κάρτα να σου λέει “θα ρωτήσω τον διπλανό μου πώς αισθάνεται”.

Το κακό με τη δημοσιογραφία είναι ότι δεν είναι σαν την ιατρική που για να κάνεις εγχείρηση πρέπει να ‘σαι γιατρός. Για να κάνεις δημοσιογραφία μπορείς να είσαι οποιοσδήποτε: ο καθένας κάνει ραδιόφωνο, τηλεόραση, γράφει, βλέπεις κείμενα και τραβάς τα μαλλιά σου. Ενώ είναι ένας υπέροχος χώρος, με χαλάει η αμορφωσιά των ανθρώπων που βρίσκονται σ’ αυτόν.

Σήμερα η Μυρτώ συμμετέχει στην εκπομπή Join Us, τα Σαββατοκύριακα την ακούμε στο Love Radio, αλλά η βασική της ενασχόληση είναι το Yesido.gr και το Υes-i-am.gr. Πριν τρία χρόνια γεννήθηκε το Yesido σαν προσωπικό blog και εδώ και αρκετό καιρό είναι leader στην αγορά.”Δούλευα σ’ έναν όμιλο που χρεοκόπησε απ’ όπου και μου χρωστάνε πάρα πολλά λεφτά. Έτσι είπα ότι εγώ δε θέλω να κρέμομαι από κανέναν απατεώνα και θα κάνω κάτι δικό μου κι ό,τι γίνει. Είχα στο μυαλό μου μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας: όταν θες να δημιουργήσεις πρέπει να σκεφτείς τι λείπει από την αγορά. Οι καλές ιδέες είναι συνήθως οι πιο απλές. Συνήθως αυτό που ψάχνεις είναι δίπλα στα πόδια σου, δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε σύνθετα”.

 

Θέλω να γράφω τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Καλή φάση να είσαι μαμά, είναι τέλειο, αλλά δεν παίζει να μη βαριέσαι κάποιες στιγμές. Το μωρό είναι βαρετό. Κάποιες φορές θες να βγεις με τον άντρα σου. Όταν το μωρό δεν τρώει κι επί μια ώρα λες “έλα να κάνουμε το αεροπλανάκι”, κάποια στιγμή τα νεύρα σου δεν είναι καλά“.

Σημείωση: Όταν τραγουδάτε στο μωρό σας να προτιμάτε την “ωραία πεταλούδα” που έχει 4 στροφές και βολεύει. Το “αχ κουνελάκι” δεν έχει και πολύ στίχο και είναι βαρετό.

Ο γάμος δεν είναι μόνο μπουκλίτσες και τέτοια. Έχει και άγχος και τα μισά ζευγάρια κάνουν έναν τσακωμό επιπέδου χωρισμού πριν παντρευτούν. Χαλάς πολλά λεφτά και μετά τα κλαις. Αυτό δεν υπήρχε κάπου να εκφραστεί γιατί σε όλα τα sites έβλεπες υπέρλαμπρες πριγκίπισσες με νυφικά, ενώ δεν είναι έτσι. Θεωρώ ότι και τα δυο sites πάνε καλά γιατί μιλάνε πιο αληθινά“.

Στα σημαντικότερα του να ξεκινήσεις μόνη σου μια δουλειά όμως, είναι και οι άνθρωποι που θα σε πλαισιώσουν. Σίγουρα είναι βασικό να είσαι το μυαλό που θα έχει την ιδέα, αλλά χρειάζεσαι κι εκείνους που θα την υλοποιήσουν. Η Μυρτώ μου λέει πως έχει αλλάξει πολύ κόσμο μέχρι να καταλήξει στην ομάδα που έχει σήμερα. “Η επιλογή των ανθρώπων είναι σκάκι, αλλά είναι πολύ σημαντικό στη ζωή. Η ομάδα σου πρέπει να αγαπάει το site σαν δικό της, να μην σε εκθέτει, να την εμπιστεύεσαι τυφλά“.

Την ρωτάω για τον αριθμό των γάμων στους οποίους πάει, δεδομένου ότι το site της φροντίζει να σε καθοδηγήσει στους καλύτερους επαγγελματίες για να οργανώσεις την πιο υπέροχη μέρα της ζωής σου. “Φαντάζομαι θα σε καλούν συνέχεια”. Η απάντησή της περιέχει μάλλον και τη συμβουλή για τον τέλειο γάμο: “Με καλούν, αλλά δεν πάω συχνά σε γάμους. Δεν πάω όταν νιώθω ότι δεν έπρεπε να με έχουν καλέσει. Θέλω να πάω σ’ ένα γάμο που θα ξέρω ότι θα είναι ο φίλος μου, θα συγκινηθώ, θα περάσω καλά και θα είμαι εκεί. Αν με καλέσουν κάπου και ξέρω ότι το κάνουν από υποχρέωση, θα χρησιμοποιήσω την τέλεια δικαιολογία των μωρών και δε θα πάω. Αυτοί που μένουν τελευταίοι, είναι αυτοί που έπρεπε να έχεις καλέσει“.

Αν κάτι μου έμεινε από τη συζήτηση με τη Μυρτώ, ήταν η αγάπη και ο ενθουσιασμός στο βλέμμα της, όταν μου μιλούσε για όλους τους τομείς της ζωής της. Ξέρει πόσο τυχερή είναι και φροντίζει να το υπενθυμίζει κάθε μέρα στον εαυτό της, χωρίς να χρειάζεται κάτι να την ταρακουνήσει για να εκτιμήσει όσα έχει. Στα νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο, η Μυρτώ συμβουλεύει να δουλεύουν πολύ, να μην επηρεάζονται από τα social media τόσο και να μη γκρινιάζουν. Στις μαμάδες έχει να πει “κουράγιο”. “Να απολαμβάνουν αυτό που έχουν. Είναι τόσο ζόρι η μητρότητα και η καθημερινότητα γεμίζει απαιτήσεις και άγχη που αναπόφευκτα σε κάνει τρελή. Να χαλαρώσουν να κάτσουν πιο πίσω και να νιώσουν πόσο υπέροχο είναι που έχουν ένα τέλειο μωράκι“.

Φωτογραφίες: yesiam.gr