ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Mαριάννα Χαλκιαδάκη του Vintageholic blog λατρεύει την Grace Kelly, τα ’20s και το στιλ της κάνει θραύση στις γιαγιάδες

Από μικρή, λάτρευα τις παλιές ταινίες. Νομίζω ότι σκηνές από ταινίες, όπως στο γεμάτο σασπένς "Rear Window"  (1963) του Alfred Hitchcock, όπου ο δολοφόνος (Raymond Burr) «πιάνει στα πράσα» τον τραυματισμένο James Stewart που τον παρακολουθεί από το παράθυρό του, είναι από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Φυσικά, ατάκες όπως το "We'll always have Paris" στο θρυλικό "Casablanca" (1942) που ξεστόμισε ο γοητευτικός Humphrey Bogart στην πανέμορφη Ingrid Bergman ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως ο έρωτας μπορεί να είναι ανιδιοτελής. 

Θρυλικές σκηνές του κινηματογράφου σαν αυτές είναι και ο λόγος που έχω μια αδυναμία στις δεκαετίες του ’40-’60. Αποτελούν έμπνευση για εμένα. Το στιλ μέχρι και οι iconic παρουσίες (και ερμηνείες) ανδρών και γυναικών στη μεγάλη οθόνη, νομίζω ότι έχουν επηρεάσει τις εμφανίσεις μου, μέχρι και τον ρομαντικό τρόπο που αντιμετωπίζω τον έρωτα. Γι’ αυτό, σε οτιδήποτε «ρετρό», λυγίζω. Εξ’ ού και ο θαυμασμός μου απέναντι σε προσωπικότητες, σαν αυτή της Μαριάννας.

Να σου συστήσω τη Μαριάννα (σε περίπτωση που δεν τη γνωρίζεις ήδη): έχοντας το δικό της vintage blog εδώ και 7 χρόνια, το Vintageholic blog, η Μαριάννα Χαλκιαδάκη έχει ενστερνιστεί το vintage lifestyle για τα καλά. Από το στιλ, τα μαλλιά αλλά και τον τρόπο ζωής της, η blogger είναι πιστή ακόλουθος της ρετρό αισθητικής. Τη θαυμάζω πολύ, λοιπόν, γι’ αυτό. Θεωρώ ότι είναι πολύ απαιτητικός αυτός ο τρόπος ζωής. Το να ζει κανείς σε μια εποχή σαν τη σημερινή και να υιοθετεί το lifestyle παλαιότερων δεκαετιών, το βρίσκω τρομερά θαρραλέο.

 

Θέλει κότσια να μπορείς καθημερινά να ντύνεσαι με ρούχα που δεν μπορείς να βρεις σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα ρούχων. Πρέπει κάποιος να είναι αφοσιωμένος σε αυτόν τον τρόπο ζωής, 24 ώρες το 24ωρο ώστε να είναι διατεθειμένος ν’ αντιμετωπίζει τα βλέμματα του κόσμου, που ας είμαστε ειλικρινείς στη χώρα μας μπορεί να γίνουν λίγο αδιάκριτα. Η Μαριάννα δηλώνει ότι ο περισσότερος κόσμος την αποδέχεται. Πιστεύω ότι οφείλεται στα vibes που εκπέμπει. Όταν ένας άνθρωπος υποστηρίζει ένα στιλ, στα ρούχα για παράδειγμα, που τον εκφράζει απόλυτα -όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Μαριάννας-, είναι κάπως αναπόφευκτο να μη γίνει «αποδεκτός», γιατί πολύ απλά είναι ο εαυτός του.

 

Μου αρέσει πολύ αυτό στη Μαριάννα και επειδή φέτος, νιώθω την ανάγκη το καλοκαίρι μου να γίνει λίγο πιο vintage* αποφάσισα να μιλήσω με την αγαπημένη μας Vintageholic blogger, με σκοπό να μας αποκαλύψει όλα τα μέρη που επισκέπτεται όταν θέλει να ψωνίσει, να φάει, να χορέψει και γενικά να ασπαστεί το vintage lifestyle στο έπακρο. Πάρε, λοιπόν, μια παγωμένη FIX Άνευ στο χέρι -δεν έχει αλκοόλ, όποτε μπορείς να πιεις μια-δυο παραπάνω, χωρίς ενοχές-, και απόλαυσε την κουβέντα που έκανα μαζί της. Η FΙΧ Άνευ, πάντως είναι ο καλύτερος σύμμαχος στο φετινό ρετρό καλοκαίρι που θέλω να περάσω, μιας και δεν έχει πολλές θερμίδες, ενώ προσφέρει την αυθεντική γεύση μπύρας, άνευ αλκοόλ, για απόλαυση, άνευ προηγουμένου. Enjoy λοιπόν.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς αποφάσισες να γίνεις blogger;

Είμαι η Μαριάννα, είμαι 26 χρονών (για λίγο ακόμα) και εδώ και 7 χρόνια ακούω και στο Vintageholic. Το blog μου γεννήθηκε ένα Σεπτέβρη, κάπου μεταξύ εξεταστικής και μαθημάτων – σπουδάζοντας στην Κέρκυρα, μακριά απ’το σπίτι μου, ήθελα να βρω έναν δημιουργικό τρόπο να περνάω το χρόνο μου. Ήταν η εποχή που ανακάλυπτα το στιλ μου, και πάντα μου άρεσε να γράφω και να φωτογραφίζω, οπότε το blog ήρθε λίγο αβίαστα.

 

Γιατί vintage; Τι είναι αυτό που σε τραβάει στις δεκαετίες του ’50 και του ’60;

Το vintage είναι lifestyle. Θυμάμαι από μικρή να ελκύομαι από ταινίες εποχής και αντικείμενα-αντίκες (εποχή δημοτικού τώρα). Η μαμά μου είναι φαν του κλασσικού επίσης – μάλλον κυλάει στο αίμα. Οι δεκαετίες αυτές είχαν χρώμα, λάμψη, χαρά, και καταπληκτική μόδα και μακιγιάζ. Λατρεύω και τα ’20s, για διαφορετικούς λόγους βέβαια.

Έχεις κάποια γυναίκα “icon”; Κάποια προσωπικότητα από τις δεκαετίες αυτές που -είτε ενδυματολογικά, είτε σαν χαρακτήρας- σε εμπνέει περισσότερο;

Σίγουρα η Grace Kelly και η Elizabeth Taylor, γιατί εκτός του ότι συνδύαζαν ομορφιά και στιλ, είχαν πολύ δυνατές προσωπικότητες. Ωστόσο λατρεύω και τη Dita Von Teese – είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο σύγχρονο vintage icon.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου μαγαζιά στην Αθήνα με vintage ρούχα;

Αν και κατά βάση ψωνίζω από το internet, δε χάνω ευκαιρία να περάσω μία βόλτα από το London Boutique στο Χαλάνδρι, την Αμερικάνικη Αγορά ή το Kilo Shop στο κέντρο της Αθήνας.

Το αγαπημένο σου μέρος για καφέ ή φαγητό που αποπνέει ρετρό αισθητική;  

Το ”Upper” στο Σύνταγμα για καφέ, το ”Quartier d’ Athenes” στο Πανεπιστήμιο για φαγητό και το ”Minnie the Moocher” στο Κολωνάκι για ποτό.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν αρκετά vintage μαγαζιά στην Αθήνα για διασκέδαση; Ποιο είναι το “go-to” μέρος που ξέρεις ότι θα απολαύσεις την αγαπημένη σου swing ή rock n’ roll μουσική;

Το ”Blue Fox” νομίζω πως είναι το πιο φημισμένο bar για τέτοιου είδους μουσική, ωστόσο για χορό βγαίνω σπάνια έως καθόλου. Προτιμώ μέρη όπως το ”Drunk Sinatra”, για πιο νωχελικές καταστάσεις. Η vintage αισθητική έχει γίνει trend οπότε υπάρχει πληθώρα επιλογών πλέον.

 

To concept του blog σου είναι βασισμένο στο vintage lifestyle. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το υποστηρίξεις αυτό τον τρόπο ζωής στη σύγχρονη εποχή;

Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζω με το blog είναι η σχετικά περιορισμένη θεματολογία. Ειδικά στον τομέα των ρούχων και της ομορφιάς τα brands είναι συγκεκριμένα οπότε πρέπει συνεχώς να σκέφτομαι νέες ιδέες πάνω στην ίδια βάση. Τα υπόλοιπα, είναι απλά η ζωή μου. Είμαι ο εαυτός μου και γράφω για ό,τι βρίσκω ενδιαφέρον, στα πλαίσια του προσωπικού μου vintage γούστου.

Πώς βλέπεις τον κόσμο ν’ ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής σου; Αντιδράει ο κόσμος όταν βλέπει να φοράς vintage ρούχα; Νιώθεις ότι ο Έλληνας / Ελληνίδα είναι εξοικειωμένος/η με το vintage στιλ αλλά και lifestyle;

Αυτό που προκαλεί τον Έλληνα είναι η ακρότητα, κι εγώ είμαι πολύ κλασική για κάτι τέτοιο, νομίζω. Σε πολλούς φίλους ξέρω ότι οι επιλογές μου φαίνονται “too much” ή «πολύ τολμηρές» για τα δικά τους δεδομένα, αλλά πραγματικά δε θυμάμαι κάποιο αρνητικό σχόλιο από άγνωστο. Επίμονες ματιές θα υπάρξουν, αλλά όχι κάτι κακό, ξέρω πως είναι και απλά περιέργεια. Κάνω θραύση στις γιαγιάδες πάντως.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρετρό beauty look;

 

Αγαπώ το κλασσικό μαύρο eyeliner με ροδακινί χρώματα στο πρόσωπο και τα μάτια και καλοσχηματισμενα κόκκινα χείλη. Όσο για τα μαλλιά, ένα turban σώζει πάντα την κατάσταση δίνοντας extra πόντους στιλ.

Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που θέλει να υιοθετήσει το ρετρό στιλ; Ποια είναι τα must κομμάτια που πρέπει να υπάρχουν στην ντουλάπα μιας “vintage style” αρχάριας;

Αρχικά, θα πρέπει να διαλέξει τη δεκαετία που την εκφράζει. Αν επικεντρωθούμε στα αγαπημένα ’50s που προτιμά και ο περισσότερος κόσμος, ένα midi pencil ή κλος φόρεμα με ίσια λαιμόκοψη είναι η εύκολη λύση. Από κει και πέρα, πολύ βολικά για την καθημερινότητα είναι τα ψηλόμεσα capri παντελόνια, οι midi κλος φούστες, και τα απλά μονόχρωμα t-shirts ή τύπου polo μπλουζάκια, σε συνδυασμό με flat παπούτσια ή λευκά πάνινα sneakers. Μεγάλο ρόλο παίζει στο τελικό αποτέλεσμα το σωστό μακιγιάζ και φυσικά οι συνδυασμοί και οι ποιότητες των ρούχων.

*Ζήσε και εσύ το απόλυτο vintage καλοκαίρι, με μια μπύρα FIX Άνευ. Η FIX Άνευ τιμάει το παρελθόν και το παρόν και καινοτομεί προσφέροντας μια μπύρα χωρίς αλκοόλ που μπορούμε ν’ απολαύσουμε όλο το καλοκαίρι! Διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση της μπύρας, μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό, άνευ αλκοόλ. Για τις μικρές ή τις μεγάλες παρέες, για μέσα ή έξω από το σπίτι, για μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ, η FIX Άνευ αποτελεί την απολαυστική συνειδητή επιλογή.