ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώτα Νέγκα: “Όλοι μας έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς”

Αρκούν 3 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα για να αγαπήσεις έναν καλλιτέχνη; Να ερωτευτείς ένα τραγούδι και να νιώσεις την καρδιά σου να φτερουγίζει από τον πόνο ενώ ακούς μια άγνωστη φωνή να τραγουδάει κάτι που, προφανώς, δεν γράφτηκε για σένα, αλλά περιγράφει απόλυτα κάτι που έχεις ζήσει εσύ και μόνο εσύ; Αρκούν. Τουλάχιστον αυτό συνέβη στη δική μου περίπτωση, όταν άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου ''Με τα μάτια κλειστά'' που το ερμήνευσε μοναδικά η Γιώτα Νέγκα.

Δεν θα είμαι καθόλου υπερβολική αν πω ότι είχα περάσει μέρες ολόκληρες ακούγοντας στο repeat αυτό το τραγούδι, το οποίο (με έναν μαγικό τρόπο) σε κάθε ακρόαση μου γεννούσε διαφορετικά συναισθήματα. Κάπως έτσι καλωσόρισα στη ζωή μου (και στις playlists) τη φωνή της Γιώτας Νέγκα, η οποία σχεδόν 10 χρόνια μετά από τότε που την πρωτάκουσα παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες μου.

Το καλοκαίρι, μάλιστα, είχα την ευκαιρία να την ακούσω live για πρώτη φορά, στο Αρχαίο Θέατρο της Λιβαδειάς, όπου εμφανίστηκε λίγο πριν κλείσει ο κύκλος των καλοκαιρινών συναυλιών και ερμήνευσε τραγούδια που αγαπάει και μεγάλωσε μαζί τους. Όταν της ανέφερα ότι ήμουν και εγώ εκεί, χαμογέλασε και μου είπε με τη βαθιά φωνή της ”Ήταν μια από τις πολύ ωραίες συναυλίες του καλοκαιριού, που θυμάμαι και εγώ, ήταν ονειρεμένο μέρος”.

Δεν ξέρω πώς μπορεί να φαντάζεται κανείς αυτή τη γυναίκα από κοντά, εγώ στο μυαλό μου την είχα προσγειωμένη, που στη φωνή και στα μάτια της όμως βλέπεις ότι υπάρχει ένταση και συναίσθημα. Και ακριβώς αυτό αντίκρισα. Μια γυναίκα δυνατή, με χαμόγελο που σε μαγνητίζει και μια φωνή που θέλεις να ακούς για πάντα, γιατί σου προκαλεί τόσα συναισθήματα και ένα βαθύ αίσθημα οικειότητας.

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή πρεμιέρα της ταινίας ”Τζαμάικα”, την οποία ντύνει μουσικά το ζεϊμπέκικο ”Ανοιχτοί Λογαριασμοί”, που έχει γράψει ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Οδυσσέας Ιωάννου και ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα, βρεθήκαμε ένα απόγευμα και μιλήσαμε για μουσική, συναίσθημα, λάθη και μαθήματα.

Φωτογραφίες Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η κουβέντα μας ξεκίνησε από τις παραστάσεις που παρουσιάζει από τις 16 Δεκεμβρίου στο PassPort Κεραμεικός με τίτλο ”Φύλλο ανδρικό”, στις οποίες ερμηνεύει όλα τα αγαπημένα της τραγούδια που έχουν πει άνδρες καλλιτέχνες. ”Θέλω να τους δώσω πίσω, ας πούμε, τη γλύκα που μου έχουν χαρίσει μέσα από τα τραγούδια τους, όλη αυτή αν θέλεις την εντός εισαγωγικών διδασκαλία που έχουν κάνει σαν τραγουδιστές στους επόμενους. Ας πούμε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Στέλιος Καζαντζίδης έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα, όπως και ο Σωκράτης Μάλαμας, Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σαββόπουλος και φυσικά ο Ξυλούρης. Είναι τεράστιες προσωπικότητες, έχουν πει τραγούδια που έχουν φωλιάσει μες στις καρδιές μας και θέλησα να τους αντιγυρίσω αυτή την αγάπη, και να τους θυμηθούμε όλοι μαζί” είπε χαρακτηριστικά για τις παραστάσεις που ετοίμασε και η φωνή της ένιωθες να γλυκαίνει και να πλημμυρίζει από αγάπη για αυτό το project.

Δεν πάω να αναμετρηθώ μαζί τους, να αποδείξεις τί μέσα σε αυτούς τους ογκόλιθους; Είναι η ανάγκη να εκφράσεις με ένα θηλυκό τρόπο κάτι που στα μάτια μας είναι αμιγώς ανδρικό. Πιστεύω πως το συναίσθημα δεν έχει φύλο, έτσι και αλλιώς

Η ιστορία της Γιώτας Νέγκα είναι λίγο, πολύ γνωστή- μοιάζει με αυτή της Σταχτοπούτας, μόνο που εκείνη δεν την έσωσε κάποιος τυχαίος πρίγκιπας και ένα γυάλινο γοβάκι, αλλά η πίστη στον εαυτό της, η φωνή της και η αγάπη της για το τραγούδι. Τραγουδούσε από μικρή, ”Μόλις άκουγα μουσική να έρχεται από το σπίτι ή να τραγουδάει ο πατέρας μου ή να παίζει με το μπουζούκι, παράταγα τα πάντα” μας λέει και σκάει ένα τεράστιο χαμόγελο. ”Αυτό, λοιπόν, ήταν φυσικό στη ζωή μου, οπότε δεν αποφάσισα ποτέ να γίνω τραγουδίστρια, γιατί θεωρούσα ότι αυτό θα είναι πάντα. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα στα 15-16 μου ακούγοντας στο ραδιόφωνο το τραγούδι ‘Κάπου νυχτώνει’ ότι αυτό θέλω να κάνω.

Τα πράγματα, επειδή το ποθούσα πολύ, ήρθαν και με βρήκαν, πολλά πράγματα ήρθαν και με βρήκαν

Αυτή της η πίστη την έκανε να συνεχίσει και ας μην ερχόταν η μεγάλη ευκαιρία για δισκογραφική δουλειά. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ”Πιστεύω πως ό,τι ποτίζεται με αγάπη και πόθο μεγάλο και όνειρο, κάποια στιγμή ανθίζει. Το πιστεύω βαθιά, ό,τι και αν γίνει. Ακόμα και αν αργήσει”, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ ήθελε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί κάποια στιγμή.

”Κάποια στιγμή παραιτήθηκα από αυτό, είπα εντάξει άμα είναι να μην γίνει ας μην γίνει, εγώ θα τραγουδάω έτσι και αλλιώς. Και τότε έγινε. Καμιά φορά χρειάζεται να πάψουμε να σπρώχνουμε έστω και ψυχικά και συναισθηματικά τα πράγματα για να χαλαρώσουν και να συμβούν. Υποθετικά πάντα, κανείς μας δεν ξέρει στα αλήθεια μόνο εκ του αποτελέσματος μπορούμε να κρίνουμε”.

Κάπως έτσι η ζωή της άλλαξε, πήρε το δρόμο που ονειρευόταν και εκεί συνάντησε ανθρώπους με τους οποίους έκανε σημαντικές συνεργασίες και ο καθένας της έμαθε διαφορετικά πράγματα. ”Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Οδυσσέας Ιωάννου, μου χάρισαν μια επανεκκίνηση, μια δεύτερη αρχή, μετά την πρώτη αρχή που ήταν ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Άλλη μια ξεχωριστή συνεργασία ήταν ο Σταμάτης Κραουνάκης, ένας σπουδαίος δάσκαλος που με έμαθε πολλά πράγματα, κυρίως για τον εαυτό μου. Ο Σταμάτης έχει αυτό τον τρόπο, να σε κάνει να μαθαίνεις τον εαυτό σου” μας λέει χαμογελώντας και σημειώνει ότι η συνεργασία της με την Δήμητρα Γαλάνη ήταν επίσης σημαντική ενώ θεωρεί συγκλονιστική τη στιγμή που τραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλευρό του Δημήτρη Μητροπάνου, κάτι που ονειρευόταν, όπως μας είπε πάρα πολλά χρόνια, γιατί ήταν ο αγαπημένος του πατέρα της.

”Υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν μπορείς να τις ξεχάσεις. Καμιά δεν ξεχνάς. Ο κάθε άνθρωπος και η κάθε συνεργασία σου δίνει πράγματα και σε πάει πιο πέρα, ανακαλύπτεις τα λάθη σου πιο εύκολα”.

Μιλώντας για λάθη και πράγματα που κάνεις ή δεν κάνεις τελικά ποτέ, φτάσαμε να συζητάμε για το καινούριο τραγούδι του Θέμη και του Οδυσσέα, το ζεϊμπέικικο ”Ανοιχτοί Λογαριασμοί” που ντύνει μια συγκεκριμένη στιγμή της ταινίας ”Τζαμάικα”, στην οποία μάλιστα κάνει και ένα σύντομο πέρασμα. ”Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία αυτή, με εξέπληξε το τηλεφώνημα του Σπύρου του Παπαδόπουλου να συμμετέχω και εγώ” μας εξηγεί για το πώς προέκυψε η συμμετοχή της ενώ δήλωσε ότι μαγεύτηκε από τον κινηματογράφο.

Όσον αφορά το τραγούδι, το οποίο 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στο youtube έχει συγκεντρώσει πάνω από 60.000 προβολές και σχόλια ανθρώπων που επισημαίνουν πόσο τους άγγιξαν οι στίχοι, μας λέει ότι είναι ένα τραγούδι που την εξέφρασε πολύ. ”Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο τραγούδι και τους ευχαριστώ για αυτό” ενώ συμπληρώνει πως χαίρεται όταν ταυτίζεται ο κόσμος.

Τελικά αποδεικνύεται πως όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα θέλουμε, από τα ίδια πονάμε και τα ίδια θέλουμε να φωνάξουμε

Αυτή είναι και η δύναμη, θα έλεγε κανείς, αυτής της τραγουδίστριας. Το γεγονός ότι όποτε την ακούς να τραγουδάει, νιώθεις ότι κάθε κομμάτι βγαίνει από τα βάθη της ψυχής της, πως κάθε στίχος έχει σημασία για εκείνη, κάτι που σε κάνει να νιώσεις μια δυνατή σύνδεση με το τραγούδι. Προφανώς, αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως μας αποκαλύπτει αποφεύγει τραγούδια που δεν την συγκινούν, γιατί δεν έχουν κομμάτι του εαυτού της, ενώ κάθε φορά προσπαθεί να να πιαστεί από κάπου και δημιουργεί έτσι έναν άρρηκτο δεσμό με αυτό.

Τι είναι αυτό που την ‘συνέδεσε’ με το τραγούδι που την έκανε διάσημη; ”Τα ‘Μάτια κλειστά’’ είχε αθωότητα, είχε πολύ άγνωστο τοπίο. Με βοήθησε ο Παναγιώτης σε αυτό, μπήκα σε ένα όνειρο, σε ένα νυχτερινό κόσμο, στο όνειρό του και στο στίχο του, και μέσα από τα δικά μου βιώματα, έψαξα να βρω τα συναισθήματα, γιατί τα συναισθήματα είναι κοινά- ανεξάρτητα αν ο πόνος έρχεται από κάποια απώλεια, από ένα χωρισμό ή από χαρά. Το συναίσθημα είναι ίδιο, το γεγονός δεν έχει σημασία, είναι να βρεις την ουσία του συναισθήματος. Ο Παναγιώτης με βοήθησε να βρω την ουσία του συναισθήματος τη δική μου για να μπορέσει αυτό να μεταφέρει το συναίσθημα στον κόσμο” μας λέει χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι συνέβη και με το τραγούδι ”Ανοιχτοί Λογαριασμοί”, το οποίο προφανώς μας έκανε να αναρωτηθούμε αν η ίδια έχει ανοιχτούς λογαριασμούς, αν υπάρχουν πράγματα που έκανε ή δεν έκανε και το μετάνιωσε. ”Υπάρχουν άπειρα πράγματα που δεν έχω κάνει και άπειρα πράγματα που έχω κάνει και ίσως δεν έπρεπε και να κάνω”

Όλοι μας έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς

”Ο Θέμης και ο Οδυσσέας είχαν γράψει το τραγούδι πολύ πριν και το είχαμε δουλέψει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Όταν έμαθα ότι θα μπει στην ταινία χάρηκα πάρα πολύ που ντύνει μια πάρα πολύ βαθιά στιγμή έντασης σε αυτή. Το τραγούδησα με όλη μου την ψυχή, για μένα, για σας, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν και εκείνοι να τραγουδήσουν και να εκφράσουν αυτό που λέει. Με όλη μου την αλήθεια. Και το αγάπησα πολύ” λέει και δεν γίνεται να μην νιώσεις τη συγκίνησή της· φαίνεται πόσο συναισθηματικός άνθρωπος είναι.

”Ευτυχώς ή δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει ποτέ, ναι είμαι συναισθηματική και δυσκολεύομαι πάρα πολύ όταν επιβάλλεται να σκεφτώ με τη λογική. Προσπαθώ να μην το αποχωριστώ, τουλάχιστον στα κομμάτια της μουσικής, γιατί για μένα το τραγούδι είναι βαθιά ανάγκη έκφρασης. Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί αυτό, αλλά τραγουδάω πρώτα για μένα, επειδή το έχω εγώ πολύ πολύ ανάγκη και όσο περισσότεροι μαζευτούμε και μας αφορά, είναι ευλογία και χαρά, αλλά δεν το κάνω από μένα προς τα έξω, από μένα προς τα μέσα και γυρίζει έξω, κάνει ένα κύκλο μέσα μου, αλλιώς δεν μπορώ να το κάνω. Άρα, λοιπόν, το συναίσθημά μου είναι το πιο σημαντικό μου εργαλείο, το καθαρό μου συναίσθημα” δηλώνει.

Μια τέτοια γυναίκα, λοιπόν, που έχει δουλέψει σκληρά τι μπορεί να λέει στον εαυτό της; Θα λέει ‘μπράβο, τα κατάφερες’ ή θα ευχαριστεί τον εαυτό της που περίμενε υπομονετικά τόσα χρόνια για να πραγματοποιήσει το όνειρό της;

”Θα έλεγα καλό κουράγιο ακόμα. Θέλω πολύ ακόμα. Μέχρι εδώ καλά. Με τα δύσκολά του και τα εύκολά του. Στον εαυτό μου θα έλεγα κράτα. Κράτα δυνάμεις, θέλεις να πεις πολλά ακόμα, όσα μπορέσεις περισσότερα. Δύναμη θέλω να πω και σε όλους δηλαδή, έτσι και αλλιώς χρειάζεται. Και είναι δική  μας, είναι μέσα μας. Δεν είναι έξω, είναι μέσα μας και την έχουμε όλοι παιδιά, αλήθεια σας λέω”.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ την πιστεύω, γιατί ό,τι λέει η Γιώτα Νέγκα, το εννοεί.

 

* Η ταινία ”Τζαμάικα” προβάλλεται από σήμερα στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.

**Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Booze Cooperativa

***Φωτογραφίες Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson