ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δανάη Μπεζαντάκου: “Πρέπει να μάθουμε να ακουμπάμε η μία στον ώμο της άλλης”

Το βιογραφικό της, πρότυπο. Όχι μόνο από άποψη προσόντων. Αντανακλά ποιότητα και ουσία. Η Δανάη Μπεζαντάκου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS και μία από τις ομιλήτριες στο προσεχές συνέδριο Game Changer in Women of influence, το οποίο έρχεται για 2η χρονιά, στις 5 Φεβρουαρίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα με τη βασική της επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο της Ναυτιλίας, ως επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης με μακρά ιστορία στα ναυτιλιακά «ύδατα», η αεικίνητη και δυναμική Δανάη Μπεζαντάκου, δρα, συνδράμει και αντιδρά υπέρ του γυναικείου φύλου, στηρίζοντας κυρίως νέες- ηλικιακά και εμπειρικά- γυναίκες επιχειρηματίες η οποίες τολμούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Από τη στιγμή που το Game Changer in Women of Influence φιλοδοξεί, μετά την περσινή του επιτυχία, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία και παράλληλα να συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας που εμποδίζει την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους, η συμμετοχή και ο λόγος της Δανάης Μπεζαντάκου στο συνέδριο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Το Who is Who

Η Δανάη Μπεζαντάκου είναι ιδρύτρια/πρόεδρος σε πληθώρα οργανισμών όπως της 1ης Ένωσης Συμμετεχόντων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής, Hellenic U.S. Alumni. Θέλοντας να δείξει έμπρακτα την στήριξή της στους νέους και πιστεύοντας πως για να συνεχιστεί η παράδοση της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, πρέπει οι παλιοί να παραδίδουν στους νέους, η Δανάη Μπεζαντάκου ίδρυσε το Young Executives Shipping (YES) Forum – την πρώτη πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου στελεχών και νέων φοιτητών της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού (www.yes-forum.com).

Μία από τις επαγγελματικές της επιτυχίες είναι η διοργάνωση του ετήσιου ναυτιλιακού συνεδρίου NAVIGATOR από το 2001,  όπου συγκεντρώνει τους Decision Makers της Ναυτιλίας και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια  στην Ελλάδα. Παράλληλα, ασχολείται και με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. Το 2014 επιλέχτηκε ως Ευρωπαία Νέα Ηγέτης, με το όνομά της να περιλαμβάνεται στην Λίστα The Purpose economy 100 Europe list του 2014 όπως επίσης και στην λίστα 40 under 40 Fortune Greece για το 2014. Η μεγαλύτερη διάκριση όμως για εκείνη ήρθε τον Μάρτιο του 2015 από το World Economic Forum ως μια από τους παγκόσμιους νέους ηγέτες για τα έτη 2015-2020. Επίσης είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο οργανισμό Global Dignity και έχει ενταχθεί στο experts network του World Economic Forum, με περισσότερους από 5.000 παγκοσμίως κορυφαίους ειδικούς που ασχολούνται με τη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας. Αλλά αυτή δεν ήταν η πιο καθοριστική στιγμή στην πορεία της μέχρι σήμερα. Είχε προηγηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Η Δανάη και η Hillary

«Το 2011 εκπροσώπησα την Ελλάδα στο International Visitor Leadership Program (IVLP) “Women In Leadership”στις ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα με πρωτοβουλία της Hillary Clinton στο οποίο συγκεντρωθήκαμε 100 γυναίκες από 92 χώρες. Στόχος ήταν να ενδυναμωθεί η θέση της γυναίκας επιχειρηματία, η επιρροή της στον επαγγελματικό στίβο αλλά και γενικότερα» αναφέρει η Δανάη Μπεζαντάκου. «Η Hillary ήθελε στις 8 Μαρτίου της χρονιάς εκείνης, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας να τιμήσουμε τα 100 χρόνια αυτής της σημαντικής γιορτής.”Είστε οι πρέσβειρες των χωρών σας”, μας είπε. “Ζούμε όλες και όλοι μία οικονομική κρίση η οποία θα χειροτερέψει και το 50% του πληθυσμού, που είναι γυναίκες, δεν έχουν βασικό λόγο σ’ αυτή. Δεν επεμβαίνουμε στις οικονομίες των χωρών μας από την επιχειρηματική οδό”. Ως Ελληνίδα έως τότε δεν είχα νιώσει ποτέ ότι είχα πρόβλημα να εκφραστώ και να κάνω αυτά που θέλω. Είμαστε μία αναπτυγμένη, δημοκρατική χώρα. Μετά το συγκεκριμένο ταξίδι όμως έκατσα και σκέφτηκα βαθύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία εργαζόμενη γυναίκα. Ως νέα μητέρα- η κόρη μου ήταν 2 χρονών τότε- αναλογίστηκα πως κανείς δεν κλείνει το δρόμο σε μία γυναίκα ώστε να εργαστεί και να κάνει τη δική της επιχείρηση, ωστόσο δεν την στηρίζει κιόλας, αφού δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα. Ακόμα και το γεγονός ότι κάποτε στο Δημόσιο Τομέα οι γυναίκες έπαιρναν σύνταξη στα 40-45, ενώ ήταν ακόμα δημιουργικές, ήταν μία συνθήκη που τις εμπόδιζε στο να εξελιχθούν επαγγελματικά».

 

Μέχρι σήμερα η Δανάη Μπεζαντάκου και η ομάδα του iforU έχει βοηθήσει 75 επιχειρήσεις γυναικών οι οποίες διαγράφουν σημαντική πορεία.

Το δικό της iforU

Το κράτος δεν βοηθούσε την γυναίκα που έχει οικογένεια ώστε να ανοίξει τα φτερά της σαν επιχειρηματίας. Ίσως να μην το κάνει κι ακόμα όπως και όσο θα ‘πρεπε. «Το συγκεκριμένο role model δεν ήταν σωστά διαρθρωμένο στην ελληνική κοινωνία. Δεν παρέδιδε η παλιότερη γενιά στην επόμενη και οι νέες γυναίκες δεν είχαν “φωνή”, ούτε διάθεση να “πουλάνε” καλά τον εαυτό τους». Αυτές ήταν μερικές από τις σκέψεις της 33χρονης τότε, Δανάης Μπεζαντάκου, οι οποίες έγιναν κίνητρο για μια εξαιρετικά σπουδαία πρωτοβουλία. Όπως λέει σήμερα, «δεν υπήρχε ένα πεδίο ώστε να συζητούμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις για όλα αυτά που μας απασχολούν. Με αφορμή λοιπόν αυτά, μαζί με άλλες 7 γυναίκες επιχειρηματίες σκεφτήκαμε να κάνουμε πράξη το μη κερδοσκοπικό σωματείο iforU, το πρώτο δίκτυο που στοχεύει στην δικτύωση και την καθοδήγηση νέων γυναικών επιχειρηματιών. Μέσα σε 7 χρόνια από το έτος ίδρυσής του, το iforU έχει δημιουργήσει περισσότερα από 80 ζεύγη mentors – mentees, που ενισχύουν και υποστηρίζουν μια νεοφυή επιχείρηση ώστε να είναι ανταγωνιστική». Μέχρι σήμερα η Δανάη Μπεζαντάκου και η ομάδα του iforU έχει βοηθήσει 75 επιχειρήσεις γυναικών οι οποίες διαγράφουν σημαντική πορεία.

Κάθε φορά που φεύγω από μία συνάντηση του iforU, νιώθω τόσο γεμάτη από την ενέργεια των γυναικών

«Είμαι από τις γυναίκες που δεν πιστεύουν στο διαχωρισμό μεταξύ γυναικείας και αντρικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύω στους διαφορετικούς ανθρώπους και στον διαφορετικό τρόπο που εκφράζουν αυτά που θέλουν στη ζωή τους. Βέβαια ναι, η φύση του άντρα και της γυναίκας είναι διαφορετικές. Έχουμε απίστευτη ενέργεια που ίσως την χάνουμε στα διαπροσωπικά μας. Κολλάμε πολύ στην ανάλυση των πραγμάτων», επισημαίνει με ειλικρίνεια. Το iforU κάλυψε την ανάγκη της μικρομεσαίας επιχειρηματία η οποία μπορεί να δρα και εντελώς μόνη της. «Αρκετές γυναίκες εργάζονται και αυτό δεν φαίνεται πουθενά», μου λέει. «Εμείς προσπαθήσαμε να στηρίξουμε είτε στο ξεκίνημά τους, είτε αναλαμβάνοντας το mentoring μίας μικρομεσαίας επιχείρησης στην οποία είναι ήδη επικεφαλής. Έχουμε συναντήσει και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες επιχειρούν στα 50 και πλέον τους χρόνια αφού έμειναν άνεργες. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το “νέα γυναίκα επιχειρηματίας” δεν το εννοούμε ηλικιακά μόνο, αλλά και ως εμπειρία, σε μία νέα θέση όπου πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες».

 

Μητέρα, επιχειρηματίας, μόνη, ψάχνει

Η συζήτηση μαζί της πήγε γρήγορα στα βάσανα που μοιραία αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα που επιλέγει να δουλέψει είτε ως υπάλληλος, είτε ως αυτοαπασχολούμενη. «Γεννάμε και σε 4 μήνες πρέπει να είμαστε πίσω. Προσωπικά έπρεπε να επιστρέψω στις 40 ημέρες, αλλά είμαι από τις “τυχερές” που είχε βοήθεια σημαντική. Αυτό που συμβαίνει ιδιαίτερα στο παρόν και με λυπεί είναι ότι πολλές εταιρείες όταν δουν στο βιογραφικό “παντρεμένη με ή χωρίς παιδί” ή “γυναίκα γύρω στα 30” δεν την προσλαμβάνουν εύκολα. Μιλάω με πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες μου επισημαίνουν αυτή την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική, πρότυπη βοήθεια από το κράτος, όπως συμβαίνει στη Σουηδία. Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν γραφεία που βρίσκουν ανθρώπους να κρατάνε τα παιδιά, στην Αμερική λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί μέσα στις εταιρείες. Παράλληλα, τα νούμερα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και οι Ευρωπαϊκοί δείκτες αποτυπώνουν μία τραγική κατάσταση. Το μισθολογικό χάσμα δεν έχει κλείσει, πρέπει να κάνουμε πολλά και μεγάλα βήματα μέχρι να συμβεί αυτό». Ωστόσο η Δανάη Μπεζαντάκου, ως ένας άνθρωπος της δράσης λειτουργεί έμφυτα με τους εξής δύο τρόπους: α) Δεν σταματάει να ελπίζει β) Δεν σταματάει να προσπαθεί.

 

 «Έχω παρατηρήσει πως πολλές φορές η γυναίκα βγάζουμε μία μίζερη στάση όσον αφορά τη θέση μας, η οποία δεν μας ευνοεί καθόλου. Η θυματοποίηση δεν κάνει καλό. Στα καλά νέα είναι πως τα τελευταία πέντε χρόνια στο χώρο της Ναυτιλίας, όπου δραστηριοποιούμαι, τα ηνία αναλαμβάνουν οι κόρες των ιδιοκτητών και όχι οι γαμπροί ή οι εγγονοί όπως γινόταν πριν 10-15 χρόνια. Στο παρελθόν η επιχείρηση θα περνούσε στα χέρια κάποιου άντρα, διαφορετικά θα έκλεινε».

Εκείνη ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης τα τελευταία πέντε χρόνια. «Είμαι 18 χρόνια στην εταιρεία», επισημαίνει. «Όταν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, αν πραγματικά έχεις στόχο να πετύχεις και έχεις την τύχη να ζεις σε μία αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη χώρα, δεν θεωρώ πως μπορεί να σε εμποδίσει κανείς αν πιστεύεις στον εαυτό σου».

 Όταν βάζεις τα όριά σου, θα το σεβαστούν. Μπορεί αν σου πάρει πιο πολύ χρόνο, αλλά με τα σωστά βήματα όλα γίνονται

Η Δανάη Μπεζαντάκου προέρχεται από μία γυναικοκρατούμενη οικογένεια. «Είμαστε τέσσερις αδερφές που αγαπιούνται πολύ. Υπήρχε πολλή στήριξη και ένας αρκετά χαρούμενος πατέρας με τόσο γυναικομάνι. Δεν ένιωσα ποτέ ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω. Εμείς οι γυναίκες μερικές φορές κάνουμε πίσω εξαιτίας και μόνο της ιδέας ότι δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής/ οικογενειακής ζωής. Είναι ένας φόβος που δεν μας προσφέρει τίποτα. Είναι δύσκολο πολύ να τα ισορροπήσεις όλα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχω δουλέψει πολύ με τις γυναίκες, τις αγαπάω ιδιαίτερα και είμαι πολύ περήφανη για το φύλο μου. Πιστεύω πως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να λύσουμε είναι το ότι δεν παίρνουμε βοήθεια η μία από την άλλη. Στο iforU αυτό γίνεται πράξη και το δέσιμο που έχουμε η μία με την άλλη είναι πολύ ουσιαστικό. Η γυναίκα κινείται με το συναίσθημα, πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε η μία στον ώμο της άλλης». 

Μια Γυναίκα Επιρροής

Η παρουσία της Δανάης Μπεζαντάκου σε συνέδρια εντός και έκτος Ελλάδας της δίνει την δυνατότητα να παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα της χώρας μας. Εν προκειμένω δηλώνει πολύ χαρούμενη  για τη συμμετοχή της ως ομιλήτρια στο φετινό συνέδριο Game Changer in Women of Influence.«Είναι μία σπουδαία κίνηση. Χαίρομαι πολύ όταν γίνονται συζητήσεις, όπως αυτή που θα κάνουμε στο Game Changer Women of Influence. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω, μαζί με φίλες από άλλους χώρους, που θα είναι επίσης συνομιλήτριες. Θεωρώ ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει ν’ αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας, είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης και το να μοιραζόμαστε την πληροφορία. Έχουμε ξεκινήσει ήδη, αυτό είναι αλήθεια. Μου δίνει πολύ δύναμη το να συμμετέχω σε τέτοιες πρωτοβουλίες και τις παρακολουθώ από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν μπορείς να είσαι “κομήτης”, να έρχεσαι για λίγο και να φεύγεις. Πρέπει να κάτσεις και να ακούσεις. Όλες αυτές οι συναντήσεις μας πάνε μπροστά».

Αν θεωρεί τον εαυτό της «γυναίκα επιρροής»; Γελάει λίγο, αντίδραση μετριοφροσύνης. Πριν απαντήσει εκείνη για τον εαυτό της, θα παρέμβω. Είναι από τους εκείνους τους φιλότιμους, δραστήριους ανθρώπους που δεν μπορούν να μένουν με σταυρωμένα χέρια. Πιστεύει στο μεγαλείο της πράξης, όταν βλέπει ότι κάτι λείπει, θα βρει τρόπο να καλύψει το κενό, δρα εθελοντικά, γιατί όπως λέει, «όλοι πρέπει να βοηθάμε κάπου». «Αισθάνομαι γυναίκα αλληλεπίδρασης. Δεν νομίζω ότι μόνο επηρεάζω, επηρεάζομαι, παίρνω τόσα πράγματα» θα πει εκείνη.

 

*Το συνέδριο Game Changer in Women of Influence, φιλοξένησε κορυφαίες προσωπικότητες της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συζήτηση για τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου είναι οι: Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Xρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας, Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ, Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος, ΣΕΒ, Δόμνα Μηχαηλίδου, Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα μεταρρυθμίσεων, Τερέζα Μεσσάρη, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών & Εργασιών, Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, Μανώλης Θεοδωράκης, HR Director Greece & Balkans, Toyota Hellas, Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navigator Shipping Consultants, Charlotte Sammelin, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Μαρία Παπάζογλου, Carreer & Life Coach. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic Swedish Chamber of Commerce). Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η Direction Business Network με τα Business Today, AdBusiness, advertising.gr, businessnews.gr, η Huffpost Greece και το Ladylike.gr.

Η Δανάη Μπεζαντάκου ήταν ομιλήτρια στη συζήτηση με κεντρικό θέμα “Gender Diversity to Leadership Variety”.