ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Το καφτάνι “έργο τέχνης” του Απόστολου Μητρόπουλου και η συνεργασία του με τον εικαστικό Σπύρο Αγγελόπουλο

«Το εικαστικό αποτέλεσμα είναι όλο απόρροια του Απόστολου», σχολίασε με την ταπεινότητα που τον διακατέχει, ο ταλαντούχος Σπύρος Αγγελόπουλος για τη συνεργασία του με τον σχεδιαστή μόδας. Η δουλειά του στην ANTI Athens Biennale 2018 και οι φιγούρες του, ήταν και η αφορμή γι’ αυτή την καλλιτεχνική γνωριμία. Μία που έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο όμορφα καφτάνια (μπορείς να το χαρακτηρίσεις και ως έργο τέχνης, μιας και έχει βασιστεί σε έργο του Σπύρου) που έχει δημιουργήσει ποτέ Έλληνας designer. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Δες ακόμη: Microblading: Αυτό που χρειάζεσαι για να έχεις τέλεια φρύδια

Το έτος: 2018. Η περίσταση: Η ANTI Athens Biennale. Ο Απόστολος Μητρόπουλος επισκέπτεται την έκθεση και απ’ όλα τα έργα του τραβούν το ενδιαφέρον οι φιγούρες, φόρος τιμής στην ποπ κουλτούρα και το Θέατρο Σκιών, του εικαστικού τέχνης, Σπύρου Αγγελόπουλου.

«Η γνωριμία μας έγινε μέσα από το Instagram», μας ανέφερε σχετικά ο Σπύρος, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του με αφορμή τη συνεργασία του με τον Απόστολο Μητρόπουλο. «Είδε το έργο μου στην Biennale και επειδή δεν ήμουν εγώ εκεί, μου έστειλε μήνυμα στο Instagram σχολιάζοντας τη δουλειά μου. Έτσι γνωριστήκαμε». Η γνωριμία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δουλειά τους, μιας και το αποτέλεσμα ήταν το limited edition καφτάνι, “the AMUSEMENTORIUM kaftan”, για τη συλλογή του Μητρόπουλου, Spring/Summer 2019.

Διάβασε ακόμη: Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η μόδα συναντά την ιστορία. Το αποτέλεσμα; Το λες και φανταστικό

«Το καφτάνι είναι βασισμένο στις δικές μου φιγούρες, αλλά όλη έμπνευση είναι δουλειά του Απόστολου», φρόντισε να μας επαναλάβει ο καλλιτέχνης, ο οποίος κάθε φορά που του λέγαμε  έναν καλό λόγο, ήμασταν σίγουρες ότι κοκκίνιζε από την ντροπή του, σαν ένας πραγματικά σεμνός άνθρωπος που καταλάβαμε ότι είναι, παρ’ όλο το ταλέντο του, το οποίο έχει πέσει υπό την αντίληψη και των editors της “The Guardian” οι οποίοι έχουν αφιερώσει ολόκληρο άρθρο στη δουλειά του.

Με το καφτάνι να διαθέτει μια σύνθεση (την οποία επιμελήθηκε ο Απόστολος, όπως μας δήλωσε ο Σπύρος) τις φιγούρες προσώπων (πλασματικών και μη) που αποτελούν μέρος της εγχώριας και διεθνής ποπ κουλτούρας, από τον Καραγκιόζη, τον Pikachu μέχρι και τη Naomi Campbell να βγάζει φωτογραφία με selfie stick, το αποτέλεσμα είναι ένα “one of a kind” ρούχο, που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί.

Η arty πλευρά του ενδύματος, οφείλεται στην αγάπη του Έλληνα σχεδιαστή προς τις τέχνες. «Αγαπώ τα μουσεία και την τέχνη γενικότερα, ένα ενδιαφέρον που έχω αναπτύξει από πολύ μικρή ηλικία. Παρακολουθώ εκθέσεις, performances και μου αρέσει να κάνω συνεργασίες με εικαστικούς που η δουλειά τους με εμπνέει», μας είπε ο Απόστολος. Μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Σπύρο, μας ανέφερε σχετικά: «Ένας από τους εικαστικούς που η δουλειά του με εμπνέει είναι και αυτή του Σπύρου. Είδα τη δουλειά του στην ΑΝΤΙ Athens Biennale 2018. Το θέατρο Σκιών είναι ένα αγαπημένο είδος διασκέδασης της γενιάς μου και από πάντα ήθελα να κάνω ένα σχετικό print. Οπότε επικοινώνησα μαζί του, βρεθήκαμε, του έδειξα τη δουλειά μου και αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί ένα καφτάνι που θα έχει πολύ χρώμα, χιούμορ και που θα περιελάμβανε μεγάλες προσωπικότητες του πλανήτη, τις οποίες είχε σχεδιάσει ο ίδιος Σπύρος Αγγελόπουλος».

Πέρα από το όμορφο καφτάνι, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ένας σχεδιαστής μόδας και ένας εικαστικός καλλιτέχνης αποφάσισαν να συνεργαστούν. Όσο κι αν θεωρούμε τη μόδα ένα είδος τέχνης, στη χώρα μας τέτοιου είδους συνεργασίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Πάνω σε αυτό, ο Σπύρος μας δίνει τη δική του εξήγηση: «Η σύγχρονη τέχνη είναι πολύ ‘κλεισμένη στον εαυτό της’, ενώ υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες με ψυχή». Συνέχισε λέγοντας: «Μια τέτοια ποπ συνεργασία, λοιπόν, είναι υπέροχο όταν συμβαίνει». Για τον Σπύρο πάντως μια τέτοια συνεργασία ήταν μία που ήθελε να κάνει καιρό τώρα. «Σαν ένας καλλιτέχνης που όνειρο ζωής μου είναι να δημιουργήσω το δικό μου installation σε πασαρέλα, η συνεργασία αυτή μόδας, ήταν μία που ήθελα πολύ να συμβεί». Και ευτυχώς που συνέβη, γιατί το αποτέλεσμα ήταν αυτό το πανέμορφο καφτάνι/έργο τέχνης.

Το “the AMUSEMENTORIUM kaftan” είναι διαθέσιμο στο e-shop του Απόστολου Μητρόπουλου, αλλά και στην γκαλερί  DIO HORIA* στη Μύκονο, σε περιορισμένο αριθμό κομματιών.

*Από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου, στην γκαλερί μπορείς να απολαύσεις τα έργα του Σπύρου Αγγελόπουλου στην επερχόμενη έκθεσή του “Donut Factory”.